Vi tror att vi med tiden blir mer toleranta, öppna och förmögna att ta in andras perspektiv. Sverige 2024 är väl ett av världens mest toleranta länder? Det är i många stycken en falsk bild. Värdegrunden är alltjämt rådande, och den inbegriper ett antal frågor där det helt enkelt inte är acceptabelt att avvika från den godkända linjen. Det är inte ens möjligt att hålla en sansad debatt.

Historiskt har narkotikapolitiken varit en sådan fråga. Men få frågor i den svenska politiska diskursen är behäftade med ett sådant stigma och starka känslor som den om sexköp. Den svenska sexköpslagen fyller 25 år, och dess betydelse för hur debatten om sexarbete och prostitution har utvecklats kan inte överskattas.

Feminismen vann här en stor triumf. Inte genom att vinna den sakpolitiska debatten utan genom att lagstiftningsvägen tvinga fram ett slut på debatten i sig. Frågan har fått en övermoralisk dimension som gör den lika omöjlig och otänkbar som en debatt om för och emot barnaga. Vilket också var en viktig målsättning med sexköpslagen. Hur den påverkar sexarbetarna har aldrig varit av något större intresse.

Ett exempel på hur laddad frågan är när DN-journalisten Henrik Brandão Jönsson, boende i Brasilien sedan många år, deltog i en diskussion om relationer i programmet Söndag i P4 i Sveriges Radio. En radiolyssnare bad om relationsråd då partnern inte presterade enligt önskemål i sängen. Brandão Jönsson tipsade då om att den dåligt presterande partnern kunde köpa sex i Köpenhamn.

Programledaren Farah Abadi blir fullständigt vansinnig, svär och kastar ut Brandão Jönsson ur studion. Det är ett anmärkningsvärt beteende av en public service-journalist. Men givetvis inte förvånande. Det är oklart om Henrik Brandão Jönsson skämtade eller bara ville föra på tal de gigantiska skillnader som finns i syn på sexköp i Sverige och andra länder. Ty Sverige är, precis som i många andra frågor, ett undantag. Han fick aldrig chansen att förklara sig närmare.

Henrik Brandão Jönsson hade brutit mot en helig regel: försvara, trivialisera eller skämta aldrig om sexköp (jo, att likna ukrainska flyktingar vid horor i SVT är OK). Då åker du ut och kommer riskera din karriär, ditt levebröd och ditt rykte för all framtid. Misstankar kommer spridas om att du själv köper sex.

Brandão Jönsson insåg sitt misstag för sent, men har bett om ursäkt i efterhand och tagit avstånd från sexköp. Att göra fullständig avbön är den enda vägen in i värmen igen, och det är uppenbart att han gör allt för att rädda sin försörjning i detta läge. Vilket är begripligt.

En viktig del i vårt uppdrag är att låta många olika röster göra sig hörda. I det ingår att intervjupersoner i exempelvis direktsändning uttrycker en personlig åsikt i en kontroversiell fråga.

Varje redaktion har skyldighet att se till att inte endast en person får möjlighet att uttrycka en personlig åsikt utan att så pass många personer släpps fram att publiken får en mångsidig belysning av frågan.

Medarbetare ska inte uttrycka sina egna uppfattningar eller värderingar i kontroversiella frågor i sändning. Det kan strida mot kravet på opartiskhet.

Medarbetare ska inte delta i debatter i våra egna program eller publiceringar. Det gäller oavsett om det handlar om publiceringar i den kanal de vanligtvis förekommer eller i andra sammanhang. Det beror på att de inte kan vara en part eller ta ställning i en kontroversiell eller politisk fråga. Det kan strida mot kravet på opartiskhet.

Situationen är intressant. Inte för att sexarbete fortsätter att vara den där frågan som används för att bedöma en människas karaktär utan för hur programledaren i public service tillåts bete sig. I stället för att vara nyfiket utforskande och ställa frågor av typen ”hur tänker du nu?” tog Abadi och medföljande kvinnlig gäst omedelbart avstånd, svor och kastade ut syndaren. Det fanns över huvud taget inga frågor om vad Brandão Jönsson egentligen menade.

Enligt utdrag public services eget regelverk citerat ovan framgår både att det ska tillåtas många olika röster och att programledare inte ska uttrycka sina egna uppfattningar eller delta i debatter i sina egna program. Inte minst det sistnämnda har nog många sett prov på otaliga gånger i olika program i Sveriges Radio och SVT.

Det är väldigt uppenbart att ovanstående regler inte följdes i sändningen. Ändå är det gästen som får be om ursäkt och stå med mössan i handen. Det är ett både oprofessionellt och pubertalt agerande. Men ett väldigt effektivt sätt att tysta alla som ens tänker tanken på att yttra en avvikande mening.

Läs även:
Victor Malm
Åsa Linderborg