Den svenska sexköpslagen fyller 25 år. 1998 klubbades förbudet mot köp av sexuella tjänster av en riksdagsmajoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Lagen trädde i kraft året därpå och ersattes 2005 av lagen köp av sexuell tjänst.
Strax före millennieskiftet tog sålunda den svenska feminismen en stor seger, och den skulle få ringar på vattnet. Men makthavarnas jakt på sexuella avvikelser och omoral började knappast då.
Historiskt har samhällets kamp mot sexarbete inriktats på att få sexsäljarna att upphöra med sin osedliga verksamhet och straffa deras profitörer (hallickarna). Ett prostitutionsreglemente utformades 1859 där noggranna föreskrifter stipulerade hur sexsäljarna skulle leva och bete sig på offentliga platser. Detta avskaffades först 1919.
Det skulle dock inte dröja ända fram till 1999 innan perspektivet skiftade från sexsäljare till sexköpare. Redan 1937 konstaterade befolkningskommissionen att det nu var kunden och inte sexsäljaren som skulle bekämpas. Det fastslogs att ”könsumgänge med prostituerade icke tillhör den moderna tidens livsstil.”
Staten och det allmänna har som synes länge haft synpunkter på människors sexuella utsvävningar. I så måtto är sexköpslagen inget unikum. Däremot är den en udda produkt. Som sprungen ur en kvinnofridsproposition fick lagen en feministisk täckmantel genom att insortera sexarbete som en form av förtryck (”mäns våld mot kvinnor”). Detta var onekligen en seger för radikalfeministerna, men det komplicerade situationen för den grupp som lagen träffade. Att köpa sex blev nämligen i lagens mening ett brott mot staten, mot samhällsmoralen. Inte mot sexsäljaren.
Sexköpslagen brukar med rätta kallas en normerande lag. Syftet var i första hand att uppfostra män att sluta köpa sexuella tjänster. Inte att värna om sexarbetarnas hälsa. Nya Zeeland brukar pekas ut som det land som valt den motsatta vägen genom att i stället fokusera på sexarbetarnas rättigheter och välbefinnande.
Avkriminaliseringen av prostitution genomdrevs 2003, och är onekligen ett mer sympatiskt sätt att se på sexarbetarna. De betraktas inte som viljelösa objekt utan som myndiga och rationella individer. Deras val respekteras och staten försöker underlätta för dem på olika sätt. Samtidigt erbjuds den som vill komma ifrån sexarbetet hjälp.
Arbetet mot prostitution i Sverige fortsätter oförtröttligt, och tonläget och innehållet i debatten har förändrats anmärkningsvärt lite på ett kvarts sekel.
Ylva Grönvall undersöker detta i avhandlingen The Purchase of Sex – Perceptions, Experiences, and Social Work Practices (PDF). Hon har intervjuat 30 sexköpare och tio socialarbetare, dels för att höra vilket perspektiv köparna har men också för att undersöka hur sexköp konstrueras som ett socialt problem.
En slutsats som dras är att sexköparna har anpassat sig utifrån de förändrade normerna i samhället. Den radikalfeministiska diskursen har både gjort dem obekväma med att ses som exploatör av utsatta människor och obenägna att prata om sina upplevelser. Det sistnämnda gör förstås området mer svårbeforskat.
Sexköpslagen har sålunda haft en normerande effekt inte bara på samhället i stort utan också på vissa sexköpare. Men – det har inte fått stopp på sexhandeln. Både köpare och säljare har anpassat sig, och allt har blivit mer dolt och ”städat”. Den som köper sex gör det alltjämt för att få intimitet och för den spänning som handlingen ger utifrån att den betraktas som väldigt tabu av samhället. Denna slutsats stämmer väl överens med tidigare undersökningar.
Vad har då sexköpslagen åstadkommit? Den har vridit diskussionen om sexhandel in i den feministiska fållan. Ingen kan i dag ostraffat påstå att det är OK att köpa sex. I så måtto har en målsättning med lagen onekligen uppfyllts. Men den har inte gjort ett jota för att förbättra sexarbetarnas situation, vilket inte heller var tanken. Ej heller har den, förstås, utrotat sexhandeln. Kanske har den inte ens minskat, det är svårt att mäta eftersom internets genomslag vid millennieskiftet skulle ha bidragit till stora förändringar oaktat lagstiftning.
Slutligen kan vi notera en ny utveckling, och det är att sexsäljare nu rånas av köparna. Inte sällan väldigt unga personer i tonåren, drogpåverkade. Ja, ni fattar vad som har hänt. Men det är en annan diskussion.
och kräver att svenska fotbollsförbundet förbjuder prostitutionen i Tyskland.
Annars hade man ju trott att en så betydelsefull kvinna hade ett direktnummer till kollegan Scholz i tyskarnas sosseregering.
Samma sak 2006…
Väntar med spänning på den dagen då en tysk politiker kräver att Sverige legaliserar prostitution.
Sverige har 21 mandat i Eu.
Tyskland har 96…. 🫠
Det kan vara vanskligt att lägga sig i andra länders inre angelägenheter. Ett faktum Sverige stoltserar med för dagen. Något som inte förbättras av att ordet rasism kastas in i leken. Vi ska nog låta tyskarna ta hand om sin prostitution så kan vi ta hand om våra svenska gäng under tiden.
Nåja..
Ett exempel på att sexhandeln går vidare oförtrutet, är att det åtminstone sedan 2015, via ett inhyrt företag, har bedrivits bordellverksamhet i en lokal som ägs gemensamt av Unionen, Journalistförbundet och Medieföretagen, via deras gemensamma pensionsbolag. Tror någon att SVT eller DN skulle släppa en sådan grej, om SD på något sätt varit inblandat. Men nu stänker skiten på journalisterna själva, och då är det dödstyst i alla medier (utom Bulletin). Det bekräftar bara hur genomkorrupt journalistiken är.
Allt var så mycket enklare med Paolo Roberto för en grävande journalist.
Det här landet är fullt av journalister och politiker som tycker att EU ska bestämma allting.
Alltså såna människor som blir väldigt upprörda när SD röstar ”nej till abort” – vilket då i själva verket är ”nej till att EU ska få bestämma över polens abortlagstiftning”
Man undrar vad dessa journalister och politiker ska tycka den dagen då Tyskland & co röstar för att enhetliga regler för sexköp ska gälla i alla medlemsländer…. 🙄
Karin Karlsbro, liberalernas mesta EU, kan väl inte annat än samtycka?
Så sant EU-politiker måste lära sig att hålla tassarna borta. Minsta lilla pet i en fråga kan resultera i en backfire. Ändå kan de inte låta bli..
Märkligt svårt att hitta denna blog, (f ö) nåt filter måste har belagts?
Denna frågan känns gammal, ö h nästan som när Johan Norberg (upphöjd till till nån sorts liberal gud) och Segerfeltds & co som sen vars aspiediagnoser och annat ställde till det (Och landade dem senare, åtminstone flera av dem,sen utomlands).
”Frihet mot staten” känns udda idag när svenska barn samtidigt rånas när de går till skolan? Ja. Detta är fullkomligt bankrutt idag.
Trist. Annie dödade sen snabbt C och inlämnade sig sen kvickt i Sossepartiet. Dvs – The End.
Märkligt svårt att hitta denna blog, (f ö) nåt filter måste har belagts?
Det låter ju inte bra. Kan du förklara hur den är svår att hitta?
Denna frågan känns gammal
Det var min distinkta känsla när jag skrev texten också. Det finns ingen, eller knappt någon, debatt längre och inget engagemang i frågan. Lite som med övervakningen. Alla har gått vidare. Men det gör förstås inte frågan mindre relevant, egentligen.
Tekniken har gjort denna fråga helt irrelevant.
Gå in och besök phub,xhamster,valfri p sida och det formligen väller in annonser typ,Amanda, 500 m från dig är ledig,vill ha,sex,etc.
Det finns nu ett större utbud än någonsin,.förbjuda världens äldsta yrke är så dumt att det är bara svenskar som kan komma på något så korkat.
Integritet på nätet ,alla vet att man övervakas och man skiter i det helt enkelt. Polisen/Säpo hinner inte med.
Hans är libertarian och lär förbli libertarian livet ut. Det är därför dessa så kallade frihetsfrågor återkommer med jämna mellanrum. Emellertid är libertarianismen inte i ropet längre – åtminstone inte som på 80-talet. Spåren förskräcker. Därav denna ”radioskugga”.
Kamrat Jan bidrar med en egen betraktelse över modets växlingar. För bara några dagar sedan såg han sossarna som glödheta, inne och på. Nu får man fråga vad tror du om Biancas bror Benjamin kamrat Jan?
Flipp eller Flopp?
Tippen eller Toppen?
Tjeckien har vettiga vapenlagar och deras prostitutionslagar är också vettiga, åtminstone jämfört med Sverige. Inte för att de nödvändigtvis är libertarianer hela bunten. Man behöver inte vara det för att använda sunt förnuft.
@ Hans Li Egnell
Jag har fått ny jobbtelenfon och många inställningar blev det, rättstavningen var satt på engelska mm. Privata appar konfigurerar jag allteftersom.
Provade Google-sök ”Fristads” men nope ”Fristads blogg” nope ”Fristads blogg sverige” nope bara Blåkläder och div relaterat till arbetsutrustning. Först efter att jag slog av Vpn fick jag en träff, och då långt ner i oceanen av blåkläder..
Google använder som bekant både algoritmer och ai-inmärning anpassat efter besökarna vanor och mönster. I.o.m mitt telefonbyte verkar det hänt något. Google betraktar mig som ett oskrivet blad? Ett blad väldigt intresserad av blåkläder tydligen? 🤔
Viktigt att skilja på ”Fristad” och ”Fristads”. 🙂
Nämen Ahhh såklart 🙃 alldeles för enkelt.