En av världens äldsta och mest imponerande civilisationer firar 70. Det kan låta märkligt, men det är förstås det kinesiska kommunistpartiets 70 år sedan maktövertagandet 1949 som i dag firas med överdådig pompa och ståt runt om i landet. Inte minst i huvudstaden Beijing, där regimen vidtagit osedvanligt starka säkerhetsåtgärder.
Visst har KKP mycket att fira. Partiet har inte bara som ett av få kommunistpartier lyckats överleva Sovjetunionens fall, det har till och med stärkt sin maktposition. Inte sedan studentrevolten våren 1989 har KKP utmanats. Massakern runt Himmelska fridens torg satte punkt för en spirande demokratirörelse och visade med blodig tydlighet med vilken hänsynslöshet regimen är beredd att försvara sitt maktinnehav.
Sedan dess har mycket hänt. KKP har lyckats behålla makten genom att förnyas. I partiets politik i dag finns inte mycket av kommunistiska spår kvar. Kina har genomgått en remarkabel välståndsökning tack vare en liberalisering av ekonomin. En fri marknadsekonomi i egentlig mening är Kina emellertid inte. Vissa kallar det statskapitalism, The Economist har använt begreppet ”bambukapitalism”. Oavsett vilket begrepp vi använder går det inte att bortse från att Kinas kommunistiska parti är allsmäktigt och att statliga bolag är direkt kopplade till partiet.
Den höga tillväxten och landets modernisering har talat för att KKP ska behålla folkets förtroende i tillräckligt hög grad för att undvika oroligheter. Samtidigt är den utbyggda kontrollapparaten, nu senast genom det redan ökända sociala kreditsystemet, ett tecken på att partiet inte riktigt litar till sin egen förmåga att hålla befolkningen nöjd.
Jag har återkommit till det ett flertal gånger de senaste åren. Kinas utveckling är både imponerande (rent ekonomiskt) och djupt oroväckande (demokratiskt). Omvärldens och inhemska demokraters förhoppningar som tändes något när Beijing beviljades OS har kommit på skam fullständigt. Hu Jintao, den dåvarande generalsekreteraren och presidenten, skärpte kontrollen och censuren. Xi Jinping utmålades som en mjukare ledare, men under Xis ledning har Kina blivit världens mest avancerade digitala diktatur.
Xi har inte bara utökat övervakningen och skärpt kontrollen över befolkningen utan även konsoliderat sin egen maktposition. Han har rensat ut gamla rivaler och stärkt sin egen falang i partiet. Begränsningen i att generalsekreteraren endast kan sitta i totalt tio år är nu borttagen, vilket möjliggör för Xi att sitta kvar livet ut. Om han vill. Han är till och med inskriven i partiets stadgar, och i praktiken i Kinas grundlag, och är nu den mäktigaste ledaren i Mittens rike sedan Mao.
Allt detta tyder på att KKP:s maktinnehav kommer förbli ohotat under lång tid framöver. Ingen vet vad som händer om eller när sociala oroligheter bryter ut, exempelvis till följd av en bostadskrasch eller en djup lågkonjunktur som påverkar medelklassen. Vi vet dock att partiets räds en sådan situation och att den genom utbyggd övervakning och kontroll försöker förbereda sig på den.
Kina är ett land med enorm potential som i dag hålls tillbaka av ett maktfullkomligt parti som inte skyr några som helst medel för att nå sina mål. Utan några jämförelser i övrigt känns det rätt likt ett visst parti här hemma.
Tidigare bloggat:
Trettio år av minnesförlust
Total kontroll
Likheterna mellan KKP och sossarna har ökat i o m att löfven fått smak på makt. Dock är likheterna större mellan sossarna och Nordkorea,då dessa två skiter rakt av i att leverera något tillbaka till folk, kkp har levererat ekonomisk tillväxt trots allt. Sossarna levererar bara ekonomisk stagnation(fattigdom) i likhet med fläsklägget Kim Jong. I o f s kommer Löfven i likhet med nalle puh (xi jing)aldrig avgå frivilligt.
Ett vidrigt land. Till det du skrev kommer Kinas ambitiösa försök att skaffa sig inflytande runtom i hela världen genom att köpa upp eller bygga infrastruktur som hamnar, vägar och broar. Försök inte få mig att tro att de gör det av snällhet. Kineserna är också väldigt aggressiva militärt i sin region, och satsar storskaligt på militären. De har ju redan uttalat hot om att invadera Taiwan, som till skillnad från Kina är en demokrati.
Taiwan har all anledning att vara oroliga på lite sikt.
Hej.
Ordet du (och The Economist och andra) söker, eller medvetet undviker, är korporativism.
Varför man undviker det lämnas som en tankeövning.
En organisation för varje företeelse, på papperet fristående men i praktiken ko-opterad av staten och partiet (vilka egentligen är ett och samma).
Jodå, att det påminner om ett och annat socialistiskt land, även nominella demokratier, är föga förvånande, men att inte skriva det rakt ut finns det säkert skäl till.
För den som är obekant med begreppet kan man börja på den engelskspråkiga Wikipediasidan för ”corporatism”; undvik den svenska då den är undermålig. Vän av ordning (ha!) vill även påminna om att ”de korporativa tendenserna” var en fras som under femtio- och sextiotalen var ett stridsäpple inom socialdemokratin och Rörelsen i Sverige; ledningen älskade korporativistiska idéer, trogen sina fascistiska rötter från tjugotalet medan mer intellektuella och framsynta (särskilt inom kultursektorn) förfasade sig och varnade för att mjuk totalitarism bara är just mjuk tills stålhandsken sluts.
Låt se om Kina väljer att låta järnnäven sluta sig om Hong Kong, eller om man nöjer sig med att visa fram den med öppen hand; den är likväl av järn.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Jo, jag har funderat en del över begreppet. Kanske är det för att jag relaterar det till fascismen som jag inte har för vana att använda det om just Kina. Men extremerna möter ju gärna varandra.
Hej.
Begreppet passar Kina lika väl som det passar Sverige. Det är just för associationen till fascism vi undviker det, då vi när vi hör fascism tänker taktfasta marscher, militärparader, massmöten, och så vidare efter italiensk förlaga.
Nå, vad är 1:a maj-tågen, här såväl som där? Fanborg, marschmusik, kampsånger, uniformerade orkestrar, standar som markera olika triumfer och märkesår. Det är fascism. Dt är totalitärt, och socialmoderaternas, Wallenbergs och de andra tjoget finansfamiljers och fackens Sverige är helt inom definitionen för en fascistisk stat.
Allt som saknas i Sverige är det militaristiska utanpåverket; ett talesätt om ulvar och fåraskinn gör sig påmint.
Glöm inte att dagens politikers föregångargeneration var den som hyste stor och öppen beundran för just Tyskland och Italien, och även Sovjetunionen – det var den allmänna opinionen som tvingade dem att överge den retoriken, inte att de omvärderade idealen.
Att då se likheterna med Kina och kryperiet inför diktaturen, och även hur imponerad och avundsjuk man är inför hur kamraterna där kan styra folket som de vill, och hur man inspireras av de moderna möjligheterna till manipulation och social kontroll är inte svårt eller långsökt.
En ros är en ros är en ros, som en viss poetissa skaldade.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Ja, när man ser på Kina och dess styrelseskick, måste man tillstå att västerländsk liberal demokrati, vilket till leda förespråkas av de geopolitiska pucktvåorna Carl Bildt och Francis Fukuyama, är kraftigt övervärderat.
Kina inser också styrkan med en nationalstat. Här skiljer sig Kina från det vanstyrda Sverige med sitt multikulti, sina parallella samhällen och det reinfeldtska folkutbytet.
I Kinas högsta ledning vimlar det av teknologie doktorer med analytisk förmåga, som förstår vad som händer om man hela tiden ökar sin befolkning, dvs. det går åt mer resurser och mer energi. Miljöförstöringen ökar också. Man stirrar sig således inte blind på den befolkningsdrivande BNP-tillväxten, som är förhärskande hos femöresekonomerna i det svenska vanstyret.
Tack vare kortsiktig vinstmaximering och alltför mycket ägarfokus i västvärldens näringsliv, har Kina lurat till sig många kompetenser och mycket kunskap från västerländska högteknologiska företag. Sedan bör man beröra arbetsmoralen. Jag är ingen antirasist men … asiater/kineser arbetar hårt. Det är sällan något snack om pappaledigt och vård av sjukt barn.
@gruelse
Bra inlägg i vanlig ordning. Kineserna är på plats överallt i världen där jag så tydligt sett deras intrång i Afrika tom Lesotho (som för övrigt är det enda land som slår Sverigestan i våldtäktsligan), Kambodja, Sri Lanka, Australien osv vilket Kina så klart har en agenda för. De är smarta (cyniska) till skillnad mot den hord av MENA figurer med planetens lägsta nivå på humankapital (låg IQ) som självmordsnationen Sverige satsar på.
Den transferering av rikedom som pågår från väst till öst kommer accelerera med hjälp av psykopater som Reinfeldt, Löfvén, Merkel mfl.
Vi sjunker däremot ner mot det läge då antingen inbördeskriget bryter ut eller att vi blir kuvade under en vidrig Islamistisk stat ?? etablerad med hjälp av 7-klövern och MSM.
@Brukspatronen 08:56
Tack!
Det kan vara läge att skärskåda det skadliga inkompetensregn, som har dragit in från MENA över Sverige (i MSM beskriven som kompetensregn), med hjälp av matematikresultaten från Table II.3.4a i PISA 2102. PISA 2012 Matematik är utformas så att niondeklassares (elever ca 15 –16 år) matematikkunskaper och i viss mån även deras läskunskaper testas. Qatar och Förenade arabemiraten (UAE) får representera MENA.
Matematikresultaten för elever med non-immigrant background (=inrikesfödd elev med åtminstone en inrikesfödd förälder) redovisas i kolumn 2 och för elever med immigrant background (=inrikesfödd elev med två utrikesfödda föräldrar eller utrikesfödd elev.) i kolumn 3.
Sverige_________490___432
Qatar___________335___424
UAE___________400___466
Dessa matematikresultat kan då jämföras med Kina, som i detta PISA-sammanhang representeras av:
Hong Kong-Kina_566____559
Macao-Kina_____530____545
Shanghai-Kina___615____489
http://www.mecd.gob.es/dctm/inee/internacional/pisa2012/pisa2012voliiinternacional.pdf?documentId=0901e72b8178af64
Jag säger bara en sak: stoppa diktaturen´, även den digitala diktaturen, genom att inte inköpa prylar från Kina. Till och med leksaker som kommer därifrån kan vara belamrade med kontroll och både i ljud och bild utan att vi vet om det. Man behover ingen ström till sånt idag. Det gäller allt som kommer därifrån, även maten du äter. Tekniken har gott framåt, allt är möjligt så tänk på det gott folk. Jag passar mig för att köpa grejer som kommer därifrån så gott jag kan.
Så du har ingen mobiltelefon?
Då du är intresserad av Kina så tänkte jag att du säkert uppskattar följande skrift.
Har bara läst förordet ännu, men det är sorgligt? Dystert? Talande? Att en dylik skrift inte är författad av några i Sverige. Det är också intressant att den inte kommer från USA utan att den är författade av två Labour parlamentariker här i UK.
https://henryjacksonsociety.org/wp-content/uploads/2020/05/Breaking-the-China-Chain.pdf