# Grekland – stay or go? Anders Borg har svängt i frågan om Greklands vara eller icke vara i valutaunionen framöver. För bara ett år sedan såg han det som otänkbart att grekerna skulle lämna eurosamarbetet. I somras öppnade han på dörren för möjligheten och nu sparkar han den på vid gavel. Men den gode Borg får mothugg från den tyske finansministern Wolfgang Schäuble, som inte tror på någon statsbankrutt i Grekland. OK. Är Tyskland redo att hosta upp pengarna?
# Fredspriset till EU. Den norska Nobelkommittén har gjort sig känd för att överraska. De värsta klavertrampen kommer med ganska jämna mellanrum. När Al Gore och FN:s klimatpanel fick Nobels fredspris 2007 var det därför många som ryckte på axlarna. En klimatalarmist som reser jorden runt med sina Powerpointpresentationer ansågs arbeta för fred. Två år senare var det dags igen. Barack Obama tilldelades fredspriset för något kommittén uppenbarligen hoppades att han skulle göra, inte för vad han som då nykläckt president, hade gjort. Tajmingen kunde således ifrågasättas. I år var det dags igen. 2012 års fredspris tilldelades EU, en union i djup ekonomisk och politisk kris.
Det tråkigaste är inte ovanstående val av vinnare utan att de som verkligen förtjänat priset hamnar i deras sällskap.
# Vart går Burma? Burma har förändrats på kort tid. Aung San Suu Kyi sitter i parlamentet. Folkvald. Hennes makt är begränsad, men hon får resa fritt och var nyligen i USA. Omvärlden lyfter på sanktionerna med den tidigare så slutna militärdiktaturen. President Thein Sein verkar välja en ny väg för sitt land, vilket är oerhört uppmuntrande att se. Misstankarna om att allt handlar om att vinna handelsfördelar med omvärlden kan vi avskriva. Men frågan är hur långt den sittande regimen är villig att gå. Under söndagen samlades det styrande Union Solidarity and Development Party för kongress. Trycket på att landet ska få ett riktigt demokratiskt system måste hållas uppe. Då kanske Aung San Suu Kyi åter kan spela en viktig roll när Burma går till val 2015.
Senaste kommentarer