Socialdemokraterna håller pressträff. De pratar om gängkriminaliteten som plågat Sverige ännu en sommar. Häromdagen medgav partiet att invandringen åtminstone delvis är en förklaring till den uppkomna situationen.

På pressträffen med Teresa Carvalho, sammankallande för Socialdemokraternas arbetsgrupp om att bekämpa gängkriminaliteten, påmindes om en rad förslag partiet har för att komma tillrätta med situationen där väldigt unga begår mycket grova brott. Ett intressant sådant är särskild utskrivningsprövning för unga som dömts för grova brott. Tanken är då att de skulle sitta kvar efter avtjänat straff sex månader i taget om de inte sköter sig och, om det kriminella beteende kvarstår, få sitta vuxentid.

Vid sidan om partiets mer repressiva sida finns förstås också den andra sidan: den som fortfarande tror att det går att informera bort problem. Varför inte med en broschyr? Någon kanske minns Socialstyrelsens famösa skrift Information till dig som är gift med ett barn och alla memes den gav upphov till. Tro det eller ej, det finns faktiskt en framtagen broschyr som heter Gängsnack – En guide för föräldrar och andra viktiga vuxna. Den är framtagen av Polisen i samarbete med Länsstyrelserna. Socialdemokraterna vill att den ska delas ut till alla och drar jämförelser med MSB:s skrift Om krisen eller kriget kommer som skickades ut till alla hushåll.

Innan vi sätter den i kontext till Socialdemokraternas politik ska sägas att det inte är fel i sig med en informationsfolder av detta slag. Allt handlar förstås om kontext, men också om förväntningar på vad den ska uppnå. Det som står i foldern är ganska självklara saker. Prata med ditt barn. Se till att det har en aktiv fritid och tydliga rutiner. Var tydlig med gränssättningen och var uppmärksam på om barnet plötsligt har två mobiler eller kommer hem med nya kläder.

I välfungerande familjer är detta inget konstigt, men i familjer där barnen blivit kriminella saknas vanligtvis dessa välfungerande strukturer. Och här kommer vi till problemet. Dessa familjer kommer inte läsa en broschyr från någon myndighet. I den mån de ens kan förstå svenska är en dylik folder inget som kommer att läsas vid köksbordet.

Stereotypen av en familj där barnen blivit kriminella är en ensamstående utlandsfödd mamma med flera barn, inte sällan fyra eller fem. Mamman är arbetslös eller har ett lågbetalt arbete, bor i en hyresrätt i ett så kallat utsatt område och är inte integrerad i majoritetssamhällets normer och värderingar. Denna bild är alltjämt sann, men fenomenet med väldigt unga kriminella blir snabbt alltmer heterogent. Nu berättas att svenska medelklassbarn lockas av den kriminella livsstilen och de snabba pengarna.

Exakt hur det ser ut hemma hos dessa familjer vet vi inte så mycket om, men vi kan gissa att det som på ytan ser bra och välkammat ut med villa eller bostadsrätt, bra inkomster och fina bilar kanske inte alls är det i form av trygghet och tillsyn. Således finns det en öppning för kriminella att komma åt även dessa barn och ungdomar.

Socialdemokraterna håller fast vid att det går att lösa problem genom att informera befolkningen. ”Gör så här så blir det bra.” Det är en rar syn på samtiden, men den är obsolet då den förutsätter en gemensam tillit som dessvärre inte finns längre i vårt segregerade nya Sverige.

Ledsen, Socialdemokraterna, men en broschyr kommer inte lösa detta. Den kommer inte göra till eller från över huvud taget, och att ens tro något annat är mer än naivt. Det är idiotiskt. Då är det förmodligen bättre att poliser besöker skolor och med berättelser från verkligheten gör sitt för att strypa våldsromantiken och den romantiserade bilden av det kriminella livet.

Detta är, förstås, en resursfråga och en fråga om rätt personer på rätt plats. Alla som minns antidrogundervisningen i högstadiet med besök av koleriska poliser som predikade ”ett bloss och du är fast!” vet att den gjorde mer skada än nytta.

Ibland är det bättre att vara tyst.