Kina är ett väldigt land. På alla tänkbara sätt. Det är ett väldigt högljutt, rörigt, spretigt, nyfiket, bombastiskt, gästvänligt och byråkratiskt kontrollsamhälle. Jag hade vissa farhågor inför mitt första besök sedan 2016 då tonen mot utlänningar har skärpts och Xi Jinping börjat föra en alltmer patriotisk politik där lättkränktheten är ständigt närvarande.
Man ska alltid vara försiktig med att dra likhetstecken mellan en regim och landets befolkning. Något som matresenären bakom YouTube-kanalen More Best Ever Food Review erfor i Egypten, där maten och lokalbefolkningen var det enda positiva han hade att säga efter att ha behandlats som en brottsling av de korrupta lokala myndigheterna (rekommenderar er att se filmen som verkligen visar vad som kan hända i det ”nya” Egypten).
Lyckligtvis kan jag konstatera att inget i mina erfarenheter efter den senaste rundresan under en knapp månads tid tyder på en ökad fientlighet mot utlänningar bland den kinesiska befolkningen. Som besökare märker man heller inte mycket av det skärpta förtrycket (Tucker Carlson borde göra ett reportage!). Men den som kan språket kan förstås tillgodogöra sig mer och se propagandan överallt, såväl ute på stan som på de statliga TV-kanalerna där Xi Jinpings tankar predikas på ett sätt jag inte sett förr.
Som turist kan du röra dig tämligen fritt runt i landet så länge du inte försöker dig på något oortodoxt. Något som däremot är märkbart nu jämfört med för kanske tio år sedan är hur kontrollen har byggts ut något oerhört. Som besökare tvingas man lämna fingeravtryck och få sitt ansikte fotograferat vid inresa, och den ständiga fotograferingen fortsätter vid inrikes resor.
De digitala tjänsterna, kopplade till ett specifikt abonnemang och/eller sim-kort, har alltmer börjat ersätta kontanthanteringen. I princip överallt kan du handla med WeChat-appen genom att skanna en QR-kod. Resan underlättades således betänkligt av att min fru hade ett kinesiskt sim-kort och ett konto genom vilket inköp och bokningar kunde göras.
Summa summarum är Kina fortfarande Kina. Det har blivit lite knöligare att resa som västerlänning, och priserna har gått upp här precis som i övriga världen. Men det är fortfarande ett spännande land med fantastisk mat, nyfikna invånare som gärna övar sin engelska eller bara går loss på kinesiska med frågor och massor av sevärdheter. För en novis skulle jag dock, kanske mer nu än tidigare, rekommendera en gruppresa för det är inte busenkelt att ta sig runt om man inte kan språket eller alla osynliga regler.
PLUS
Maten! – de kinesiska köken (de skiljer sig åt) är fantastiska i sin variation och ljusår bättre än det mesta som serveras på svenska Kinarestauranger.
De digitala tjänsterna – du gör allt med en app i dag. Förutsatt att du har ett kinesiskt simkort. Foodoraliknande tjänster exploderade under pandemin, ny syns mopedisterna i gula västar överallt. Vi beställde både mat och medicin till hotellet med blixtsnabb leverans. Och bokade taxi och betalade i snabbköpet med appen.
Infrastrukturen – här har det skett en massiv utbyggnad i många städer de senaste 15 åren. Tunnelbanan är ren, enkel, billig och föredömligt effektiv.
Sevärdheterna – för den historieintresserade finns det verkligen massor att upptäcka runt om i hela Kina. Gruppresor är ett bra alternativ om du inte kan språket, alternativt boka en egen guide.
MINUS
Kinesiskt internet – för en västerlänning som typ inget internet alls. VPN fungerar, men inte hela tiden och mer sporadiskt på mindre orter.
Byråkratin – regeringen har gjort det mer komplicerat att resa som västerlänning. Alltfler hotell tar inte emot utlänningar och visum har blivit markant dyrare.
Kontrollsamhället – jag vet inte hur många gånger jag visat passet för att ta mig från flygplatsen eller snabbtågsstationen till hotellet. Vid senaste inrikesflyget genomgick vi totalt fyra olika kontroller av väskor och pass innan vi släpptes in i gaten.
Ingen fikakultur – Starbucks och Luckin Coffee kompenserar hyggligt för frånvaron av ett brett kaféutbud, men det enda svenska med dem är priserna.
Ingen ölkultur – här finns ingen riktig kompensation. Glöm att kunna ta en pint på en traditionell västerländsk bar i en vanlig kinesisk stad. Just något man skulle behöva efter en hel dag med shopping, trängsel och ständigt bråkande barn.
Jonna retar sig på att andra tar avstånd från religionen i hennes ögon. Och då menar hon Ebba Busch och Kristendomen. Något som man bara kan förstå om man är medveten om att Sveavägen68 inte tar avstånd från religionen dvs Islam, Hamas och muslimska brödraskapet. Busch är inte ens demokrat hävdar Sima och då förstår var och en vilka som är det enligt Sima(Sveavägen68). Eller om det ska vara Sveavägen68(Sima)?
I alla fall, blonda Simas irrfärder på Aftonbladet ledare kan få vem som helst att längta efter Anders Lindberg om man är en socialdemokratisk trosbekännare. Lindberg kan ju i varje fall sin egen Bibel. Jonna själv tog Sidenvägen ända bort till Hamngatan för att shoppa. Marc O’Polo lämnade redan 2018 så NK fick bli målet för klassresan som vanligt . Jonna Sima är en vittberest resenär.
I ett läge som detta måste Sveriges Nato-medlemskap skrivas in i grundlagen omgående annars kan man aldrig veta var det hela slutar.
Sossarna är väldigt för efter sitt lilla sidbyte och det är väl bara V som konstrar.
Men varför skulle inte majoriteten driva igenom den grundlagsförändringen när det var så viktigt med EU?
Visst, det händer att man rycks med av tidsandan så NATO bör grundlagsförankras å det snarast för att förhindra ryckigheten.Sedan kan svenska politiker fortsätta skänka bort självbestämmandet utan att något folk sätter käppar i hjulet.
Hans, tack för uppdateringen!
Vi som vill ha omedelbar fred i Ukraina kallar du diktaturvänner, men själv kan du åka på sportlov i världens största diktatur. Vissa saker går helt enkelt inte att begripa…
Snacka om att blanda äpplen och päron. Ganska desperat, faktiskt.
Tja, det kan jag inte hindra dig från att tycka.
Ett svenskt sportlov genomför man självklart i Thailand eller Åre. Möjligen Las Palmas, även om turisten där inte är lika väl sedd som förr.
För att thailändsk militärdiktatur är bättre? 😉
1989 när Magdalena Andersson bara var 22 år var hon med och startade de demonstrationer i DDR som innebar slutet för diktaturen enligt egen utsago.
2024 kanske Hans Li kan följa i hennes fotspår?
Det enda sanna där är att Magdalena Andersson har varit 22 för länge sen.
Intressant. Har en bekant med kinesisk fru som var där i somras för första gången på länge. Det som slog mig var att han berättade att det gick att betala med ansiktsigenkänning. Låter skrämmande tycker jag. Stämmer det? Å andra sidan är kanske Hans beskrivning här mindre dystopisk än vad jag sett från Serpentza Och Laowy86(C-milk). De fick väl å andra sidan fly därifrån av olika skäl.
För egen del kan jag säga att jag aldrig kommer åka till Kina.
Jag har inte sett något ställe där man kan göra det, men det låter inte otroligt alls.
Måste väl betyda att man inte kör på Googles Gemini i varje fall?
Kina är ett fantastiskt land. Gammal kultur. Tyvärr är språket en barriär för oss som inte behärskar det. Jag har aldrig varit i Kina och med det styre man har nu och efter vad du berättar Hans så blir det nog inte aktuellt inom den närmaste tiden. Lite trist men så kan det vara.
Själv hade jag placerat två av plussakerna på minussidan och tre av minussakerna på plussidan, så folk är tydligen olika….
Kanske dags för en flytt till Kina för min del. 🤔
Estimerar att: Ingen fikakultur, Ingen ölkultur förs in under pluskolumnen, och en 3:e t.o.m? Inget att tveka om mr chinaman!
Nein, Nein, Nein !!
Ett land värt namnet måste ha en ölkultur (eller åtminstone en alkoholkultur )
Däremot har jag ungefär samma inställning som UNA-bombaren när det gäller det där med tekniska ”framsteg” så ”typ inget internet alls” låter ganska lockande….
Kineserna använder internet och sociala medier minst lika mycket som vi. Men för en västerlänning är det så mycket som inte är tillgängligt. Facebook, YouTube, massor ac nyhetssajter osv. VPN är en lösning, men den är inte optimal överallt. Jag hade en del anslutningsproblem i vissa städer medan det fungerade bättre i en storstad som Guangzhou.
”Men för en västerlänning är det så mycket som inte är tillgängligt. Facebook, ”
Hmm…vad kostar en lägenhet i Kina…? 🙂
Vad kostar en lägenhet i Sverige? 🙂 Oerhörd variation, förstås. Men notera att du bara får äga i 70 år.
Jag ser det inte som något större problem att jag inte får äga lägenheten 50 år efter att jag är begravd ☺️
Men….är det så ?? Att man bara får äga lägenheten i 70 år ? Det låter ju helt bisarrt – även ur ett kinesiskt perspektiv.
(Hur som helst ; det jag menade var att det skulle vara trevligt om man någon gång kunde se ett sällskap på 8 personer på en restaurang där bara 7 av dom ägnar sig åt att glo på sina skärmar…. 🙄 )
Ja, ägandet återgår till staten efter 70 år. Detta behöver förstås inte betyda så mycket om man köper en lägenhet i 50-årsåldern. Men för dem som ägt sina lägenheter länge, i decennier, minskar förstås värdet ju färre år som är kvar på dessa 70. Jag har fått förklarat för mig att systemet fungerar så, vilket om det stämmer innebär att dessa 70 år är knutna till själva objektet, inte köparen per se. (I ärlighetens namn har förmodligen en fastighet som funnits så länge ringa värde ändå eftersom det generellt sett inte sysslas med fastighetsunderhåll i Kina, åtminstone inte bostadshus där fasad och offentliga utrymmen som trapphus förfaller.) Vår brf-modell med inköpt förvaltning existerar inte.
Hur som helst ; det jag menade var att det skulle vara trevligt om man någon gång kunde se ett sällskap på 8 personer på en restaurang där bara 7 av dom ägnar sig åt att glo på sina skärmar
Fattar. Kineser använder som sagt sina mobiler mycket de också, de har sina egna motsvarigheter av alla våra sociala medier etc. Men kinesers största nöje i livet är mat (det vågar jag faktiskt påstå om en hel befolkning), och inslaget med egna rum när man är ett större sällskap är trevligt.
”Ja, ägandet återgår till staten efter 70 år”
Herregud 😳
”Tunnelbanan är ren, enkel, billig och föredömligt effektiv.” ,åh f-n ! inte som i sthlm/NYC, dvs fullt med slödder och n—–,psykfall, etc. låter ju inte så liberalt precis
Tunnelbanan följer samma mönster i kinesiska städer och Hongkong – förutom att den är betydligt dyrare i Hongkong. I Kina kostar det 2 yuan för en enkelbiljett, vilket är typ 3,50 kr.
Kan man inte få en öl i hotellbaren i ett internationellt affärshotell?
Jodå. Men många mellanklasshotell runt om i Kina, som jag brukar bo på, har ingen hotellbar. När jag har bott på Sheraton går det förstås att beställa det mesta i baren.