Efter ett väldigt långt uppehåll är det snart dags att åter besöka Kina, ett land jag blev väldigt förtjust i men som jag om inte tappat kärleken till så åtminstone utvecklat en större känslomässig distans till.
När jag besökte landet för första gången för snart 20 år sedan var jag full av fördomar. Jag väntade jag mig ett grått kommunistland, jag förväntade mig misstänksamhet från lokalbefolkningen och en skrattretande byråkrati. Även om byråkratin onekligen fanns där som en röd flagga (!) fick mina fördomar stryka på foten på näst intill alla andra områden.
Det var inget grått kommunistland jag besökte – det var ett modernt asiatiskt land som andades framtidstro. Det var inga misstänksamma kineser – de var nyfikna människor som ville öva sin engelska. Den fantastiska maten gjorde förstås sitt till. Då kostade det 400 kronor att få ett visum. Nu är kostnaden mångfalt fler. Då var internetcensuren fortfarande i sin linda. Nu är censuren och kontrollen på en helt annan nivå.
När jag lärde känna Kina fanns det stora och, med facit i hand, naiva förhoppningar om en öppning mot Väst. Beijing hade fått sommar-OS 2008, vilket många bedömare hoppades skulle få det kinesiska ledarskapet att inse fördelarna med att öppna upp landet även politiskt. Världen är ju som en stor familj!
Resultatet blev det rakt motsatta. En liten, och visserligen väldigt lokal, föraning om detta fick jag redan åren efter när det visade sig att de extra kontroller i kollektivtrafiken som införts inför OS permanentats. Några tecken på en politisk öppning kunde knappast skönjas. Under Hu Jintaos ledning skärptes förtrycket.
Sedan dess har utvecklingen i mer repressiv riktning bara fortsatt. Vi trodde att vi kunde förändra diktaturen genom att handla med den. Vi begick sålunda samma misstag som med Putins Ryssland. Det som hände var att både Kina och Ryssland flyttade fram sina positioner internationellt, hungrade efter mer och ökade förtrycket mot den egna befolkningen. Varken ryska och kinesiska medborgare eller sådana som klassats som statens fiender går trygga ens utomlands.
Kinas kommunistiska parti har bejakat digitaliseringen, och det är lätt att förstå varför. Potentialen till kontroll är enorm och bandet går inte att backa. Genom en kombination av massiv utbyggnad av ansiktsigenkänningskameror i offentliga miljöer, digitalisering av allt från hotell- och taxibokningar till, ja allt. WeChat-appen är i sin rätt appen to rule them all i Kina.
Ett exempel på hur kontrollen har skärpts och byråkratin ökat är när man vill skaffa ett sim-kort till mobilen. Först behöver man gå till mobiloperatören för att registrera sig och vänta en vecka på ett abonnemang. Därefter kan man gå till banken för att öppna ett konto. Då skickas en kod till mobilnumret som du har registrerat. När detta visas upp för banken är saken klar. De anonyma kontantkorten är således historia, en utveckling vi för övrigt ser även i EU. Det är knappast bara i Kina som massövervakningen tar sjumilakliv.
Det är också ett Kina i en mer turbulent tid. Vi har just fått veta att fastighetsutvecklaren Evergrande har begärts i likvidation med skulder på tre biljoner kronor. Detta kommer få stora konsekvenser för hela Kina då fastighetsmarknaden utgör en fjärdedel av kinesisk ekonomi. Bubblan är på väg att spricka och mitt i denna soppa sitter högt belånade kineser som köpt lägenhet på ritning och känna sig snuvade på sin nya bostad. Någon domstol att ta upp denna orätt i finns självfallet inte.
Trots att resan inne i Kina har bokats och planerats av en kinesisk medborgare, tillika min bättre hälft, har det varit något av en kamp att få till det. Allt har flyttats till digitala lösningar kontrollerade av den kinesiska staten. Och utlänningar är inte välkomna på alla hotell.
Det finns mycket att se fram emot. Både fint kinesiskt te, maten och sevärdheterna men framför allt barnens reaktion på det stora landet i öst. Jag hyser dock inga illusioner om att det är samma Kina som förr jag kommer besöka. Nu, snart två decennier senare, kanske jag får de fördomar jag en gång hade besannade.
Själv föredrar jag Island , men trevlig resa 🙂
För många vulkaner!
Trevlig Norse-befolkning på lava-ön. Höll på att regna bort dock.
Kina är ett vidrigt land. Då tänker jag på den politiska situationen, geografi och kultur må vara en annan historia. Kina, Ryssland och Nordkorea.
En serie av Joakim Pirinen slutade med repliken ”Tack pappa, för lika fin information som på julafton, när du drack så mycket glögg att skägget föll av och tomten dog.”
Man hoppades Kina skulle gå Sydkoreas väg, men det ser ut som det går Venezuelas.
Kina är ju nu det landet i världen som släpper ut mest skit .
Ungefär som Great Britain från mitten av artonhundratalet till 1970….
Vi här i Europa jobbar stenhårt för ”klimatet”…..
”Det är bättre om man släpper ut skiten på andra sidan jorden”
Kontentan av utsläppen är ju konststant….eller?
Men.
Det har för knegare i Europa blivit en katastrof.
Miljoner jobb har försvunnit.
Tillverkar vi mobiltelefoner i Europa idag?
Datorer?
Skärmar?
Kan vi ens bygga bilar utan ett beroende av Kina?
Att vi förlitar oss på en kommunistisk diktatur för vår försörjning är sjukt.
Detta är väl det som driver WEF.
De har förstått att Kina har vunnit.
Nu skall vi ha samma sak här i Europa.
EU är bästa vänner med WEF.
Äg inget och bli lycklig………
Lev i en diktatur!
Det är bra för dig……….
Var försiktig.
Antar att du redan känner till Winston/Serpentsz
Samt laowhy86 på youtube.
Jag tänkte detsamma; var försiktiga.
Frågan är om det hjälper.
Mathew (Laowhy86) fick fly hals över huvud, Winston kunde ta det lugnare. Men ingen av dem kommer någonsin kunna återvända till Kina, tragiskt.
Kanske någon sett serpentza och laowhy86 och deras videos på you tube? En Sydafrikan och en Amerikan som åker runt(eller åkte runt snarare) i Kina på motorcyklar. Bägge två är gifta med kinesiskor och talar språket flytande. Ger minst sagt intressanta inblickar i livet i Kina.
Du får göra som jag och hålla dig så anonym det nu går när det går.
Kina är ett gammalt kulturland. En fantastisk historia som är väl i paritet med andra högkulturer. Kineser är ett flitigt folk. Men, det är för sorgligt hur det utvecklats under den ena diktatorn efter den andra. Jag undviker att köpa nåt från Kina, jag kommer inte att åka till Kina så länge det är en diktatur. Jag hoppas att Kina liksom Ryssland nån gång blir ett normalt land. Vad är normalt? Tja, ett land som inte förtrycker sina egna medborgare. Ett land med rättvisa för sina medborgare.
Oklokt att resa till ett land där regimen tar gisslan.
Vad är det vi inte förstår med Kina.
En totalitär stat som undertrycker all form av demokrati.
Samtidigt handlar vi gärna med dem.
Nästan all elektronik vi använder kommer från Kina.
Ungefär som Storbrittanien 1850-1970……
Ett ekonomiskt imperium.
Många gillar inte Kinas behandling av Uigurer.
Är inte de muslimer?
Med vår massimport av radikalt omöjliga människor
till vårt land.
Degenereras vårt land på sikt.
Felaktiga tankar kan en del tycka….
Vi är /var ju en humanitär stormakt……
Men.
Nu är vi strax med i NATO och allt är frid och fröjd…..
Vi är också i framkant hos WEF.
Nästan alla framstående politiker har varit i Davos.
Fick inte Löven ett fint välbetalt uppdrag av FN sist…?
Som tack för att han var med och pajjade landet Sverige.
Oligarker.
Det är de som roffat åt sig Rysslands naturtillgångar och blivit multimiljadärer
Rockerfeller ,Bill Gates,Jeff Bezos………..
Är inte de likadana?
Fantastiskt att vi lurar i oss att amerikanska oligarker är bättre än ryska dito.
Allt handlar ju till syvende och sist att tjäna pengar.
Så vad händer med Kina.
De bidar sin tid.
De har USA i strypgrepp.
Är det något vi skall oroa oss för så är det det postkommunistiska Kina.
Kina vill likväl som USA få tillgång till Rysslands enorma naturtillgångar……
Allt handlar om makt och pengar…
Egon!
På mina elektronikprylar står det ”Made in Tawian” och det räknar jag inte som Kina ännu.
Men jag håller med dig när det gäller många andra produkter.
Låt oss hoppas att militären inte kopplas in för att förändra konkurrensen i världen, för de erbjuder bara destruktiva alternativ!
Jag köpte Asus i tron att den var made in Taiwan.
Det stod made in China på undersidan…☹️
Men min cykel är made in Taiwan! 🙂
Kul!
Svårt att navigera om man inte skall köpa varor från diktaturer
Precis.
Förr hette din cykel Svalan och var gjord i Malmö.
Nu tillverkar vi ingenting samtidigt som vi importer 120000 människor som skall med Socialdemokratins agenda bemanna
”skattefinansierade” ”arbeten” i välfärden.
Är inte det de sjukaste du hört hitills så måste du vara både stum och döv.
Det är ju precis det militären gör idag.
De säljer sig till de som ger mest.
Ukrainakriget är ”all time high” för vapen tillverkare….
En dröm för de som har aktier i armament.
Krig genererar pengar till de som tillverkar vapen.
Minns Boforsaffären med kanonerna till Indien…..
Det höll på att bli ett debacle där med vilka som var korrumperade….
Vi lyckades undertrycka allt och framstod som oförvitliga.
Sverige är fantastiskt….
Det låter som en trevlig resa,se det positiva i att de du ser är kineser i kina och inte som i Paris,London,etc, en massa folk som inte är fransmän, engelsmän.
Uigurer som vi i väst ömmar så förbannat över är bara muslimska extremister och inget annat. Västerländsk låtsasdemokrati funkar nog inte i kina, de fixar den på sitt sätt som vi ordnar våra val där ingenting förutom lite fernissa byts ut då och då.
Nog med gnäll, ha en fin och lång semester där!
Tack qas! Du skrev de jag önskat kunna uttrycka.
Sverige som exempel på folkutbyte…
Föga smickrande.
https://rumble.com/v4acsa9-the-great-replacement-theory-explained-with-examples.html
När det sunnimuslimgullande, svenska politiska etablissemanget kritiserar Kina för förtryck av minoriteter, tänker det i första hand paäå de muslimska uigurerna.
”Vi trodde att vi kunde förändra diktaturen genom att handla med den. Vi begick sålunda samma misstag som med Putins Ryssland.”
Så många fel på så många nivåer, men det får dissekeras senare. Så Hans, eftersom du gillar att dra Kina och Ryssland över en kam sas, vilket land skulle du helst vilja bo i om du var tvungen att välja? Inga krusiduller nu och kom inte med att du ”inte behöver välja” (tacka gudarna för det). Enbart rent hypotetiskt.
Ryssland är ett skitland through and through. Så det är enkelt i mitt fall. I Kina finns mina svärföräldrar och jag kan språket hyfsat. (Men jag har ingen längtan efter att bo där heller, särskilt inte sedan jag fick barn.)
Jo det var väl ungefär vad jag förväntade mig.
Och poängen är…?
Ingen poäng, jag bara ställde en fråga som du besvarade ungefär så som jag förväntat mig. Däremot tror jag inte du på fullt allvar kan hävda att förtrycket är lika hårt eller hårdare i Ryssland jämfört med Kina, men det finns ju andra saker som spelar in än graden av personlig frihet & nivån på statlig övervakning- vilket du ju också gav några exempel på, inget konstigt med det.
Kina är ännu mer totalitärt, det stämmer. Men i praktiken är Putin lika mycket diktator som Xi, även om det hålls ”val” i Ryssland. Jag tror att graden av frihet varierar kraftigt beroende på vilken ställning du har. Pengar och lojalitet köper dig alltid frihet i en diktatur.
Länder, där fosterlandskärleken och nationalismen är förhärskande ideologier, retar gallfeber på globalister, ty dessa senare får då problem med att kontrollera ländernas naturresurser. Det är därför länder som Ungern, Ryssland, Kina etc. betraktas som paria i västerländsk MSM och psyops. Långt ut i andra änden av spektrat har vi Sverige med fosterlandshat och globalism som förhärskande ideologier. I Sverige kryllar det sålunda av utlandsägda vindkraftsparker och gruvbolag. Och svensk säkerhetspolitik handhas av Pentagon. Natoansökan gjordes på ett odemokratiskt sätt. Införande av euro står på tur. Kort Sverige, är ett globalistisk mönsterland och pilotprojekt för New World Order.
Det är därför länder som Ungern, Ryssland, Kina etc. betraktas som paria i västerländsk MSM och psyops.
Det kanske är lite andra företeelser som gör att dessa länder betraktas som paria, eller åtminstone stor skepsis… Det rör sig om genomkorrupta länder. Ryssland och Kina är fullblodsdiktaturer, Ungern klassas inte ens som en fullvärdig demokrati längre. Men ack den fosterlandskärleken…
@ Hans 17:46: Du har fel! Globalister snarare gillar om landet är en genomkorrupt diktatur. Instuderingsexempel: Saudiarabien, där den fossila energin kontrolleras via ”petrodollar” av globala finans- och energiaktörer. Minns oxå hur globalistlakejen Sverige byggde upp en pansarvärnsfabrik i Saudiarabien under 2000-talet.
Det kallas kompromisser. Självklart har behovet av olja lett till synnerligen oheliga och skamliga allianser. Men åter till frågan: att Väst skulle ogilla Kina och Ryssland för att de är fosterlandsälskande länder är ett patetiskt påstående. Möjligen skulle Kreml och Zhongnanhai påstå det. Men ingen annan.
Globala rörelser såsom världskommunismen gick även den bet på fosterlandskärleken och nationalismen under 1920-talet. Man omgrupperade sig under namnet kulturmarxismen och försökte sedan slå mot de nationella strukturerna, kyrkan, kärnfamiljen, historien, traditionerna etc. med varierat resultat. Fullständig framgång i Sverige, misslyckande i Ungern.