Julen är snart här. Vanligtvis en tid för frid, eftertanke och samvaro med de närmaste. Politiken brukar ta paus.
I år är allt annorlunda. Mycket tyder på att riksdagen kommer försöka klubba en pandemilag som ger regeringen extra befogenheter. Mitt under väljarnas julledighet. Det ser ut som en tanke.
Det ska sägas att svensk lagstiftning förefaller dåligt anpassad för en pandemi. Regeringen har tvingats använda smittskyddslagen och ordningslagen för att lägga restriktioner på olika verksamheter i syfte att begränsa smittspridningen.
Sverige har 290 kommuner och 21 regioner, och kritiken mot att coronastrategin fungerat olika på olika håll i landet är sannolikt korrekt. Således kan det behövas större centralisering i krissituationer.
Mot bakgrund av den misslyckade coronastrategin är det inte orimligt att lagstiftningen behöver ses över. Nyckeln här heter dock riksdagen. Moderaterna och den övriga oppositionen, som varit heta på gröten och velat klubba en pandemilag redan i mellandagarna, bör vara tydliga med detta, vilket de var i somras när regeringen försökte få på plats en nödlag som gav regeringen makt att fatta långtgående beslut utan att behöva förankra dem i riksdagen förrän långt senare.
Den tillfälliga lagen kom på plats, men först efter att regeringen backat och gett riksdagen större inflytande.
Justitieombudsmannen är inte imponerad av förslaget till pandemilag. I JO:s remissvar ”efterlyses kontrollmekanismer som säkerställer dels riksdagens ställning i förhållande till regeringen, dels att åtgärderna inte blir för långtgående i de enskilda fallen.”
Det handlar trots allt om allvarliga inskränkningar i enskilda människors frihet och egendom, alltså sådant demokratiska stater normalt sett inte ska ägna sig åt. Kammarrätten har liknande invändningar.
JO konstaterar att lagförslaget ”inte uppfyller de högt ställda krav som bör ställas på en lagreglering av det här slaget”. Det är frän kritik, och den är viktig eftersom regering och riksdag har chansen att hafsa igenom något riktigt dåligt i detta upptrissade läge, mitt i jul-och nyårsdimman när ingen svensk bryr sig.
Om regeringen ska få historiska befogenheter måste dessa granskas och inte stressas igenom. Ja, förslagen på en pandemilag borde ha kommit långt tidigare så att de hunnit tröskas igenom och granskas i laga ordning, även av en och annan läskunnig och intresserad journalist.
Att regeringens coronastrategi har misslyckats, vilket den själv inte medger, är ingen bra anledning för att ge regeringen ännu mer makt i detta läge.
Läs även:
HAX
”– Det blir ju oftast inte bra när man går ut med signalement därför då minimerar man chanserna att få in tips. Man kanske låser in sig själv lite i vad man letar efter, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.”
Precis så.
Det bästa är att inte veta vad man letar efter.Då kanske man springer på det.
Eller inte.
Som när Tegnell och Löfven inte vet alls.
Med en pandemi-lag kanske man hittar det.
Precis som polisen kanske hittar våldtäktsmannen.
Eller inte.
Man kanske låser in sig själv lite i vad man letar efter, som polisen säger.
Bättre leta brett, utan att låsa in sig, och se vad man hittar.
Eller inte.
Bara Sverige svensk regering har.
Med tanke på att ingen såg den komma vare sig första eller andra gången så är svaret kanske eftersom det är för tidigt att dra några slutsatser redan. Vi väntar ett tag till och sen bygger vi Sverige ÄNNU mer robust som Stefan sa till Knutsson.
Det har väl fungerat ganska bra den här coronastrategin?
VAD har fungerat sa du?
@ Vlad T
Det finns mycket att orda om. Alla kan ha sin subjektiva åsikt. Strategin har gått ut på att klara sjukvården. Det har gått ganska bra att klara bemanningen och belastningen.
Distansarbete har blivit vanligare. Folk har visat förståelse och både nytillkomna invandrare och svenskar har mer och mer knutit band till varandra. Mamman i Rissne från Pakistan och pappan från Somalia har hjälpt Stina 89 år med maten. UberEats har åkt med pakistansk köttgryta till Stina 89 år boende i Flysta, nära Rissne.
Migrationen har varit oerhört viktig för Sverige vad gäller att klara Coronapandemin inom riket. 600 000 kebabmästare har tillagat och åkt ut med mat till svenskarna.
Vad gäller antalet döda är det en fråga som är svår att bedöma. Vilket land ska vi jämföra med? Indien, Kuwait, Sudan, Peru Jamaica, Sri Lanka? I Sri Lanka har 3,29 dött per 100 000 innevånare. I Peru 114. I Andorra strax över 100. Sudan 3,22. Du ser. Det finns en spridning mellan länderna. Sverige med sina 73 döda per 100 000 innevånare är inte så få som i Sudan, men heller inte så många som i Andorra.
Ja, det kan bara gaa aat ett haall naer generaldirektoeren foer FHM heter Johan Carlson.
Jag minns att (s) och (s)vt var närmast rörande överens om att Victor Orban var en diktator när han införde en tillfällig pandemilag, så jag förmodar att detta betyder att Stefan Löfven numera är en diktator? 🙄
Jahaja, den kommer missbrukas på det grövsta. Den demokrati vi har haft hitills kommer vara historia.
Du skriver:
”Sverige har 290 kommuner och 21 regioner, och kritiken mot att coronastrategin fungerat olika på olika håll i landet är sannolikt korrekt. Således kan det behövas större centralisering i krissituationer.”
Jag håller inte med.
En strategi ska vara på hög nivå för att sedan kunna tillämpas när man gör taktik och handlingsplaner på lägre och lägsta nivå. Strategi för landet får aldrig handla om hur länge krogarna få servera alkohol eller vilka tider tunnelbanan kräver munskydd.
Att ändra på lagstiftade och inarbetade befogenheter och ansvar är inte en effektiv metod för att hantera kriser. Och det blir inte bättre av att skylla ifrån sig när man upptäcker att kompetens och resurser inte räcker till.
En temporär lag som är i kraft tills Löfven (eller efterträdare) upphäver den och nämnda lag ställer in alla val på obestämd tid ?
Om lagen ska vara verkningsfull, måste det organiserade tiggeriet av hitresta yrkestiggare i Sthlms T-bana förbjudas, ty dessa träffar närgånget tusentals resenärer dagligen. Dessutom måste gränsen stängas, enligt devisen ”all skit kommer utifrån”. Den muterade covid-19 liksom tiggarna kommer från Rumänien.
”Fortfarande är vi mitt i pandemin. Förhoppningsvis är vi ur den om 6-12 månader när en majoritet vaccinerats. Först efter det kan vi se hur väl enskilda länder lyckats. Hur har sjukvården klarat sig? Hur har ekonomin överlevt? Hur många offer har pandemibekämpningen skördat, både direkta och indirekta?
Säkert är det många med mig som minns VM-kvalmatchen i fotboll mot Tyskland i oktober 2012. I halvtid låg Sverige under med 0-4. De som redan nu dömer ut Sveriges pandemibekämpning som ett fiasko är lika snabba som de som stängde av tv:n i halvtid och tog ut förlusten i förskott. Sverige vände och matchen slutade 4-4.”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/AlR85z/ar-den-svenska-strategin-ett-fiasko
Ja pandemier och fotbollsmatcher är ungefär samma om man jobbar på Aftonbladet.
Vad är det med det då?
jag tror du ställer alltför stort hopp till riksdagens funktion som kontrollant av regeringen. För mig är riksdagen föga mer än ett transportkompani till regeringen. Man fick igenom gymnasielagen med hjälp av lakejerna i C och L, och det blir förmodligen samma sak den här gången.