När Kina öppnade upp sin ekonomi under Deng Xiaoping påbörjades den största välståndsökningen i världshistorien. Efter en kinesisk ekonomisk liberalisering, som fortfarande pågår, närdes hopp om att nästa steg skulle bli en politisk sådan. Alla sådana förhoppningar har emellertid kommit på skam, och i dag framstår Kina tvärtom som ett växande hot mot inte bara sin egen befolkning utan mot hela världen. Hur ska omvärlden reagera?
Det är en sorgesam utveckling. Kina har en sådan potential att vara något bättre. Här finns en hårt arbetande befolkning, entreprenörskap och en mentalitet att inte ligga andra till last. Föga förvånande tar utlandskineser med sig detta till sitt nya hemland – ytterst få har någon kontakt med sociala myndigheter. De reder sig själva.
Kinas kommunistiska parti (中国共产党, Zhōngguó gòngchǎndǎng), KKP, firar 70 år vid makten i år. Partiet hade antagligen inte lyckats bita sig fast vid makten så länge utan att vara pragmatiskt och möta varje tids utmaningar.
Sannolikt har KKP tittat noga på vad som fick Sovjetunionen och andra kommunistiska regimer att kollapsa. De utvecklades inte. Kina har blivit något så unikt som en modern diktatur styrt av ett kommunistparti.
”Fågelboet”, en av flera spektakulära OS-arenor som nu står i princip oanvända.
Runt 2008 låg det förväntningar i luften. Kina skulle arrangera sommar-OS. En farhåga hos de ditresta journalisterna var internetcensuren. Den hade skärpts stegvis under åren innan och nu var både YouTube och en rad bloggportaler blockerade. KKP lovade att göra ett undantag i OS-byn. Naiva västerlänningar såg det som ett tecken på att partiet nog kanske kunde tänka sig att släppa lite på tyglarna, trots allt.
Under de tio år som har gått sedan de där sommarspelen har utvecklingen tvärtom rusat fram i rakt motsatt riktning. Hu Jintao hade ingen som helst avsikt att liberalisera Kina. Han skärpte i stället kontrollen av både internet och utländska journalister. Till och med den dåvarande premiärministern Wen Jiabao censurerades av sin egen regim när han under ett tal i Shenzhen 2010 yttrade några ord om ”politiska reformer”.
Under Xi Jinping, vars far drabbades av kommunistpartiets förtryck, har Kina utvecklats till världens första digitala diktatur genom det så kallade sociala kreditsystemet. KKP är nu på väg att få total kontroll över världens största befolkning. Utvecklingen har varit skräckinjagande snabb.
Men det stannar inte där, ty det blir allt tydligare att Kina har ambitioner att även påverka omvärlden. Senast i raden av exempel är Kinas agerande efter att Meng Wanzhou, IT-jätten Huaweis finansdirektör tillika grundarens dotter, gripits i Kanada misstänkt för bedrägeri och att ha brutit mot sanktionsbestämmelserna mot Iran.
Kinas reaktion blev omedelbar. De krävde att Meng skulle släppas, vilket såklart inte skedde eftersom Kanada olikt Kina har oberoende domstolar. Sedan togs två kanadensiska män, en diplomat och en affärsman, i förvar misstänkta för brott mot Kinas säkerhet.
Snart greps även en vanlig kanadensisk medborgare. Robert Lloyd Schellenberg dömdes först till 15 års fängelse för narkotikasmuggling, ett straff som vid en överklagan plötsligt ändrades till dödsstraff. Kina visar musklerna, och Kanada varnar sina medborgare för resor till Kina.
Om Schellenberg är skyldig till anklagelserna har jag ingen aning om, men vi ska komma ihåg att Kinas domstolar frekvent använder påhittade åtalspunkter för att sätta dit människor KKP vill gömma undan. Detta kan få vem som helst att tvivla på sanningshalten i anklagelsen.
Regimen har byggt ut övervakningen massivt på tio år.
Sedan tidigare är det välkänt att svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai åter sitter inspärrad. Han greps mitt framför ögonen på svenska diplomater, vilket bara kan betraktas som förnedrande för Sverige. Men protesterna har varit lama. Månne minns den svenska regeringen hur frysta relationerna mellan Norge och Kina blev efter att Liu Xiaobo fått Nobels fredspris (Liu är inte längre ett problem för regimen eftersom han läts tyna bort i cancer).
KKP visar med dessa maktdemonstrationer att det kan bete sig hur som helst och att omvärlden kommer få betala med sina medborgares liv om de protesterar eller gör något som inte faller regimen i Beijing i smaken. Detta är något nytt och en skrämmande konsekvens av Kinas växande makt i världen.
Så här kan det inte fortsätta. Men frågan är hur vi ska kunna få ett stopp på denna utveckling. Den demokratiska västvärlden har en uppenbar svaghet här just för att den är demokratisk. Vi kan inte hämnas på Kina genom att godtyckligt börja arrestera kineser eftersom det strider mot vår rättsuppfattning. Detta vet naturligtvis KKP.
Ej heller kan vi med styrka straffa Kina ekonomiskt. Sanktioner är naturligtvis möjliga att införa, men eftersom Kina i dag är hela västvärldens fabrik – det är där din dator, platta eller telefon du just nu läser denna text på tillverkas – skulle det oundvikligen slå tillbaka på oss själva. I en globaliserad ekonomi är vi ömsesidigt beroende av varandra, och det beroendeförhållandet är särskilt starkt till just Kina. Vilket Xi och hans parti självfallet är medvetna om.
Västvärlden är i dag starkt beroende av en regim som är beredd att fängsla och rent av döda västerländska medborgare för att hämnas beslut i oberoende domstolar. Frågan hur vi bryter detta beroende borde ligga högst på dagordningen just nu. Men det är den inte – i stället håller Kina på att bli något slags klimatidol för vänstern.
Under de senaste decennierna har det funnits hopp om förändring eftersom KKP infört en sorts ”mandatperioder” för sina ordföranden. De har fått sitta i maximalt två gånger fem år. Även om det ingalunda varit fråga om några demokratiska eller öppna processer när den ene äldre herren ersatte av en annan, har det i alla fall i teorin betytt en chans till förändring.
Så är det inte nu, ty från och med 2018 kan Xi Jinping sitta på livstid om han så önskar. Xis tankar är inskrivna i den kinesiska grundlagen. Kina har inte varit så här nära en personkult sedan Mao Zedong. Kina har blivit Xina och hela världen får nu leva med konsekvenserna.
Intresant läsning om en skrämmande utveckling. Västvärlden har varit alltför naiva och undfallande gentemot Kina. Det är först med Donald Trump i Vita Huset som USA försöker sätta käppar i hjulet för Kinas aggressioner. Jag tycker nog att Trump förtjänar ett erkännande för sin tuffare politik och för att ha fört upp handelsobalanser o stöld av intellectual property högre på dagordningen.
Du bör göras medveten att bloggen bara är en faktafantasi och lögn rätt igenom. Det stämmer inte. Jag är 40talist, har bott många år i Kina, och bår där som pensionär nu. Grövre flaska lögner får man leta efter.
Bemöt då allt i sak och länka till fakta (dvs ej Global Times).
jag kommer ihåg att dalai lama mottogs i alla västländer och varje ledare i väst missade inte ett tillfälle att frottera sig med denne herre.
nu för tiden skys han som pesten av västledarna, t o m av usa. inte ett enda västland tar upp Tibetfrågan. alla västländer är rädda för att stöta sig med kina,att få problem i sin handel, ekonomi skrämmer mer effektivt än något annat.
t o m svensk media som vräker dagligen ur sig skit om trump kritiserar knappt kina, och,om någon kritik framförs av msm är den hovsam.
kommer ni ihåg dalai lamas kultstatus som tog slut för 15-20 år sedan?
@ qas,
”kommer ni ihåg dalai lamas kultstatus som tog slut för 15-20 år sedan?”
En annan figur som numera förefaller vara närmast onämnbar är Salman Rushdie. När hörde vi senast något om honom i MSM?
Vad gäller Kina är det också intressant att förutom Tibet då förefaller ingen bry sig allt för mycket över att de håller på att bygga upp ett rent massivt gulagsystem för sina muslimer. Det blir spännande att följa…..
Ja, det var inte precis i går man hörde Richard Gere och Claes Malmberg propagera för ett etniskt homogent och monokulturellt Tibet med stängda gränser mot Kina.
”Så här kan det inte fortsätta. Men frågan är hur vi ska kunna få ett stopp på denna utveckling.”
Min gissning är att det knappast finns något verkligt intresse i västvärlden för att stoppa utvecklingen i Kina, utan tvärtom en vilja att låta sig inspireras. Det ”sociala kreditsystemet” känns som en nästan naturlig fortsättning på den redan etablerade PK propagandan och den tilltagande censur vi tydligt kan observera.
Hur länge dröjer det innan all kritik mot den svenska regimen blir straffbart som ”näthat”? Skulle Lööf och Löven ha något emot ett centraliserat system som mäter medborgarnas grad av PKism? Det behöver inte vara statligt utan kan drivas av t.ex Expo och deltagande är ”frivilligt”. Skulle det bli några verkliga protester mot att detta system sen användes för att t.ex kvalificera folk för studielån eller vissa jobb? Knappast…………..
Ja, för t ex Morgan Johansson verkar det vara en våt dröm. Att staten skall få bestämma vad medborgarna skall få säga har ju mer eller mindre redan införts i Sverige.
Våra maktgalna politiker låter sig absolut snarare inspireras av, än att fördöma, Kinas väg.
Blott Sverige svenska sinofiler har.
Ett socialt kreditsystem – snart nära dig.
Vi måste hålla flanken!
Det finns rdan i Sverige, men inte i Kina
Nu visar du prov på definitiv osaklighet.
Tvärtom är sanningen (även om Sossarna gärna inför det).
Kinas väl utbyggda övervakningssystem och sanktioner mot medborgarna är väl beskrivet.
Hur menar du nu?
Har du ingen teve alls?
Eller har partiledningen sagt sitt?
Lite osäker på om Leif är ett internet troll eller bara ignorant. Lite mer fakta för Leif
Om det som inte finns samt Hans ”ljuger” om
https://www.apnews.com/9d43f4b74260411797043ddd391c13d8
Officiell rapport om miljontals resor som har stoppats av myndigheterna pga av det socialakreditsystemet
Hej.
Vad är det vi är arga för? Att kineserna är bättre än oss på att se och utnyttja skillnaden mellan vad Väst säger, och vad Väst gör? Eller är vi arga för att globaliseringsidén är precis det som kritiker över hela det politiska spektrumet sade redan runt 1992 – att det kommer att innebära företagsflykt i Väst och ekonomiskt stöd till diktaturer i Öst? Är vi arga för att Kina tittade på hur IMF m fl behandlade Ryssland när Sovjetstaten demonterades och över en natt blev en laissez faire-ekonomi? (Just den ekonomiska irrläran skulle ju bevisas sann via Ryssland; så var tongångarna då.)Är vi arga för att Kinas ledning inte gick i samma fälla som Ryssland, när Clinton var president?
Vad är det vi är arga på Kina för? Är det för att de lever efter sin kultur, sina värderingar, och sina traditioner istället för våra? Är vi arga för att nationalism, etnocentrisk kulturchauvinism och att det i Kina är uppenbart att alla människor inte är lika värda – något som är sant även här, men vi låtsats att vi har ett rättssystem som inte gör skillnad på folk och folk. Säg det till den med kognitivt funktionshinder eller psykiatrisk diagnos som är i konflikt med myndighet eller kallas att vittna…
Jag tror vi är arga på Kina, för att Kina obönhörligt avslöjar västerlandets korporativa staters hyckleri; att Kina visar diskrepansen mellan vad vårt ledaskap säger, och vad de gör.
Enligt nyliberal kulturteori, dito ekonomisk samt en orgiastiska globaliseringspropagandan under nittiotalet, skulle ju alla länder bli som Väst, bara de anammade vår demokrati, våra medborgerliga privilegier, och vårt ekonomiska system – ja alla länder skulle rentav vilja bli som Väst till och med. Är vi arga för att globaliseringen inte var ny – samma snack hördes nämligen när telegraf och radio slog igenom?
Ovanstående skall inte ses som stöd för eller ens gillande av vad Kina gör – mer som en ilsken reflektion att vi bör se om vårt eget hus först och visa både Kina (staten) och Kina (landet) att vårt system rent konkret är bättre.
Då måste vi se till att vårt system faktiskt är det också.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Arga?
”… mer som en ilsken reflektion att vi bör se om vårt eget hus först …”
”Clean your room!”
-Jordan Peterson.
@Rikard
Väl skrivet. Mina observationer kring världen på mina senaste resor i länder och områden som, Sydafrika, Lesotho, Centralamerika, Karibien, Vietnam, Sri Lanka, Kambodja, Australien är att Kineserna är aktiva på alla plan genom att bygga hamnar, vägar, annan infrastruktur, hotell, kasinon listan kan göras lång. Kina har en uppenbar långsiktig plan och får jag tillåta mig ha en liten foliehatt skulle jag våga påstå att Kina har en 500-års plan för att säkra sin försörjning och ta hand om sitt folk. Vreden mot Kina upplever jag även som stor bland lokalbefolkningen och inte minst bland alla västerlänningar man man möter på sina resor. I fattigare länder förstår jag så klart detta då Kineserna är så pass smarta att de inte nog med att de köper upp stora landområden eller när de investerar i stora infrastrukturprojekt och där efterföljande drift huvudsakligen tar in sin egen befolkning vilket då ställer stora lokala grupper utanför vilka då fortsätter leva i fattigdom medans några få korrupta politiker i landet fått smörja sitt krås.
Ser man på det sönderfallande väst där inte minst Sverige utgör ett skräckexempel så säljer ju våra vidrigt skamlösa politiker och deras hejdukar (MSM med flera) ut Sverige och inte minst förråder sitt folk endast för egen vinnings skull. Kinesiska politiker å andra sidan skulle jag vilja påstå påtagligt visar på att man snarare långsiktigt bryr sig om sitt folks väl och ve på många sätt. Att hänga ut Kina i jämförelse med det förräderi västvärldens politiker ägnar sig åt tycker jag är direkt felaktigt, därmed inte sagt att Kina inte har massor av övrigt att önska gällande den enskilde individens fri och rättigheter.
Nej all fokus borde ligga på att exponera och pumpa ut sanningen om det vidriga övergrepp som pågår i skrivande stund i väst och inte minst av regimen i Sverigestan. Globalisterna och vänsterpacket där multikulti har uppnått närmast religiös status måste stoppas till varje pris om vi vill undvika undergång.
Vilken sjujäkla grov okunnighet. När Kina öppnade upp sin ekonomi under Deng Xiaoping påbörjades den största välståndsökningen i världshistorien OCH den största politiska folkinflytandet någonsin, men någon ”demokrati” blev det inte. Demokrati hade Kina provat mellan 1912 och 1949, det kostade miljoner liv och blev som Sverige idag, ett klanstyrt samhälle med en indoktrinerad befolkning i ständiga motsättningar. Kina är idag ett fredligt, harmoniskt och välmående samhälle där polisen knappast behövs och går obeväpnad, olikt Sverige. Kommunismen är helt borta. Det finns ett fungerande folkstyre som faktiskt fungerar. Folk kan påverka allt som rör dom. Sport arenor står inte oanvända i landet, dom används mycket flitigt och det finns gott om dom. Kina har inte liberaliserat, alltså släppt fram extremister, tack och lov. Det Social kreditsystemet är en lögn. Det går inte ens att få att fungera. Vad det gäller är ett kreditinstitut som Sverige haft länge. Meng Wanzhou är en politisk gisslan, helt öppet. Det är USA som vill skada Iran, det har inte stöd i Säkerhetsrådet. ”Snart greps även en vanlig kanadensisk medborgare” Lögn, han greps långt tidigare. Något övervakningssystem finns inte, det är Sverige som har övervakning. Gui Minhai har varit på rymmen efter att ha fällts två gånger efter att ha stupfull kört ihjäl en ung kvinna i hög hastighet, och smitit. Nu är han häktad, tydligen anklagad för högförräderi och spioneri. Frågan är hur vi skall få stopp på den falska propagandan från sådana om dig. Xi kan inte sitta på livstid ”om han önskar”, Kongressen kommer att utse en president var femte år precis som förut. Kina har heller inte visat någon tendens att vilja etablera något militärt/ekonomiskt världsherravälde som USA. Hans, jag kallar dig en djävla lögnare. Jag har bott en stor del av mitt liv i Kina, jag bor där nu som pensionär.
Filma och posta gärna på youtube hur du pratar med ”mannen på gatan” i Kina om Tianamen (med ursäkt för transkription) 4 Juni 1989!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Protesterna_och_massakern_p%C3%A5_Himmelska_fridens_torg
Vi ser fram emot att få höra vad genomsnittskinesen har att säga om detta!
Demokrati mellan 1912-1949?
Hehehe, skämtare där,hehe
”Gui Minhai har varit på rymmen efter att ha fällts två gånger efter att ha stupfull kört ihjäl en ung kvinna i hög hastighet, och smitit.
– Ja det var ju rent märkligt…kört ihjäl samma unga kvinna två gånger???
Och smitit.
Till att börja med så är det världens värsta slump att bli ihjälkörd av samma person två gånger.
Och för det andra är det helt övernaturligt att kvinnan har återuppstått!
”Nu är han häktad, tydligen anklagad för högförräderi och spioneri.”
– Så att ha kört ihjäl en kvinna två gånger är helt ointressant för rättsväsendet i Kina?
Ett tips, håll koll på vad ni skriver och blanda inte ihop det.
Fabuleringar blir ju så väldigt lätta för läsarna att upptäcka då…
Jag fick just ett meddelande om den här bloggen. Värre grova lögner och förvrängningar får man nog leta länge efter. Inte värt att kommentera ens. Tacka vet jag utvecklingen i Kina, vackert, rent, vänligt, harmoniskt, stor personlig frihet och det går att påverka politiken. Ansvarsfulla och duktiga ledare. Väldigt olika sverige. Tack och lov.
Karl i Kunming Kina
Det var ett komiskt inlägg. För det var väl inte på allvar?
På ett sätt kanske han har rätt.
På vilket sätt har vi demokrati i Sverige? När vi inte ens får bestämma vilka som skall bo och försörjas här?
När klimatdiktatur håller på att införas.
Ett nästan paradis på jorden alltså. Hur bär man sig åt att immigrera?
Vi lägger väl till en post med lite fakta här också så att Karl kanske kan lära sig något
https://www.apnews.com/9d43f4b74260411797043ddd391c13d8
Jag undrar om inte den gemene, urbaniserade kinesens acceptans av systemet bygger på ett liknande fenomen som tyskarnas rädsla för inflation. Kineserna genomlevde Maos kulturrevolution ( beundrad av västerländska rödgröna kretsar) och det var en ytterst traumatisk period för den kinesiska befolkningen. Jag misstänker att ”det kulturella minnet” av detta är lika starkt som tyskarnas motsvarande av inflationen efter 1 VK och att folk därför väljer stabilitet framför allt och om detta är parat med bättre ekonomiska förhållanden för en stor del av befolkningen, desto bättre. Därtill bidrar säkert kinesisk filosofi, bla konfucianismen, till att kineserna accepterar systemet. Notera att jag talar om hankineser, inte tex uigurer osv. Dessutom bidrar nog det faktum, att det är i Kina möjligt att bli rik som ett troll så länge du inte trampar regimen på tårna mycket till denna acceptans, för gemene man kan drömma om att förverkliga denna dröm som är få förunnade.
För övrigt är det intressant att det är politiskt korrekt för SVT mfl att driva med kineser på ett sätt som om det gällde migranter från MENA skulle leda till ett ramaskri om rasism mm från de rödgröna. Tala om dubbelmoral …
Det är inte kul om det handlar om MENA.Svårare än så är det inte.
Bloggen verkar ha blivit uppmärksammad av Kinesiska troll…?
Ja, helt otroligt. Hur gick det till?
Hej.
Kinas största naturresurs är vadå? Kineser.
Tro inte att Kina inte håller reda på emigranter, och vad dessa och deras anhöriga tar sig för. Kan det inte användas idag, så kanske det kan användas om femtio år.
Med den outtömliga reservoar av folk som diktaturen Kina har, är det en smal sak att låta ambassader, kulturinstitut, och andra infiltrationsorganisationer hålla reda på vad som skrivs om Kina.
Sverige är fö en utmärkt testbädd för påtryckningar från Kina. Låt säga att man från ambassaden lät antyda att svenska skribenters kritik mot Kina, enär sagda kritik inte bemöts och stoppas av landets ledning(s ombud), ses som uttryck för Sveriges regerings åsikter. Dra den tanken ett steg till: hur mycket problem för svensk import/export är det värt, att inte försöka hålla locket på hur Kina beskrivs i Sverige?
Hur mycket krumbuktade sig västerländska stater i historisk tid gentemot egentligen efterblivna länder som Kina och Japan, enkom på grund av kombinationen geografiskt avstånd och exklusiva varor? Idag är det inte avstånd i mil, eller exklusiviteten som sådan, utan vinstmarginalen – den skall ju öka för varje kvartal.
Kinas ledning förstår kapitalism utmärkt väl. Dessutom kan man både sin egen och vår historia, och har ett tidsperspektiv utan gräns i någon riktning. Väst måste vinna igår, idag och i morgon, för att inte sopas bort av de folk som är större i antal och som förökar sig snabbt; Kina behöver bara vinna en gång då Väst övergivit tanken på kolonialpolitik som moraliskt förkastlig.
I krig och politik finns bara regler när man tjänar på dem, eller tvingas följa dem: annars inte.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Skojar du Hans? I den slapphet som finns i Sverige sedan årtionden finns redan ett flertal intressenter här el som bevakar utifrån (även om sjönsjungande regimälskare som skriver här på kanske inte är troll men klart jävligt otrevlig, ex ”jävla lögnare”). När jag landade i Kina första gången ville jag f ö vända åter pga tjock smog apropå den som skrev ”rent o snyggt”. Kina är så stort så det rymmer att kritiseras o lovprisas för gott o ont precis som vi kritiserar Sverige/Väst. Det finna flera verkligheter i Kina. Jag såg folk som jobbade likt slavar. Hörde löjlig proregimmusik på radion som vi alla här skulle skratta åt. Jag uppskattade saker också. Hur mycket som helst. Men att nån är så mono i sitt försvarande av en regim el ett sånt komplext system o samhälle(n) väcker frågan varför så mono? Vi har råd kritisera oss själva (t o m personligen) såväl som vår omvärld. Vi har f ö ”oss själva” skylla att vi stött Kinas konstgjort hållna valuta. Nu har de samlat i ladorna och visst vill de också vara med. Frågan är hur? Klart det finns 100 skäl bevaka och pröva vårt förhållningssätt till en sån stor folkmakt. Jag själv är kritisk till imperibyggander som EU el Kina. Kina är ju egentligen ett flertal länder, kulturer under Peking. Att bara andas ordet decentralisering möter på motstånd och anses som fiendskap. Men nu är det sagt. Vad gäller den ökade kontrollen så kommer det öka är min övertygelse. Både här o i Kina, hela världen. Vi går ditåt med bibliska stormsteg. Övertygelsen är dock att fortsätta kritisera, leva fritt så långt det går – leva mänskligt. Att ta sig rätten säga det jag ser. Det brukar alltid gå att skapa frizoner och det vore ju trevligt om Sverige kunde bli det i allt mörker som hopar sig över jorden. Så kanske det inte blir, men sista ordet är inte sagt än o därför bl a skriver vi här. Även om ’totalkontrollen’ kommer rymmer den sitt eget frö till förintelse då människan allra allra innerst vill vara f r i. Gäller Kina, gäller här.
Min tanke var snarare att denna blogg inte är tillräckligt stor för att det ska vara mödan värt att trolla.
Det stora är att träffa rätt även om man är liten. Analet besökare kan vara få men ett ämne kan vara så rätt, så tungt, bli så avslöjande även på den lilla bloggen. Den lilla bloggen kan också väcka framtida rabalder och bli mycket uppmärksammad, framöver. Här ligger ”faran” för de som har makt, det finns inget intresse i detta. Andra kan då inspireras och ta upp ämnet vilket sprids. Vilket till slut kan få stenar i rullning. Därför söks även de små av av större ”intressen”. Kom ihåg att bl a regeringen vill stänga sådan som dig (tidigare lagförslag och troligtvis mer försök framöver). De kommer bara att nöta detta. Xina behöver vi inte ens beröra på den fronten.Troll behöver det dock inte vara här. Det finns gott om självgående fanatiker. Men helt klart trålas efter de små som bär på små lätta paket av frön för stora avslöjanden. Liten bäck blir till stor å. Underskatta dig inte. Inte heller ni som kommenterar här för den spridning oförändring ordet kan ge.
*Korrigering:
Underskatta dig inte. Inte heller ni som kommenterar här för den spridning *och förändring ordet kan ge.
Hans
Jag tror att man bäst beskriver detta som svenska kommunismen del II.
Första delen fungerade på samma sätt men handlade först om att försvara sovjet unionen. När det vissade sig inte fungera för att den var för extrem så byttes det till att försvara DDR. när DDR föll så blev det kuba samt sedemera venezuela. Nu så ser man österut. Så vad vi ser är svenskar som är betuttade i ett system oftast så ser det bara en ganska snäv del av systemet.
När stasis arkiv öppnades så visade det sig att så fasligt mycket spioner behövdes inte för sverige gav dom all information de ville ha genom ”vänskapsföreningar”, myndighetsutbyte, studieresor av lärare, präster, politker, etc.
Svenskar tycks ha lätt att ta till sig ideologier, vilka tycks det vara mindre viktigt, miljö, migration, kommunism. Bara det finns en dos av frälsare i det så funkar det eller socialingenjörskonst.
under andra världskriget så hade britterna Lord hawhaw
https://en.wikipedia.org/wiki/Lord_Haw-Haw
Kanske finns vissa likheter med vad som händer idag.
BBC kör just nu en serie om skottar som lever i Kina, liknande beteende hos en del…
Hej.
Ju fler som sjunger i kejsarens hyllningskör, desto tydligare hörs det om någon inte gör det.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Rätt underhållande ändå får man säga.
Mycket tankeväckande.
1) Tänk långsiktigt. Inte kvartalsrapporter eller mandatperioder.
2) Lita inte för mycket på någon, och lita inte alls på utomstående.
3) Var alltid beredd att ta i med hårdhandskarna.
Allt detta har västerländska regeringar glömt. På kolonialtiden och kanske fram till första världskriget var det allmängods.
Det som skulle behövas är något slags global klubb, av typ Rotary, Bilderberg eller Frimurare. Brett hållen, inga hemliga möten eller konstiga regler. Något som är för frihet och mot både auktoritära stater och massans tyranni. (Mina förslag färgar av det jag läser för tillfället – just nu är det ”Liberty or Equality” av von Kuehnelt-Leddihn. Det viktigaste är inte ”demokrati” utan ”frihet.”)
Alternativt kan vi hämta våra medborgare från Kina, flytta produktionen till östeuropa och Indien, och stänga gränserna mentalt. Fast det kräver långsiktighet enligt punkt 1.
(Krångel med mitt internet idag. Beklagar om det blir en dublett. Kasta i så fall den ena.)
Mycket tankeväckande.
1) Tänk långsiktigt. Inte kvartal eller mandatperioder.
2) Lita inte för mycket på någon, och lita inte alls på utomstående.
3) Var alltid beredd att ta i med hårdhandskarna.
Allt detta har västerländska regeringar glömt. På kolonialtiden och kanske fram till första världskriget var det allmängods.
Det som skulle behövas är något slags global klubb, av typ Rotary, Bilderberg eller Frimurare. Brett hållen, inga hemliga möten eller konstiga regler. Något som är för frihet och mot både auktoritära stater och massans tyranni. (Läser just nu ”Liberty or Equality” av von Kuehnelt-Leddihn. Det viktigaste är inte ”demokrati” utan ”frihet.”)
Alternativt kan vi hämta våra medborgare från Kina, flytta produktionen till östeuropa och Indien, och stänga gränserna mentalt.
Intressant hur flera pro-regimer a la Kina som hittade hit nu. För att försvara Kina, vilket är helt ok, men utan att komma med ordentlig fakta att backa upp. Sanningen är att Kina har mer och mer utövat en sk soft Power över världen och sina egna medborgare sedan dom fick starkare grepp om ekonomi.
https://www.google.com/amp/s/amp.economist.com/briefing/2017/12/14/how-chinas-sharp-power-is-muting-criticism-abroad#ampf=undefined
Västvärlden är inte utan skuld med soft power. Skillnaden är att Kina tar det stegen längre. Censur, Google har inte vissa sökningar, Facebook mm. Respekterar inte andra länders handelsavtal mm. Kina först, är helt ok. Då bör västvärlden göra exakt samma sak och se hur Kina reagerar. För att inte tala om Kinas intåg i Afrika.
https://www.google.com/amp/www.worldpoliticsreview.com/amp/articles/27027/china-must-be-stopped-zambia-debates-the-threat-of-debt-trap-diplomacy
https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2018/china
Finns massor med länkar.
Skönt att se att det finns små Jonasar och Annies också i Kina.
Svetsar-Steffe får dra ut och försvara kineserna också.
Kan tänka mig att Annie sitter där i Maramö ikväll och tänker
att det var precis just den hjälpen hon behövde.Tack Stefan, tack,tack!
Hur kommer det sig att du och Niklas Dougherty kommer till så olika slutsatser när det gäller Kina, tror du?
https://dougherty.se/relationen-med-kina.nd
Jag vet själv mycket lite om detta enorma land. Men jag vet att jag läser båda era bloggar med stor behållning och att ni i övrigt tycks vara rörande överens i, i det närmaste, allt.
Jag vet inte, jag har inte läst honom på många år. Men jag vet att han brukar gilla att vara motvals.
Kring 1990 öppnade Kina upp sin enorma marknad och gjorde reklam för sin relativt låga lönenivå.
Detta var samtidigt med paradigmskiftet i Sverige då fosterlandskärleken, territorialförsvaret, krisberedskapen, och den suveräna nationalstaten fick stryka på foten, till förmån för Bildtregimens grumliga nyliberalism, destruktiv massinvandring, den eviga freden i vårt närområde, globalism, EU-vurm, New World Order samt den globala liberala demokratin enligt Francis Fukuyamas idiotiska bok ”The End of History and the last man”, 1992.
Inom företagsvärlden fick icke-svenska ägare äga svenska företag. Dessa ägare, främst Nordamerikanska pensionsfonder, hade inget intresse av långsiktigt ägande eller värnande av industri- och kunskapsnationen Sverige. Deras fokus var bara kortsiktiga maximala vinster, enligt kvartalskapitalismen.
Den programmatiska gången har då varit enligt följande:
Dessa kvartalskapitalister i sin bonusjakt på kortsiktiga vinster, började då först förlägga produktionen och senare utvecklingen i Kina. Till slut återstod det bara ledningen och ett företagsskelett kvar på svensk botten. Men då var det för sent. På detta sätt har det runnit ut mycket kunskaper och know-how från svenska högteknologiska företag och tekniska högskolor till Kina, som Kina senare har förvaltat och förädlat.
Jag har länge undrat över hur du vågat skriva så kritiskt om Kina. Du reser ju ganska ofta dit, och har, om jag förstått det rätt, släkt där. Det hedrar dig förstås men är du inte rädd för att du, eller någon familjemedlem, ska råka illa ut?
Mikael Trolin, f.d. nationell integrationssamordnare (FP), kommunpolitiker i Haninge (C)
som skriver i dagens Aftonblad – var inte han skandalomsusad miljöpartist nyss?
Intressant inlägg Hans!
Jag brukar tänka tillbaka på Sveriges utveckling efter andra världskriget, som liknar den Kina haft de senaste decennierna.
Vi hade ett stort parti som styrde och ställde. Vi hade statliga företag och institutioner som drev på utvecklingen i industrin genom stora beställningar. Företagen kunde visa upp fungerande anläggningar för intresserade köpare och exporten blomstrade.
Tillväxten låg på 10% per år, alla fick det bättre och få opponerade sig mot den förda politiken. Men så småningom nåddes en mättnad och tillväxten minskade till att idag vara negativ räknat per person.
Jag vet inte varför och undrar om det också kommer att drabba Kina eller om de har förstått sammanhangen och har vägar att undvika det. Men oavsett utfall kommer det att påverka oss alla.
Tillväxten är sedan länge nere på ensiffriga tal. Dessutom finns det skäl att resa vissa tvivel kring äktheten i Kinas officiella tillväxtsiffror, så det är inte otroligt att de egentligen är lägre. När krisen väl kommer, för det gör den förr eller senare, har regimen ett robust övervakningssystem för att snabbt gripa alla som protesterar det minsta.