Parti efter parti har presenterat sin valstrategi. Valrörelsen kan härmed börja. För de regerande Socialdemokraterna kan det komma att bli en synnerligen jobbig sådan. Partiet har nämligen aldrig legat så här dåligt till i april ett valår.
I senaste Novusmätningen når S endast 26,9 procent. Partiet är fortfarande störst, men det är en klen tröst när det samlar så här få väljare. Tillsammans med regeringskollegan Miljöpartiet når Socialdemokraterna 30,9 procent. Sverige har alltså en regering just nu som inte ens samlar var tredje väljare enligt opinionsinstituten fyra och en halv månad före ett val.
Det blir allt mer uppenbart att valet kommer handla om invandring, rättstrygghet och vårdfrågor. Under lång tid har landets tre största partier positionerat sig i dessa frågor. Socialdemokraterna har störst förtroende bland väljarna i den sistnämnda frågan, men det är inte säkert att det gynnar dem i regeringsställning. När det kommer till invandring (SD) och brott och straff (M), är det de två största oppositionspartierna som har väljarnas gunst.
Under Stefan Löfvens partiledarskap har retoriken hårdnat. Men det är blott retorik. Han har i flera år pratat om att vara ”kompromisslös” mot brottsligheten. Regeringen har därför skärpt fängelsestraffen för våldsbrott – med några månader. Det är kompromisslöshet, det.
Samtidigt pågår gruppvåldtäkterna i oförminskad omfattning och det svenska rättsväsendet fortsätter att dela ut så låga straff det bara kan. Alltid med hänsyn till gärningsmannens ålder. Utvisningar undviks noggrant, och till och med när människor sätts i förvar i väntan utvisning tillåts de rymma. Hela haveriet kring de ensamkommande, där vi fortfarande väntar på om den absurda amnestipropositionen kommer få riksdagens stöd, har knappast stärkt bilden av en regering som i mer än retorik står upp för snacket om ”ordning och reda”.
Kanske ser folk i gemen igenom det där nu. Möjligen är det så att det inte längre fungerar att sprida dimridåer, att säga en sak och göra en annan. Tack vare sociala medier är det lättare än någonsin för människor att dagligen få uppgifter om hur politiken påverkar vanligt folk i praktiken. Hur det ser ut på golvet för undersköterskor och sjuksköterskor. Hur våldtäktsanmälningar skrivs av. Hur ansträngd polisen är.
Vi kommer varandra närmare genom den nya tidens medier. Vi får inblick i andra människors liv på ett helt annat sätt. Ofiltrerat. Detta gör att den fluffiga valretoriken spricker.
Annars vore det ju lätt att tro att en regering som styr ett land i en explosiv högkonjunktur som den vi just nu upplever, där staten har tiotals miljarder i överskott och där arbetslösheten bland inrikes födda är under fyra procent, skulle belönas i ett allmänt val. Det är dock ingalunda unikt att sittande regeringar röstas bort i goda ekonomiska tider.
Livet är nämligen mer än bara ekonomi, och det paradoxala för Löfven är att eftersom ekonomin är så bra hamnar den långt ned på väljarnas prioriteringslista. Magdalena Andersson har således svårt att få den uppskattning hon anser att hon förtjänar.
Förklaringarna får sökas på annat håll. Alltfler ser revorna i den offentligt finansierade välfärden. Löfvens regering har under mandatperioden pratat mycket om att vända inriktningen på politiken, men resultaten av regeringens åtgärder har lyst med sin frånvaro. Sjunkande arbetslöshet och ökat bostadsbyggande har inget med etableringsjobb eller byggsubventioner att göra utan kan i hög grad tillskrivas konjunkturen.
Det är inte svårt att förstå det hårda tonläget från Socialdemokraterna just nu. Paniken sprider sig på Sveavägen 68 och inom de fackliga leden. Löfven inser att han mycket väl kan gå mot ett katastrofval. Det sämsta någonsin.
Räddningen för Löfven skulle möjligen kunna bli att oppositionen inte erbjuder något samlat politiskt alternativ. Om han sitter kvar efter valet kommer det inte främst vara på egna meriter utan en konsekvens av en borgerlig oppositions löjeväckande impotens.
löfven kommer sitta kvar som statsminister, anledningarna till det är
1)björklund i löjliga partiet ska kriga mot sd istället för mot s.
2)uffe k är uppfylld av att hålla ”god ton”, han är ofarlig, han har två val efter valet .
antingen ingår han i en koalition med s och mp som vice cykelminister eller så fortsätter han och ”lajvar” s k opposition och fortsätter med ” god ton”, han är ju t o m sämre än batra kinberg.
ps. mp åker inte ur riksdagen.ds
börjar med att den store förhandlaren Stefan Löfven får en hink skit i huvet.Och se – det fick han!
På SVT kommenterade Ylva Johansson fiaskot med den digitala jobbsökarsatsningen igår.Ylva sa att hon hade önskat att det skulle gå ännu fortaremed storsatsSom om det har gått fort öht.
Naturligtvis utan vidare frågor från journalisten.Snäll som jag är hade jag godkänt Ylva om hon svarat att hon önskat att det gått fortare – men ännu fortare? Knappast va.
Sen kom en höna från Arbetsförmedlingen och sa att man inte riktigt nått ända fram.Ända fram? Man har ju fan inte nått någonstans.Fast andras pengar har man ju storstilat bränt på sin stora satsning.Kanske beroende på att några arbetsgivare fortfarande inte har kopplats in på den digitala storsatsningen.
Kanske…
Pengarna man har bränt har man bränt på att bla anställa folk som försökt övertala nyanlända att fylla i och anmäla sig till den digitala storsatsningen personligen.Man har alltså för 90 miljoner kronor lyckats skapa en digital anmälningsblankett som man personligen behöver övertala någon att använda.
Sossar ska ha en hink skit i huvet.Varje vecka och varje dag i veckan.Det har man fötjänat i stor stil.
Alltid spännande med valår!
Min gissning är att KD, MP och L åker ut. Löfven sitter kvar med passivt stöd från V och M samt aktivt från C (dvs. med Annie i regeringen).
SD blir största parti med över 25% och M blir det verkliga vågmästarpartiet i svensk politik. Men inget tyder på att de kommer att utnyttja den positionen om det inte sker drastiska förändringar i ledningen, vilket verkar osannolikt på kort till medellång sikt.
Men vi kommer även att ha fler jokrar än någonsin i detta val. MED, AfS och F! har alla en chans att komma in. Dessvärre tror jag att F! objektivt ligger bäst till av dessa, även om jag definitivt hoppas på att de andra två ska komma in i matchen rejält. De behöver nog både skicklighet och tur om de ska lyckas.
För mig ser det ut att bli det svåraste valet jag kan minnas. SD eller AfS… Det senare ligger MYCKET mer i linje med hur jag ser världen, men vågar jag rösta på ett parti med låg chans att komma in i ett val som mycket väl kan bli det sista i Sverige? Fast jag har ”kastat bort” min röst många gånger. 94 på NyD, 98 på Ians parti och 2002-2006 på SD. Men det känns som ett större beslut denna gång. Dessutom gillar jag verkligen Jimmie. Ack, ack, det blir svårt det här…..
”men vågar jag rösta på ett parti med låg chans att komma in i ett val som mycket väl kan bli det sista i Sverige?”. Ju fler som tänker så, desto mindre chans har AfS, tyvärr. Så låt oss rösta på det parti vi tycker har bäst politik, utan att snegla på huruvida vår röst är ”bortkastad” eller ej.
Hej anders. Jag håller fullständigt med dej om den saken, förstår inte hur vissa tänker. Alla partier har ju varit barn i början, konstigt att ingen då tänkte tanken bortkastad röst. Det är ju så att genom att fler lägger sin röst på nystartat parti så växer ju dom och blir större, då kan man ju lika gärna resonera ”tänk om det är en bortkastad röst om jag röstar på soc v c m”. Man hör hur korkat det låter om du förstår vad jag menar.
Hej och välkommen tillbaka Utlandssvensk!
Oavsett vilket parti man tycker sig bäst passa ens åsikter så tror jag att, som du säger, att det känns som ett större beslut denna gång.
S har inga andra ambitioner att ändra varken migrationspolitiken eller kriminaliteten, än att göra tarvliga retoriska finter för att blidka media.
MP flummar vidare som om inga begränsningar fanns, och inte heller att det finns konflikter med nya kulturer som avspeglas i kriminaliteten etc.
M gör inget annat än bräker lite här och lite där, om lite det ena eller det andra, men vill egentligen inte ändra på något, i alla inte fall så att det blir bättre ordning och mer ansvarstagande mot framtida generationer.
Ulf Kristersson verkar förresten göra allt för att inte bekänna färg.
C befinner sig i liknande psykos som MP och vill driva allt ännu mer till sin spets.
Annars kunde man ju lite naivt kanske tro att C som opposition skulle dämpa sossarnas öppna gränser och flathet mot kriminalitet respektive olagligen vistandes människor…men nej, här eldas det på ännu mer av den varan!
Ack om de skulle lieras med S…
De andra partierna riskerar att komma under spärren så det är väl tveksamt vad de kan innebära, mer än att göra sig hörda i media.
Förutom SD då, och även om de har vissa mindre förståeliga idéer i sitt program så är det nog så att det är bara de för närvarande som har en möjlighet att skapa en förändring till det bättre i vårt samhälle.
Så om inte gillar den rådande politiken de senaste valen, och vart hän det barkar med demografin, kulturella splittringen i samhället (med klaner, islam etc), nedrustningen av det sociala skyddsnätet, ökad kriminalitet, ökad risk för terror, pensionssystem som havererar etc…
Då finns det som jag ser det bara ett enda val idag.
Tål vi verkligen ytterligare 4 år av ond spiral?
Tål vi verkligen ytterligare 4 år av ond spiral? Nej, varken Sverige eller resten av Västeuropa. Speciellt inte med Macron vid rodret i Frankrike. Om inte EU skärper invandringspolitiken tvärt och effektivt kommer hela Västeuropa att vara i upplösningstillstånd om fyra år, och har förmodligen börjat med rena krigshandlingarna västländerna emellan. Järnridån kommer tillbaka, men nu är det vi som befinner oss på den fattiga sidan. Tyvärr blir det ingen järnridå där den skulle ha funnits för femton år sedan, runt hela EU. Situationen är olösbar, så länge inte en enda i EU:s ledning har mer kurage än en skrämd hare.
Ja jag är helt enig, det är troligen för sent.
Splittringen är definitiv inom EU, och problemet är orsakat av flummiga naiva politiker och människor.
Sverige och Tyskland har faktiskt den största skulden till detta med sin signalpolitik man fört under ett antal år!
Just nu har vi ju vid en hastig blick ett vardagligt fungerande samhälle, men slitningarna är där och växer hela tiden i allt raskare takt.
Både ekonomin och samhället är väldigt besvärat, bara att följa nyhetsrapporter dagligen så ser man.
Kvotflyktingar, ja självklart!
I första hand dock hjälpa så många som möjligt i närområdet (mat & medicin).
Migrantströmmarna fortsätter dock hela tiden, oavsett om våra resurser börjat ta slut.
Vad gör vi då?
Men vad som komma skall är en ruggig situation som kommer att tvinga EU till medel man bara kan likna vid krigstillstånd.
Afrikas befolkning växer väldigt mycket idag, och välståndet ökar.
Dock fördelas välståndet inte jämnt, samt befolkningsmängden ger slitning i Afrika, religiösa och resursmässiga, samt politiska kamper gör att vi riskerar stora inbördes konflikter.
Dessa konflikter kan ge enorma flyktingströmmar som vi inte har sett tidigare!
Den enda vägen de i princip kan ta är till Europa, varken Mellanöstern eller Indien är intressanta för flyktingarna.
Afrikas befolkning väntas öka med över en miljard (!) under ett antal år, så flyktingströmmar med ”bara” några miljoner kommer att ställa EU inför ett val:
Acceptera invandringen och haverera inom kort tid, då sociala system inte klarar mer och splittringarna blir fundamentala.
Alternativt i praktiken bygg murar och stäng gränsen på ett krigsliknande sätt.
Apokalyptiskt synsätt?
Nej jag tror tyvärr inte det.
Vänder man på steken så att säga, vad måste till för att det INTE skall inträffa?
Vad är oddsen för att alla dessa länder skall rida ut stormen, och mogna demokratiskt?
Och vilket scenario är mest troligt, med en blick i backspegeln?
@ Magnus,
Det var en utmärkt sammanfattning av de olika lekgrupperna på Helgeandsholmen.
@ Utlandssvensk
Tack för vänliga ord 🙂
@ US
Jag tycker ändå inte att man kastar bort sin röst om man röstar på AFS eller MED. Inte ens för feminizterna är en röst på F! bortkastad.
Låt mig förklara hur jag resonerar. Vissa partier har mycket vaga eller knappt någon organisation bakom sig. De partierna ligger i marginalen och har några tusen personer som röstar på dem. T.ex. Klassiskt liberala partiet är ett gäng skojare med Erik Svansbo och Fredrik Lavinge. De har visioner och mål. Men saknar organisation och de grundläggande hörnstenarna där man behöver kunniga personer på rätt position.
AFS, MED och F!, har alla en väl uppbyggd organisation. Oavsett vad man anser om F!, har de dock med Gudrun och andra underhuggare en gedigen grund att stå på inför valet.
SD hade 2002 en grund att stå på för att ta sats mot riksdagen. Det hade de möjligen 1998, innan dess var det svårt. Framför allt i Skåne hade SD tidigt en stabil bas.
AFS har en stabil bas med kunniga personer. De har fått in 1.7 miljoner kronor och satsar mot 5 miljoner tills valet. F! satsar på 2 miljoner kronor totalt fram till valet i donationer till valkampanjen. Där finns redan en jämförelse att göra mellan vilka som har ekonomiska muskler och kan fördela dem väl inför valkampanjen. AFS har kunniga personer med Mikael Jansson, Hahne, Olsson och några där bak, t.ex. gamla Moderaternas skribent Markus Jonsson.
En röst på AFS är som en röst på SD år 2002 eller 2006. Kanske till och med som en röst på SD 2010, då de kom in i riksdagen med 5,7 procent.
MED är inget parti för mig. Men jag är ärlig och menar att både MED och F! har väl uppbyggda organisationer och en god grund för att kunna locka väljare till sig samt sitta i riksdagen. F! skulle antagligen spåra ur som MP, men det blir en framtida fråga.
@ Magne,
”Jag tycker ändå inte att man kastar bort sin röst om man röstar på AFS eller MED”
Det är väl en vettig argumentation som du presenterar, men vi har fortfarande många månader kvar till valet. Jag vill vänta lite och se hur det utvecklar sig.
” En röst på AFS är som en röst på SD år 2002 eller 2006. Kanske till och med som en röst på SD 2010, då de kom in i riksdagen med 5,7 procent.”
Jo, så är det. Nu röstade jag SD i alla de valen. 2006 trodde jag att de skulle komma in, men 2002 var jag på det klara med att rösten skulle vara ”bortkastad”. Samma gällde nog 1998, när jag röstade på Ian. Så jag har historiskt varit villig att rösta på partier som jag inte har trott kunde komma in i riksdagen.
Välkommen tillbaka! 🙂
@ Hans,
Stort tack, det uppskattas!
Skoj läsa utlandssvensk igen (om det är du som var här för några månader sedan?). I det läge som är i Sverige 2018 känns det självklart rösta o stödja SD. Varenda promille behövs. Förhoppningsvis åker Miljöpartiet de dumma ut och förhoppningsvis de s k Liberalerna. Valet 2022 kan det vara mer lönt att rösta på nya partier. Var hade vi varit utan SD:s uppoffringar. .
@ Lars,
Jo, visst är jag samma figur som brukar hänga här.
Välkommen tillbaka, jag har saknat dej och undrat vart du tog vägen. Ja, då får vi hoppas att Hans L inte censurerar dina inlägg så att vi får behålla en sådan politiskt kunnig person som du.
Löven sitter nog kvar. Under tänkbara valresultat kommer centerpartiet stödja en vänsterregering. Det är olyckligt att de försöker ge sken av att avse regera som en del av en alliansregering när de har villkorat det med ett omöjligt valresultat.
Hur kan en impotent opposition bli mer impotent? Bara lugn, de jobbar på det.
Man kanske bör läsa detta först, innan man drar några större slutsatser: ”Deltagarfrekvens: Novus har totalt sökt 10 483 personer. 47 % har svarat.”
Relevant om man jämför med decembermätningen, med vilken S tapp jämförs (förändringen jämfört med mars är ju inom den statistiska felmarginalen). Vet dock inte hur svarsfrekvensen såg ut då.
Numera är det normala ett bortfall kring 50% men att man inte särskilt synligt redovisar den lilla detaljen.Det kan vara bra att ha i tanken när MSM trummar på.
Det skulle kunna förhålla sig på det viset att Löfvens siffror förebådar en total genomklappning och en enorm sosse-katastrof beroende på hur representativt bortfallet är.
Annars kan man förutsätta att den halvan direkt återspeglar den andra och att man bara inte är så villig att samarbeta när en tidning vill veta vad man tycker..
Relevant och bra text som vanligt Hans!
Men denna gång håller jag definitivt inte med om att Sveriges ekonomi skulle vara bra, och inte har vi tiotals miljarder i överskott.
Egentligen.
Det är bara lånade pengar, samt att man helt frank tillskansat sig halva rikets valutareserv (dvs tagit ut 250 miljarder för att använda till landets konsumtion).
Pensionerna har en bister framtid för sig, de utarmas allt mer då dessa skall bekosta invandrares pensioner med, och här befinner vi oss fortfarande bara på toppen av isberget…
Man har ju redan annonserat ut (Ulf Kristersson, i M) att vi skall ställa in oss på att arbeta tills vi är 75 år gamla!
Indragningar i välfärden läser vi om vara varannan dag, som t.ex. att man drar in hemhjälp till personer som t.o.m. behöver sondmatas(!), eller att Försäkringskassan mellan raderna uppmuntrar anställda handläggare att neka ersättningar (för att spara på statskassan).
I övrigt skall det bli intressant att se om någon ens vågar diskutera epitetet ”den goda tonen” mer innan valet?
Man mörkar troligen även det och kommer att begå det ena verbala och retoriska övergreppet efter det andra.
Smutsigare och oblygare än någonsin!
Allt för att stoppa SD från inflytande.
Häpnadsväckande.
Man gör hellre alla fel man kan, och tar alla skadliga beslut man kan, bara för att stoppa SD från inflytande…i stället för att ta förnuftiga och pragmatiska beslut.
Någon jag känner räknade till 78 år, om man ska behålla standarden livet ut.
Vad i hela friden har Sveriges ekonomi på plussidan med Magdalena Andersson att göra? Hon befinner sig bara på den tärande sidan, liksom alla andra politiker. Ingen av dem kan tjäna några riktiga pengar, bara skinna dem som kan det.
Och naturligtvis kommer S att sjunka ytterligare, snart är (eller känner) varje svensk någon som är drabbad av den huvudlösa invandringen, endera i jobbet eller privat. Våldtäkt, tafsande, personrån, ohörsamma och uppkäftiga skolelever, vårdköer, läkare som inte kan svenska eller har legitimation, taxichaufförer utan körkort, hantverkare utan utbildning, och så vidare. Eller bara att man inte längre ens törs gå ut på en kvällspromenad. Sossarna är sedan länge kända för att lova mycket före ett val som de sedan har glömt dagen efter. Får de kritik för det lovar de att fixa det efter nästa val, om bara vi röstar på dem. Om de VET vad som måste göras, varför gör de inte det NU? Vad väntar de på? Javisst ja, nästa val… så dumt av mig!
Sydsvenskans ledare tar i dag ett vågat grepp och efterlyser ett ökat engagemang på sociala medier från de etablerade partierna.Där får man nämligen ordentligt med spö av de onämnbara.Man går till och med så långt att man skriver: På just det området kan det finnas anledning att snegla på SD.Vad hände med avståndstagandet?
Implicit kan man också läsa ledaren som ett erkännande av det faktum att politikerna inte längre kan leva och tro att det räcker med en journalistkår som likt drillade bofinkar äter ur Husses hand.Man kan riktigt höra hur varningsklockorna ringer och kraven på god ton och ett allmänt förbud emot falska nyheter ligger i luften.Det spelar liksom ingen roll längre hur tydliga tecken som målas i skyn.Det finns ingenting annat än att borra ner betonghäcken och fortsätta envisas med att man ingenting gjort fel och att detta är den enda sanna riktiga vägen.
Motsatsen, på riktigt, vore allför skrämmande.
https://www.sydsvenskan.se/2018-04-23/snegla-pa-sd–pa-natet
Hej.
Mycket enkel valkompass:
1) Är Sveriges svenskarnas land? (Här avses folkgruppen svenskar)
2) Skall islam finnas i Sverige? (Islam betyder religionen i sin helhet)
3) Skall kriminella invandrare få stanna i Sverige?
4) Skall invandrare kunna leva på bidrag?
5) Skall flyktingar kunna invandra?
6) Skall anhöriginvandring tillåtas?
7) Skall föreningar, partier och liknande skattesubventioneras?
8) Skall skatterna på arbete och konsumtion sänkas?
Och den kanske viktigaste frågan:
9) Tänker du rösta på ett parti som vill tala om problemen, eller som vill lösa problemen?
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Ja, det är de helt avgörande frågorna. Men tyvärr finns inte det rätta svaret (AfS) med som alternativ i de valkompasser som MSM publicerar!
@ Anders,
AfS kommer att få kämpa för att synas. Jag hoppas att de lyckas, men de startade sent! De blir tufft, fast de verkar vara på bollen nu.
@ Rikard,
1) Är Sveriges svenskarnas land? (Här avses folkgruppen svenskar)
Ja
2) Skall islam finnas i Sverige? (Islam betyder religionen i sin helhet)
Nej
3) Skall kriminella invandrare få stanna i Sverige?
Endast de som realistiskt kan uppnå 100% assimilering bör få stanna. Om de är kriminella eller inte spelar liten eller ingen roll, enligt mig.
4) Skall invandrare kunna leva på bidrag?
Ja, om de är eller kan bli helt assimilerade. Sen är det en separat debatt om vilken nivå av bidrag som ska finnas.
5) Skall flyktingar kunna invandra?
Endast från grannländer, vilket var den ursprungliga tanken med flyktingkonventionen.
6) Skall anhöriginvandring tillåtas?
Ja, om flyktingarna kommer från grannländer.
7) Skall föreningar, partier och liknande skattesubventioneras?
Svår fråga. Kan inte svara kort på den.
8) Skall skatterna på arbete och konsumtion sänkas?
Oviktig fråga i dagens Sverige. Landet måste först återställas som västland, sen kan vi debattera och rösta om höger-vänster frågor.
Hej.
Ja, fråga 1 tom 3 är väl de egentliga, men jag ville få ihop några till.
Fråga 8 t ex är för att locka diverse liberaler (du vet typen: ”sänk skatten så löser sig allt”). Så även fråga 7.
Det blir rätt tyst i villaförortens trädgård när man kring lådvinet säger: ”Sverige är svenskarnas land!” och den ende som håller med är invandrare…
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Aftonbladets Martin Schori tycker att Fox News sysslar med propaganda istället för journalistik.
Aftonbladets Anders Lindberg tycker att sossarna missgynnas av årets valkompass.
Aftonbladets Ingvar Persson tycker att moderaterna luras om LAS.
Kommunals Tobias Baudin ska kryssa bort misshagliga socialdemokratiska kommunalråd.
Sossarna själva då?
Ja, de gör som Lejonkungen och vill införa språkplikt.
Ser ni mönstret?
Det är inte bara på Sveavägen paniken slår igenom…
Jonna Sima lägger ut genus-texten om Avicii också.
Bara det att Sima ersatte Karin P visar på den
totala desperationen.Sima tillhör den sorts blinda
hönor som aldrig får det rätt.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/qnwgjO/filmen-om-avicii-blir-nastan-kuslig
Finns bara ett vettigt och realistiskt val om man inser i vilken katastrof vi är på väg allt djupare. Sverigedemokraterna, detta oavsett hur mycket man gillar AfS och deras något hårdare tonläge. OCH om ni använder tom valsedel så glöm inte skriva just ”Sverigedemokraterna” dvs med stor bokstav följd av små eftersom förkortningar som SD eller Sd tydligen inte räknas som giltig. Förmodligen ett par procents bortfall i tidigare val pga denna dåligt kända (och dåligt informerade om) regel.
En fundering som kanske kan stimulera.
På högersidan noterar vi glatt att vi har fått SD in i politiken
Vi har vidare ett antal mer eller mindre realistiska alternativa partier som vill in som AfS, MED, klassiska liberalerna
Vi hade tidigare juni listan vi hade ny demokrati.
Med tanke på att social demokraterna är nästan 30%
Var är de nya vänsteralternativen? Varför skapas dom inte?
Hur kan det komma sig att höger sidan som redan består av 7 partier forsätter att dela på sig medan vänstern inte gör det?
Var är ”nya arbetar partiet” sociala vänster partiet” ” folkets arbetarrörelse”