Traditionellt har striden mellan höger och vänster stått mellan större frihet för den enskilde respektive större offentliga åtaganden (”välfärd”). Detta har åtminstone varit en dimension i den politiska skiljelinjen mellan de politiska alternativen.
I dag talas det väldigt sällan om frihet över huvud taget, och få om ens någon föreslår systemförändringar. Alla har funnit vishetens källa i form av den socialdemokratiska välfärdsstaten. Den är facit. Tidens slut.
De borgerliga partierna, som tillbringat mest av sin tid i opposition och således borde ha haft gott om tid att drömma och presentera visionära alternativ, insåg någonstans längs vägen insåg att svenska folket inte vill ha stora, genomgripande förändringar. Så de slutade drömma.
Därför började de borgerliga att presentera förslag på små frihetsreformer inom rådande system. Friskolereformen, rätten att välja vårdgivare och omregleringen av apoteksmarknaden är sådana exempel på ökad frihet i en gigantisk välfärdskoloss.
Välfärdsfrågor som vård och skola har alltid varit paradfrågor i svenska valrörelser. I år kan det bli annorlunda. Mycket tyder på att migration, integration och brottslighet kommer bli dominerande i debatten. Därmed krymper möjligheterna ytterligare att prata frihetsreformer.
Eller gör det det? Kanske är detta snarare ett ypperligt tillfälle att få debatten att äntligen handla om vad skattepengar bäst ska användas till, var prioriteringarna ska ligga. Ska vi stärka relevanta myndigheter eller lägga pengar på att flytta runt irrelevanta sådana? Ska vi lägga tiotals miljarder på vuxna män från Afghanistan som vill ha ett bättre liv eller satsa på ett nationellt försvar?
Socialdemokraterna kallar sig för ”en frihetsrörelse”, men för dem består friheten alltid i att någon annan betalar. De har alltid råd med både och. Föraktet för svenska folkets skattepengar är hårresande.
Här finns en ideologisk kamp att ta som landets liberala och konservativa politiker verkar ha gett upp. Den högst relevanta frågan ”Vad fan får jag?” borde bli en slogan i den kommande valrörelsen.
Något säger mig att de borgerliga partierna inte kommer prata särskilt mycket frihet alls. Det har visserligen alltid varit svårt att driva frihetsfrågor i det kollektivistiska Sverige, men läget nu är nytt. Sällan har hela samhällsdebatten präglats så av hoten från de kriminella.
Kanske är det så att samhällsutvecklingen har gått så långt i fel riktning att folket kapitulerar och säger: ”Skit i frihet, skydda mig och mina barn”. Att vara fri från brott är faktiskt också frihet.
Frihet och det där liberala har nog helt enkelt kört slut på soppan när de vinglat fram i framkant där på motorvägen?
Ojdå, menar du att det faktiskt finns en enda fråga där inte SD sitter inne med alla svaren? Hur ska dina nyvunna polare bland SD:s fotfolk hantera det nu då? Där är det alltid mer stat, mer auktoritet och mer batong som är lösningen på allt.
Du verkar väldigt fokuserad på SD hela tiden. Trots att jag inte ens nämner partiet i bloggposten i fråga.
@ Nisse,
Alltid lika kul när du dyker upp med dina korta utbrott, som alltid präglas av en total avsaknad av sakargument. Det ger ju lite kontrast till de annars genomgående långa och resonerande inläggen här. Lite som en full 14-åring som lägger sig i ett samtal mellan vuxna. Men visst, alla behövs!
Ja du Nisse. Alternativen har ju prövats och misslyckats tilltäckligt. Eller vad tycker du?
Kommer osökt att tänka på sosssekansliets avslöjade trollfabrik.
Alltså samma S som inte sysslar med fake news-
Det är väl klart att jag vill vara fri att tycka, tänka, resonera, agera och publicera enligt rimliga lagar. Mer därtill finns att framföra, men får bli en annan gång.
Arbetat med lite material för publicering här på Fristad:
1. Anders Borg får äntligen sin efterlängtade penismätning på Elle Galan med sin fru Peczynski:
https://ibb.co/ggULyb
Fredrik ”Stridshingsten” Reinfeldt har fått lite extra utstyrsel:
https://frupic.frubar.net/36355
Känsliga tittare varnas!
En fd ordförande för det nyliberala nätverket Frihetsfronten anser att Sverige skall höja skatten för att ge till flyktingar som kommer till Sverige. Så mycket för frihet är han numera.
Vem?
Mattias Svensson skrev det i en rapport för Timbro. Fast jag tror att han är miljöpartist i första hand numera.
Jag ligger åt det libertarianska hållet, men anser att frågan om ”frihet” i dagsläget är irrelevant. Detsamma gäller alla traditionella höger-vänster frågor, som skattetryck, valfrihet, etc.
Man måste, enligt mig, inse att det finns en hierarki vad gäller betydelsen för olika frågor. Om man t.ex är utsatt för anfallskrig, är den enda relevanta frågan hur man bäst kan försvara sig. Allt annat saknar relevans. För om man förlorar kriget, kommer man inte att ha någon som helt inverkan på vad som sker i framtiden.
Det är samma med immigration och mångkultur. Om vi inte gör något ganska omedelbart för att reversera dagens demografiska trender, spelar det noll roll vad vi anser om välfärdsstat, skatter, barnomsorg och allting annat. Våra barnbarn kommer, i bästa fall, att bli en hunsad minoritet i ett MENA land.
Höger-vänster frågor är i grunden en debatt om hur man ska organisera ett västerländskt samhälle. Mångkultur och immigration är en debatt om vi ska fortsätta att existera som ett västerländskt samhälle. Den första debatten är helt meningslös innan man klart har avslutat den senare.
@utlandssvensk,
jag är inte särskilt förtjust i Orban, PiS i Polen eller Marie le Pen. Likväl stödjer jag dessa i det nuvarande läget. De skador de kan ställa till med är relativt begränsade och går att reversera.
Att tillåta en stor muslimsk befolkning från MENA att etablera sig i väst kommer att förändra våra länder på ett sätt som inte går att reparera. Om man inser det är valet väldigt enkelt.
Instämmer helt. Och denna hierarki märks alltmer tydligt i samhället. De enda som engagerar sig är fanatikerna, fr.a. de på vänsterkanten. I övrigt ses en tilltagande apati. Allt färre engagerar sig i det s.k. civila samhället. Föreningslivet förtvinar, för varför bry sig när samhället går åt helvete. Jag befarar att samma fenomen kan ses överallt. Folk gör kanske sitt jobb, men inte mer, för framtidstron är borta.
Kan bara instämma. Det finns, i nuvarande läge, ingen ”höger” eller ”vänster” längre. Det finns endast Etablissemanget/Systemet/Status Quo och de som är dess fiender.
Tänkte skriva det som utlandssvensk skrev men han gjorde det bättre och snärtigare.
”Höger-vänster frågor är i grunden en debatt om hur man ska organisera ett västerländskt samhälle. Mångkultur och immigration är en debatt om vi ska fortsätta att existera som ett västerländskt samhälle. Den första debatten är helt meningslös innan man klart har avslutat den senare.”
Mitt bidrag är den egna resan. Utbildade mig för att kunna bidra inom förnyelsebar energi och tänkte att om jag gör mitt bästa inom det området gör väl politiker det bästa inom sitt, lite mer eller mindre skatt kan jag leva med. Det var uppenbarligen fel. Nu med eskalerande våldtäkter, ökande otrygghet och jäkligt dåliga förutsättningar för en värdig ålderdom är frågan om vi driver Sverige med solel eller kolkraft av mycket liten betydelse för mig, tyvärr.
@ Riga,
Tack för vänliga ord!
Jag gillar också ”förnyelsebar energi” och har varit aktiv som investerare och styrelseledamot i ett företag i den sektorn. Fast troligen blir väl ingen här förvånad om jag avslöjar att mitt tänkande, förutom att tjäna pengar, fokuserade på att förneka araberna oljeinkomster! Global uppvärmning har jag aldrig riktigt varit intresserad av.
Men som det ser ut nu, kommer marknadskrafterna att driva fram en övergång till förnyelsebar energi. Vindkraft på rätt ställe är helt överlägset kärnkraft rent ekonomiskt och det skulle inte vara några problem alls att driva merparten av Europa bara med moderna vindturbiner. Det som är en verklig konkurrent är främst gas, men det finns inte så mycket kvar i Västeuropa (fast massor i USA och Ryssland) och det innebär verkliga risker att vara importberoende.
Det här med subventioner är jag i huvudsak emot, även om det finns rimliga skäl för stater att investera för att eliminera importbehov, och faktum är att kärnkraften är extremt mycket mer subventionerad än t.ex vindkraft. Det går absolut inte att räkna hem några nya reaktorer utan subventioner, men det kan man mycket lätt göra med vindkraft i rätt läge.
I motsats till vad de flesta tror, är vindkraft också MYCKET pålitligare än kärnkraft. Både i Sverige och UK levererar kärnkraftverk full effekt cirka 60% av tiden, vilket är samma som vindkraft i bra lägen. Men vindkraften är mycket mer förutsägbar, framförallt om det finns många anläggningar. Kärnkraften är nästan omöjlig att förutsäga, pga. ständiga och slumpmässiga driftstörningar pga. säkerhet.
Att vi nu på allvar börjar ställa om till eldrift för transporter ser jag som en väldigt stor framgång och jag tror inte att processen kan stoppas nu. Batterier för personbilar och bränsleceller för bussar och lastbilar!
Slutligen kan man nämna att Schweiz nu genomför jätteprojekt för att lagra el genom pumpanläggningar i alpina dammar. Det är vägen framåt för att få stabil tillgång på el!
(Stor ursäkt för off topic! Det bara drog iväg…)
@ utlandssvensk
Vindkraft är en intermittent kraftkälla. Blåser det inte så levererar de noll. Således kan man inte påstå att vindkraft är en pålitlig energikälla. Du skriver att det lätt går att räkna hem vindkraftssatsningar utan subventioner om de placeras i rätt läge. Märkligt då att inget av de befintliga vindkraftverken placerats i rätt läge eftersom samtliga måste ha subventioner. Subventioner, som enligt Svensk vindkraftförening måste öka, för att förhindra ytterligare konkurser inom vindkraftsbranschen.
“Låga intäkter från försäljningen av el och certifikat täcker idag inte ens drift och underhåll av vindkraftverken. Några bolag har gått i konkurs, andra ligger i riskzonen.”
https://www.svensk-vindkraft.org/vindkraften-i-kris/
@ tompas11,
Sverige har inga bra lägen, det blåser för lite. I Europa är Skottland klart bäst, där har du minst dubbel produktion jämfört med Sverige. Vindkraft är helt glasklart mycket lönsamt där även utan subventioner.
”Således kan man inte påstå att vindkraft är en pålitlig energikälla”
Den är statistiskt pålitligt, dvs givet väderprognoser kan du göra väldigt bra prognoser för hur mycket el du får. I de lägen där det blåser pålitligt, som t.ex Skottland, vet man ganska säkert vad man kommer att få.
Jag har pratat med folk som är inblandade i driften av elnät samt sådana som aktivt handlar el. Det är ingen tvekan om att kärnkraft är den största källan till osäkerhet vad gäller hur mycket el som kommer att finnas vid en given tidpunkt. Det som används för att balansera näten är antingen vattenkraft, om det finns, eller gasturbiner.
Jag har inget ideologiskt emot kärnkraft, men som det ser ut nu är det cirka 5 gånger dyrare att bygga jämfört med vindkraft och nästan oändligt mycket dyrare att riva. Det är också helt omöjligt att försäkra, utan statliga garantier. Byggprojekten präglas av enorma förseningar, problem och extra kostnader. Sen uppnår man, som sagt, cirka 60% drift som är allt annat än förutsägbar.
Nu avslutar jag off topic, men kan gärna debattera vidare om det blir en tråd om saken.
Tyskland har väl installerat vindkraftskapacitet för att klara all elförsörjning vid det här laget. Tyvärr kan den bara leverera 17% av behovet eftersom det inte blåser så mycket som optimisterna räknat på. Tillförlitligheten är heller inte på topp, livslängden kort. Effekten från varje vindkraftverk faller snabbt mot noll vid svagare vindar. Samt det mycket större jätteproblemet bakom: de har byggt nya brunkolskraftverk OCKSÅ för att ta i drift som backup när det inte blåser. Denna vansinnestaktik har ibland drivit upp Tysklands elpris till närmare 3 svenska kronor per kWh vintertid. Nu installerar tyska villaägare hundratusentals gammaldags oljepannor med tank i sina hus för att ha råd att bo kvar. De Gröna kommer att ta död på oss alla om de får fortsätta.
frihetsfrågan är nedprioriterad pga av ofriheten i vardagen i o m kriminaliteten och otryggheten finns överallt nu. även i t ex Täby,Nacka, Tomelilla,Svalöv,etc,etc. inte ens torget i lilla Tomelilla känns säkert längre när det finns ett ”gäng”där.
det kommer finnas mindre och mindre tid för ganska angelägna frihetsfrågor,men,men intresset är minskande när den personliga osäkerheten är ökande. den kommer öka mer i o m att polisen och det s k rättsväsendet är på full reträtt. det är ju självklart att enskilda polismän och domare börjar titta åt andra hållet mer och mer.
Jag hamnade i Tomelilla sent en kväll för ett år sedan. Det var vedervärdigt. Orten är totalt förstörd.
@ Fd moderat
Du var med andra ord i Sverige!
Frihetsfrågorna är centrala: men jag tycker Hans Li Engnell missar en del i att utforma frihetsförslag.
Mina förslag:
1. Sänk moms på bensin, drivmedel och el. Bygg ut vägarna med tre breda körfält i vardera riktning över hela Stockholm, Malmö och Göteborg.
2. Avsluta arbetsmarknadsåtgärder som subventioneras.
3. Tillåt föräldrar att välja om barnen ska gå i skola eller hemskola från lägsta årskurs.
4. Låt barnen vara hemma från dagis. Är det ett krav på att ha ungen där eller vad tusan?!
5. Bitcoin och kryptovalutor ska premieras från statens sida och globalistbanker och likasinnade (Annika Winsth, bland annat, ragata) skyfflas åt sidan.
6. Inför något slags direktdemokrati och stryp partistöden i förmån för frivillig monetär kontribution.
7. Ta bort stödet för Public Service till förmån för att medborgare får välja sitt eget TV-utbud eller streama tjänster. Public Service är förlegat när all information går att komma åt genom dator och ladda ned.
Oja. Det finns massor mer att ta i än det fåtal exempel jag tog. Inte minst rörande sex och droger, där Sverige har drakonisk lagstiftning. Bloggpostens fokus var mer riktat mot den kommande valrörelsen.
Ah, jag tycker du har skrivit om sex och drogor i flera år och kan det mesta. Skulle gärna få lite nya perspektiv. Skulle gärna vilja att du belyste valmöjligheter gällande att åka bil och inte kommunalt, fler körfält för att underlätta bilåkandet, fler parkeringsplatser vid universitet och städer utan parkeringsavgift (som i USA), sänkt moms och vissa län som är helt momsfria, valmöjligheter för barnfamiljer om de vill ha barnen i skola och dagis.
Att åka bil är väl möjligt även i dag? 🙂
Det finns hur många frågor som helst att utforska om man vill grotta ned sig i små och stora frihetsreformer. Skattesystemet är inte en så sexig fråga, men en reform där skulle verkligen kunna öka friheten för många människor (SD har föreslagit att man ska kunna tjäna 100 000 kr skattefritt, vilket är ett intressant förslag som dock inte vann gehör hos vare sig konservativa eller liberaler). Sänkt moms har jag varit för tidigare, nu är jag faktiskt mer inne på att satsa på att sänka skatterna på arbete i stället och avskaffa direkt skadliga skatter som värnskatten. I den mån man inte genast kan göra både och.
Ja, du hör själv: ”Åka bil är väl även möjligt idag”. Visst är det patetiskt och löjeväckande att vi måste skämta om att vi kan ta bil hit och dit. Men Hans, du kan säga som det är för mig. Jag lyssnar. Du vet lika väl som jag hur staten försvårar för oss som vill åka bil in och ut från Stockholm och parkera vid universitet och nära staden.
Men, jag skulle också vilja ha ett mer utförligt svar och inte denna skämtsamma ton.
Jag menar att nästintill aldrig ska behöva åka pendel, kommunalt i Stockholm City och bensinpris på 4 kronor liter. Fem körfält i varje riktning in till Stockholm från Tyresö och Authoban utan hastighetsbegränsning.
Visst får vi ta det regeringen slänger till oss. Men du får gärna öppenhjärtigt skriva om dessa frågor när du tar upp frihetsfrågor.
Jag har själv bil, så nog vet jag det. Jag skaffade inte bil förrän jag flyttat till en kranskommun.
Magne: Har du tittat på Klassiskt Liberala Partiet?
Långsiktigt, menar jag, inte de närmsta åren med MENA-kris runt hörnet, just där saknas det nog ”liberala” idéer.
”Har du tittat på Klassiskt Liberala Partiet?”
De står väl för ”fri invandring utan välfärdsstat” ungefär. Eller har jag missat något? HAX är väl kandidat för dem och han verkar tro att man kan ha helt öppna gränser så länge man har stark äganderätt och inga bidrag. Lycka till med det……..
@ Kristian:
Klassiskt Liberala Partiet. Jag har faktiskt ingen susning var de står i frågor. Men att jag ska lägga en röst på ett parti som får 2-3k röster i riksdagsvalet, är inte aktuellt. Inte ens om de har alla parametrar jag skulle rösta för: frihet, segregering, repatriering, deportering, låga skatter, självständighet, liten stat, valfrihet rörande om barnen ska gå på dagis och skola, utbyggt vägnät med fem körfält i vardera riktning, parkeringsplatser vid universitet och arbetsplatser för att folk ska kunna ta bil dit och inte tvingas åka kommunalt (jo, det kostar typ 20-40 kronor i timmen att parkera vid universitet och arbetsplatser vilket blir 200-300 kronor per dag, för mycket helt enkelt, ska vara flera fotbollsplaner asfalterad parkering som i USA, då snackar vi!) och obegränsad hastighet på breda motorvägar.
SD kan nu samla 20-25 %, låt gå, har lagt två röster på dem redan (alla gånger jag fått rösta i val), och tänker göra likadant igen.
@ Kristian
Långsiktigt är nästintill omöjligt att bebåda. Hur ser landet ut om 20 år? Vem kan egentligen ens tänka längre än nästa år när vi har denna situation med obegränsad invandring och politiker som roffar åt sig allt de kan?!
Så det är ju helt omöjligt att långsiktigt avgöra om Klassiskt Liberala Partiet ens är ett alternativ. Det beror helt på förutsättningarna. Klassiskt Liberala Partiet skulle nog förtryckas å det grövsta och bannlysas under vissa förutsättningar och under andra frodas. Som det är nu kan ni väl gissa vilket alternativ som är högst sannolikast, om det fortskrider i tangentens riktning.
Utlandssvensk (10:48) pekar på det centrala som helt har glömts bort av ett pösmunksetablissemang av babbelianer och en svensk befolkning, som har levt gott i en polstrad låtsasverklighet. Det är meningslöst att tjafsa om värderingar, frihet, godhet och allt, om vuxna människor inte längre har så mycket verklighetskontakt och överlevnadsinstinkt att de begriper att varenda skala måste vara rörlig och anpassas efter hotbilden. Hur brett och nyanserat ens tolerans- och värdespektrum än må vara måste man kunna reducera det när hot närmar sig. Och när ett hot kommer tillräckligt nära gäller till sist bara svart eller vitt: ditt liv eller mitt.
Jag kan skilja ut minst sex centrala dimensioner, som i gynnsamma fall samverkar och under lång tid bygger ett kvalitetshöjande, stabilt och bra samhälle. Alla består av många komponenter och inbördes motverkande krafter. För Sveriges del pekar allting nu neråt, för alla bärande bjälkar är underminerade och allt mer i samhällskroppen kontamineras av en giftig statsideologisering.
Den viktigaste dimensionen är sanningssökandet, realismen, som ytterst just låter sig reduceras till vitt eller svart, liv eller död. Livsuppehället, ekonomin, ligger förstås i den konkreta toppen, men på medvetandesidan kommer frihet som nummer två. Det är en samlingsdimension som kan spjälkas upp i många olika delar: fri vilja, åsikts- och yttrandefrihet, flexibilitet, valfrihet, basresurser för att utveckla sin potential, frihet från statstotalitärt och mobbkollektivistiskt tvång m.m. – men i ett bra samhälle balanseras friheten också av motkrafter, t ex acceptans av ansvar och normer.
@ Sixten,
”ett pösmunksetablissemang av babbelianer ”
Applåder! Jösses vad du får till det ibland! En fröjd för både öga och själ!
De flesta svenskar (kanske hela Västeuropa och USA?) är så vana att befinna sig i toppen av Maslows behovspyramid att de glömt att varje nivå vilar på en lägre, och den lägsta är fysiologiska och trygghetsbehov. Åtminstone trygghet börjar urholkas.
Man kan göra en variant av ”världen bärs av en sköldpadda” för den som har hört den.
”Unge man, det är ’självförverkligande’ ända ner!”
(https://en.wikipedia.org/wiki/Turtles_all_the_way_down)
Ytterligare frihetsförslag:
Varit irriterade på att inte hitta parkeringsplats vid universitet, arbetsplats eller när ni ska besöka staden? Det löser sig genom att asfaltera typ en hektar eller fem stor yta och låta folk parkera utan avgift.
I staden kan det vara parkeringar nära centrum på några hundra kvadratmeter på lite olika platser.
Bensin, drivmedel med el och diesel bör ha en kostnad på fyra till sex kronor per mil för att detta ekonomiskt ska fungera för medelklass.
Vi behöver med dessa verkställanden på plats väldigt sällan åka kommunaltrafik och behöva stöta på zigenare, bittra käringar/feminizter, kulturberikare och ghettoungar! Tänka sig vilken frihet!
Alan Partridge: ”That was Big Yellow Taxi by Joni Mitchell, a song in which Joni complains they ’paved paradise to put up a parking lot,’ a measure which actually would have alleviated traffic congestion on the outskirts of paradise, something which Joni singularly fails to point out, perhaps because it doesn’t quite fit in with her blinkered view of the world.”
-I’m Alan Partridge, Episode 1: A Room With An Alan
@ Hans & Magne,
”SD har föreslagit att man ska kunna tjäna 100 000 kr skattefritt,”
Ungefär så är det i de flesta länder i Europa, dvs. höga grundavdrag.
”Nu är jag faktiskt mer inne på att satsa på att sänka skatterna på arbete”
Jag skulle säga att om man ska ha skatter, är fastighetsskatter det som gör klart minst skada på ekonomin. Det finns några delstater i USA som inte har inkomstskatt utan istället ganska höga fastighetsskatter, t.ex Texas.
”Det löser sig genom att asfaltera typ en hektar eller fem stor yta och låta folk parkera utan avgift.”
I Schweiz har man löst det med P-hus överallt. Det är genomgående billiga om man parkerar kort tid, t.ex 10 kronor för en timme. Man måste också bygga P-platser om man bygger bostäder.
”Bensin, drivmedel med el och diesel bör ha en kostnad på fyra till sex kronor per mil för att detta ekonomiskt ska fungera för medelklass.”
Ett fat olja är 159 liter och kostar cirka 60 dollar. Så kostnaden ligger redan där du vill ha den, om man tar bort skatterna. El är ännu billigare och man kan t.ex köpa en Nissan Leaf och få en milkostnad på cirka en krona (den drar cirka 2 kwh per mil och en kwh kostar cirka 50 öre). Den är väl fortfarande lite dyrare än en vanlig bil, men inte mycket. Om några få år har vi nog samma priser för el och bensinbilar.
Nja, Nissan Leaf kostar minst 50% mer än t.ex. en VW Golf (100tkr mer).
Och det är MED miljörabatten på 40tkr.
…så det blir många mil innan ”break even”.
Lite off topic men det ligger i periferin på ”medborgarens frihet” som liberala val kanske?
@ Magnus,
Är inte Leaf mer jämförbar med en Golf GTI än en ”vanlig” Golf? Den har ganska bra prestanda!
Annars finns ju också Renault Zoe. Den kan man få ny här i CH för under 150 tusen sek, fast sen tillkommer cirka en tusenlapp i månaden i batterihyra. Jag tittade på en sån till ungarna och tycker att den verkar ganska likvärdig i kostnad med t.ex en Fiesta. (snorungarna ska f-n inte ha några dyra bilar och de ska låta bli mina!)
Om vi nu ändå snackar elbilar, är jag riktigt frestad av Porsche Mission E. Jag är ingen rädda världen gröngöling direkt, men jag jag körde länge en 911 och Mission E ser helt grym ut. De påstår att den ska kosta 85 tusen dollar, vilket låter otroligt billigt för den bilen. Nya Volvo Polestar ser också otroligt lyckad ut, men där pratar de 130 tusen USD. Då tar jag hellre Mission E…..
Återigen ursäkt för off topic, men bilar måste man väl ändå få prata om ibland…..
Bilar + fem körfält i vardera riktning = frihet
Ingen hastighetsbegränsning på motorväg med fem körfält i vardera riktning = frihet
Låga bilkostnader = frihet
Kommunaltrafik = ofrihet
Låsa in ungarna på dagis hos genuspedagog, ”batiqhäxa”, Stina och ha dem hos fröken Samira i årskurs 7 i Tensta = ofrihet
Såklart det inte är off-topic US 🙂
Alltid trevligt att läsa dina inlägg på Detgodasamhallet också! Du verkar ha blivit intagen i värmen hos Engellau! Eller det kanske är att ta det ett snäpp för långt. Du har åtminstone några inlägg som passerar nålsögat hos Detgoda samhallet, i alla fall.
”Bilar + fem körfält i vardera riktning = frihet”
Ja, antingen det eller att man tar bort de människor som gör det otrevligt och farligt att gå eller åka tåg. Jag reser mycket och använder mest bil eller tåg i Europa. Flyga har blivit allmänt jobbigt, tycker jag. Inte går det så snabbt längre heller.
”Du verkar ha blivit intagen i värmen hos Engellau! Eller det kanske är att ta det ett snäpp för långt.”
Jo, ungefär så….
Fast det är en märklig censur där som jag inte förstår. Jag gissar att det är något automatiserat system. Men det är en kul blogg! Eddie Omars inlägg är direkt outstanding. Fast där har jag ofta inte så mycket att tillägga. Han är en av väldigt få som skriver på svenska om vad Islam verkligen innebär.
För att koppla till Hans inlägg, kan jag rekommendera följande från Omar:
https://detgodasamhallet.com/2018/01/06/europeer-var-offer-och-kan-bli-det-igen/
Det är just det han skriver om där som det verkligen handlar om. Det vi gör nu är att utsätta våra barnbarn för just de risker han beskriver. Höger-vänster frågor är meningslösa i relation till detta.
”Man måste också bygga P-platser om man bygger bostäder.”
Stora delar av Stockholm (och andra städer av motsvarande ålder) är väl konstruerade för en tid då väldigt få hade bil? Ständig ”utmaning” med MP i kommunfullmäktige?
Det blir som små byar i England om man inte passar sig: en teoretiskt tvåfilig väg som i praktiken är enfilig eftersom det bara finns en halvmeter trottoar och folk i princip måste parkera utanför dörren.
Fast det börjat komma bort från ”frihet” ser jag …
Min elkostnad till bostaden (500 kw/mån) är inkl skatter ca 3 kr/kw fördelat på 1 kr till elhandelsbolaget och 2 kr till nätägaren. Storförbrukare betalar mindre per kw. 50 öre kostade det för 15 år sedan. I CH funkade det med tåg då landet är litet och tågen håller tiden, annars föredrar jag egen bil.
”Min elkostnad till bostaden (500 kw/mån) är inkl skatter ca 3 kr/kw ”
Oj, jag hänger tydligen inte med! Jag gick in och tittade på en svensk sajt när jag skev inlägget igår och där kunde man få el för under 50 öre på fastpris under ett år. Men det låter som att jag har missat det här med nätavgift (det finns inte i CH).
Ber om ursäkt för detta!
In Sweden we have something called nätavgift (och en jävla massa skatt). På senaste elräkningen jag fick för huset var mer än hälften av totalbeloppet skatter och avgifter. Det är helt jävla barockt.
Alltså fick du betala för tre somaliers uppehälle i fyra dygn! Du ska ändå få känna att du bidrar!
Din elnätleverantör ägs till 50% av en canadensisk pensionsstiftelse.
Hej.
Frihet för den enskilde innebär att den enskilde har friheten att leva på fel sätt.
Fel enligt vilken religion eller ideologi det rör sig om är rätt trivialt.
En miljömupp skulle vilja inskränka min frihet att elda kvistar och ris i trädgården, av ”miljöskäl”. En socialist skulle vilja beskatta mig för veden jag själv fäller, torkar och värmer mig med, och en modern marknadsliberal skulle vilja stämma mig frö diverse IP/varumärkesintrång – ”har du betalat licensavgiften på vedeldning till den som äger rätten till detta där du bor?”.
Min frihet att bli lämnad i fred skall inte, kan inte, vara ett skydd för mig att plåga andra bakom – och där börjar inskränkningen av andras frihet, då vi alla är varandras Den Andre.
Så vilka frihetsbegrepp kan vi enas kring, både när det gäller det kulturella, historiska och allmänmänskliga? Utlandssvensks med fleras tankar om hierarkier av prioriteringar (’rätta munnen efter matsäcken’) är högst relevanta.
Lag om dubbdäck kanske inskränker din (som i vem som helst) frihet? Du bor kanske där det nästan aldrig fryser på ens såhär års? fungerar utmärkt ända tills det fryser, men som den ansvarstagande libertarian du är avsätter du genast tid på morgonen före arbetet med att byta däck – det är ju i ditt egenintresse och dessutom din moralisk plikt mot andras frihet till säker framfart?
Den som tror på det kan höra av sig, så har jag ett vattenkraftverk i Tamanrasset till salu…
Den lilla parabeln ovan är till för att påminna oss alla om att vi behöver en stat – det är bara det att vi tappat kontrollen över den. Låt oss återta denna baserat på klassiska svenska friheter.
Låt oss göra Sverige fritt igen.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
@ Magne,
Det du skriver om bilar, stora vägar, etc handlar om praktiska metoder att uppnå segregering. Men från ett teoretiskt libertarianskt perspektiv skulle jag vilja hävda att rätten till öppen segregering är helt uppenbar. genomgående är detta nu förbjudet i västvärlden, men fram till cirka 50-60 talet var det lagligt och mycket utnyttjat i USA.
Det system de hade in norra USA med ”restrictive covenants” anser jag vara en av de i praktiken bästa segregeringsmetoderna samt även helt i linje med den klassiskt liberala definitionen av frihet. Vidare är det (enligt mig) helt klart ett system som enligt ekonomisk mikroteori för oss närmare paretooptimum.
@ US
Eller den här från Omar, https://detgodasamhallet.com/2017/12/12/tarar-i-regnet/:
”Det som vi kallar ”white flight” har i de dystopiska Blade Runner-filmerna övergått i en flykt från jorden till rymdkolonierna. Los Angelse har blivit en mångkulturell metropol med starkt asiatiskt inflytande och få invånare med traditionellt europeiskt utseende. Denna verklighet är inte långt bort, redan nu är vita i minoritet i Los Angeles, och om utvecklingen fortsätter kommer vita att bli en minoritet i hela USA.”
Påminner om Malmö eller Södertälje eller snart hela Sverige?
PS
Och angående öppen segregering är självfallet det också en form av frihet. Jag kan dock inte gå igenom alla frihetsfrågor på 400 tecken inklusive mellanslag, eller vad det nu är jag skriver! 🙂
Friheten att äga och bära egna vapen är den enda frihet som är aktuell i dagsläget.
De två ”ungdomar” som sköts i Södertälje igår kväll hade för inte så länge sedan beskrivits som barn.Nu är de ungdomar eftersom det händer i ett Sverige som inte får svartmålas.
Eller har vi börjat kalla en spade för en spade nu också?
ja jo vist ska vi ha frihet här i landet men friheten måste gälla i alla hänseenden oberoende vad det månne gälla för något inte som det är i dag då man välger ut vissa grejer som ska vara fritt eller frihet i landet som görs idag friheten måste bygga på eller spänna över hela samhället i sin helhet även rättigheter.. skyldigheter har vi nästan bara den behöver vi ju inte nämna..
angående frihet och rätten att styra över sitt liv självbestämmande rätten rätten om att bestämma över sitt liv. rökning jag var inne i natt och kollade på regeringen angående nya lagar och kollade upp detta med rökförbudet det fanns över 350 sidor knappt inget om alkohol eller dråger hur man tydligen ska detaljstyra det hela det handlar om renarama hetsjakten på rökare precis som man gör med dom arbetslösa och sjuka på samma sätt. är detta normalt beteende av en regering rökfritt sverige 2025 vad är detta för trams med denna detaljstyrning så kan vi plocka i bort alla punktskatter på snus och tobak och behålla skatten för alkohol halltiga drycker eftersom det inte finn någon detaljstyrning på alko varor eftersom att alkohol är ju skadligt för kroppen och det vet vi ju men det är inte vanlig tobaksrökning på det sättet som allkhol är . alkohol och medför ju till grav allvarliga kroppsskador och våld kör inte bil med alkhol i kroppen det försämrar ju ditt omdöme i trafiken och alkoholist allt detta medför ju inte vanlig tobaks rökning igentligen är den ju neotral ifrån detta varför då jaga dom som röker vanlig oskadlig tobak det finns ju inga belägg för cancer skador i kroppen hur kommer det sig då att folk som aldrig har varit i närheten eller har haft kontakt med tobak och får cancer och det är ju fler än dom sm röker vanlig tobak får det finns dom som röker som borstbindare och alldrig får cancer hur kan då regeringen få till att det är så farligt det handlar helt om totalitär detaljstyrning av det svenska folket tobak är ju inte nyttigt eller bra det vet vi ju men man behöver ju inte bli desperat för det alkhol är ännu värre en vad tobak är varför finns det ingen detaljstyrning där jo för att alkoholen dricks ju av kvinnor och män uppe i regeringen av antirökande regering och riksdag trots detta så vill dom inte lyfta fram alkoholfria alternativ trotts att dom vet att det finns tänk vad samhället skulle spara in en massa pengar på traffikolyckor och våld och alkohol förgiftning tänk vad vi kan spara in resurser på både polis och sjukvård om vi införde totalstopp för alkohol och införde alkoholfritt alternativ och det tror jag hela samhället och staten och regeringen skulle tjäna in mer på än att hetsjaga alla stakars tobaksrökare detta är rena ramma diktaturfasoner låt folk själva få bestämma sitt eget liv och lägg er inte i för det kommer att straffa sig i längden när folk blir tillräckligt uppretade och alla ni kvinnor som skriver i petetjoner för rökförbud borde tänka mer på era olkohol varnor i stället för för att djävlas med andra människor vi bord kanske kanske begränsa eran röst rätt och begränsa erat inflytande i makten och i samhället över tjugotusen kärringar har skrivit under vi män kanske skulle ocså skriva under petetjoner på just det ämnet.
Ett tips: styckindela dina inlägg så blir de lite lättare att läsa.
ja hej jag glömmer alltid att göra det och ska tänka på det