För ett år sedan vaknade världen upp till en dramatisk upplösning av det amerikanska presidentvalet. Själv steg jag upp och slog på datorn och, instinktivt, TV:n. ”Donald Trump president elect”. Oj.
Jag tittade ut och såg att himlen hade öppnat sig under natten. Varken bussar eller tunnelbana tog sig fram i huvudstaden. Det var som om vädergudarna hade reagerat på valresultatet. Jag pulsade till jobbet den morgonen, lite uppfylld av det som skett och, ska erkännas, något fnissig över de reaktioner som jag förväntade mig under dagen.
Trumps valseger var inte en lika stor emotionell händelse för mig som Brexit, men den var onekligen mer omskakande för världssamfundet, alla politiska bedömare, journalister och förståsigpåare. Ett bevis för att allt verkligen kan hända.
Inte bara hade vi på kort tid fått ett nytt bevis för faran att förlita sig för mycket på opinionsmätningar inför ett val, vi hade ånyo hört ett folkets vrål mot den politiska, ekonomiska och kulturella eliten. Alltför många hade glömt eller ignorerat hur många amerikaner som fortfarande led av konsekvenserna av finanskrisen.
Reaktionen på Trumps seger var inte journalistikens finaste stund, med tårar, chock och uppenbar förstämning i mainstreammedierna. Den granskande journalistiken stod ingenstans att finna.
Världen skulle nu gå under. Kändisar lovade att lämna USA i protest. Kanske väntade rent av ett tredje världskrig.
Hur har det då gått? Har det blivit någon apokalyps? Eller för att prata med en gammal före detta statsminister och moderatledare: ”Brann granen? Rasade huset ihop?”
Nej, livet fortsätter som vanligt. Trump har trampat fast i samma politiska låsningar som hans företrädare, vilket betyder att han får svårt att leverera. Det som verkar ha en chans att faktiskt gå igenom är den stora utlovade skattereformen, men i övrigt är det skralt.
Att välja Donald Trump till USA:s president var ett magnifikt långfinger till etablissemanget. Samtidigt visade valet av en icke-politiker att den amerikanska demokratin faktiskt fungerar. Du måste inte vara uppvuxen och skolad i den politiska eliten för att ha en chans.
Världen behöver fler långfingrar i luften. Sverige skulle behöva det. Medan socialdemokratin kollapsar runt om i Europa samlar svenska S fortfarande runt 30 procent av väljarna. Vilket är lika obegripligt som det är förödande. Ty det innebär att status quo består samtidigt som problemen hopar sig.
Trump är inte min sorts populist. Men valet av honom var en välförtjänt käftsmäll för de som tar väljarna för givna.
Och tänk, solen gick upp även i morse.
Aftonbladet kunde visa i en undersökning att svenskarna tycker att Trump är en sopig president här om dagen…..
Åtta av tio svenskar anser att president Donald Trump gör ett dåligt jobb.
I USA gör sex av tio tummen ner för sin president.
Dessutom röstade inte en majoritet för Trump utan bara 46% eller så.
Hur många amerikaner som tycker Löfven gör ett bra jobb är det nog ingen som vet men någon majoritet här hemma fick han i varje fall inte heller ihop.Långt ifrån faktiskt.31% är inte fler än 46% om man räknar normalt.Annars ansåg det som glädjande för Löfven när tummen ned för statsministern gick ner från 65% till 57% i någon annan av alla dessa undersökningar.
Det är svårt att bevisa men jag misstänker att om MSM dagligen skulle berätta att statsminister Löfven är galen, ful, allmänt otrevlig, ljuger, dum i huvudet etc etc så skulle Löfven förmodligen inte klara Trumps siffror då heller.Nu gör MSM inte det eftersom man har en Sverigebild att inte svartmåla.Tvärtom snarare.Löfven är så nära Landsfadern Per-Albin man kan komma.Det fantastiska i kråksången är att Löfven inte ens då klarar sig bättre och vad det nu kan tänkas berätta om Sverigebilden….
Men men har MP:s Anders Schröder fått nån egen hasch-tagg?
#BackaMPAndersSchröder
Hej.
En synpunkt, som kanske är en smula småaktig men som jag känner är relevant:
”Samtidigt visade valet av en icke-politiker att demokratin faktiskt fungerar. Du måste inte vara uppvuxen och skolad i den politiska eliten för att ha en chans.”
Lägg till ”…i USA…” efter ”fungerar” så ser det betydligt bättre ut.
En detalj, kan tyckas, men ganska viktig.
Medias finaste stund?
När Ronald Reagan blev vald? När Margaret Thatcher försvarade Falklandsöarna från invasion? När statsmedia gång efter annan glider på målet om den palestinska terrorn mot Israeliska civilister? När man aldrig någonsin skulle komma på tanken att granska LO-kollektivets makt på samma sätt som granskat Bildts kopplingar till Lundin Petroleum? När man på redaktioner tillåter ett språk och ett beteende som på en normal arbetsplats vore skäl för uppsägning? När man konsekvent aldrig utreder samband, sammanhang och skeenden utan endast ägnar sig åt fostran?
Fast när det gäller svenska media så räcker det kanske med att skriva ’apatiska barn’ för att man skall inse var nivån är, även om Trumpfetischismen snabbt är på väg att bli ny förstaplats – dessutom fungerar den. Majoriteten bekanta inom lärarkåren är övertygade om att det var ryskt valfusk som låg bakom, samt att Trump är mindre intelligent, inkompetent och har ärvt sina pengar – regimmedia har inte påstått detta rent ut, endast riktat associationen i den riktningen.
En kollegas FB-status direkt efter valresultatet glömmer jag aldrig: ”Jag vet inte vad jag skall säga till mina elever imorgon.”
Sedan har väl Trump gjort mer än det du nämner, men visst har det amerikanska systemet sina låsningar. Fukuyama ger en väldigt bra förklaring och genomlysning i sin bok ”Political order and political decay”, kap. 8 till 13, till varför det ser ut som det gör i amerikansk statsförvaltning.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Lägg till ”…i USA…” efter ”fungerar” så ser det betydligt bättre ut.
En detalj, kan tyckas, men ganska viktig.
Korrekt. Har ändrat.
Att Sveriges MSM ständigt maler på om Trump står mig upp i halsen. Hade de något vettigt att säga kanske det vore intressant men de bara maler på. Vad gjorde Obama under 8 år? Avslutade han kriget i Afghanistan? Stängde han Guantanamo? Vilken Change åstadkom han? Nu har Trump haft makten i 10 månader under ”demokraternas” krypskytte. Ge karln några år så får vi se. Blir han inte skjuten av nån galning tror jag han blir omvald 2020.
Börsrekord och lägsta arbetslösheten på 17 år – något gör han rätt.
”…..den politiska, ekonomiska och kulturella eliten. ”
Nä, det är ingen elit.
Det är ett etablissemang.
Usain Bolt är elit.
Ronaldo är elit.
Det är etablissemanget vi vill ge en käftsmäll.
Personer med makt i politiska, ekonomiska och kulturella sammanhang är per definition ett slags elit. Sedan kan man ha invändningar mot huruvida de verkligen lever upp till det vi lägger i begreppet, men positionsmässigt är de ju det.
Malmö Stad har inte råd att ge pengar till illegala invandrare längre.Man har inga pengar.Är det den rödgröna regeringen som tar statusen ”sanctuary city” från sitt rödgröna skyltfönster?
Är Malmö en svensk Detroit-wannabe som bara väntar på att bli satt under förvaltning?
Varför gör man inte som Sandviken? Hur svårt kan det va?
Hurså?
Är du rasist eller?
Ja vad ska man säga? De tog beslutet nyss gemensamt och samstämmigt.Men det är klart, nu har det gått ett par timmar..
https://www.sydsvenskan.se/2017-11-09/s-och-mp-ger-skilda-bilder-av-skarpta-bidrag-till-papperslosa
Att S fortfarande samlar runt 30% här mot sjunkande stöd i de flesta europeiska länder (förutom England, Malta och Bulgarien) måste väl tillskrivas den effektiva propagandan i public service och MSM.
För mig var valet av Trump minst lika stort som Brexit. Hade brottslingen Clinton valts hade jag helt givit upp hoppet om Västerlandet. Med Mr Trump finns en ljusning vid horisonten tillika tillväxt om 3 % BNP under samma år som USA har drabbats av tre olika orkaner. Och alla dessa vänsterekonomer i USA som hävdade att Mr Trumps ekonomiska politik skulle leda till Harmageddon… den där Nobelpristagaren Krugman som menade att drömmen om 3 % BNP-ökning var lika sannolik som förarlösa, flygande bilar… Ref: https://nypost.com/2017/11/04/wage-growth-proves-trump-delivers-on-his-promise-to-americans/
Det är sant att republikanerna i kongressen inte har kunnat samla sig till legislativa förändringar ännu, mycket på grund av motståndet mot Mr Trump som person, twittrare, som icke tillhörande den självutnämnda högstående fina eliten i Washington D.C. och annorstädes. Det republikanska etablissemanget gör väldigt mycket för att sätta krokben för den – i deras tycke – vulgäre och politiskt inkorrekte icke-politikern som klampat in porslinsbutiken.
I verkligheten har de åtgärder som Trump-administrationen redan har åstadkommit skapat grunden för en amerikansk, ekonomisk pånyttfödelse som gynnar folk i gemen. Det kontinuerliga borttagandet av regleringar som i praktiken fungerar som repression mot företagare, är fantastiskt.
USA är nu nästan helt oberoende ur energisynpunkt, särskilt efter att Keystone och Dakota pipelines fick grönt ljus att färdigkonstrueras, att fracking ånyo tillåts inom federala landområden och att administrationen nu återigen funderar på att borra i norra Alaska. Kol från Appalacherna kan exporteras till Kina, likvifierad naturgas kan exporteras till Europa.
Den illegala immigrationen har minskat radikalt i omfång och – trots att demokratiskt styrda städer motarbetar – en hel del illegaler sänds åter till sina länder. Muren kommer att byggas: prototyper har rests i närheten av San Diego för utvärdering och ställningstagande till vilken prototyp som ska väljas.
Ref: https://amgreatness.com/2017/11/06/crossing-the-trump-rubicon/
God ekonomi är basen för allt i ett samhälle (liksom i en familj f.ö.). Finns god ekonomi öppnas vägar, möjligheter och visioner för fria samhällen utan överväldigande förtryck från självgoda politiker. Det är bristen på ekonomiska insikter som i mitt tycke har gjort att så många bortskämda västerländska politiker helt har förlorat fotfästet vad gäller migrationen av icke integrerbara folkgrupper till exempelvis Sverige. Folkgrupper som ska leva på befintlig populations flit, arbete och möda.
Med glädje minns jag den 9 november 2016 när jag kom till jobbet, överväldigad och glad över Mr Trumps vinst och möttes av arbetskamrater som gått på propagandan i vårt land och inte vet ett dyft om familjen Clintons korruption och brottsliga tillvägagångssätt… ”Har du hört…?” mitt svar: ”Ja, är det inte underbart att Donald Trump har vunnit!?!” Min fråga var givetvis retorisk, och härlig att ge uttryck för. Sedan dess har ingen diskuterat ngt med mig avseende amerikansk politik som så få i Sverige vet ett enda smack om utom det som står i New York Times eller kan ses på CNN: sanna vänstermedier som de flesta andra i Västerlandet numera.
B Clinton var en av sin tids mest korrumperade politiker, mitt i korsningen mellan näringsliv, fack, media och politik. H Clinton är lika illa, PLUS att hon är rättroende feminist, intersektionalist, SJW och så vidare.
CNN har verkligen packat ihop, helt oseriös numer. Parodiskt Clinton-kampanjande samt nedlusat av förlamande PK och agenda-journalistik som silar mygg och sväljer kameler. Sådär ogenerat politiskt hänsyn- och indignationsstyrt att de går över gränsen (så det bara blir kladdigt och äckligt i likhet med SVT).
Att Trump av någon anledning är extra mycket avskydd i Sverige är intressant. De säger nåt om likriktningen och vårt medieklimat.
som trollas av trollen, hotas av hotarna och hatas av hatarna.
Bara för att hon vill säga sanningen om Trump.
Det är korrar som hen som visar vad SVT går och står för.
Jag kan inte låta bli att undra hur relevanta alla dessa opinionsmätningar verkligen är. De har ju visat sig vara mer eller mindre värdelösa i att mäta missnöjesåsikters utbredningar tidigare.
Kan det kanske vara så att de som känner missnöje är mer benägna att helt enkelt lägga på luren när nån tjomme ringer och frågar om deras politiska ställning? Kan det kanske till och med vara så att många fortfarande har sina gamla partier och ställningar i hjärtat och svarar i enighet med dessa när något är så oviktigt som en undersökning men kanske ändå när de står där med valblanketten kommer fram till att ”helvete, det här går ju inte längre, jag vet ju det”? Hur säker kan man vara på att en anställd på opinionsinstitutet inte också har kontakter inom exv. AFA och tummar lite på anonymiteten för den goda sakens skull (ganska säker skulle jag själv tro, men vad känner folk i gemen)?
Ganska intressant att just som metoo-trenden dalade så kom det nytt som avslöjade att just inom kulturen,journalistiken och media är det värst.Inte riktigt i klass med gruppvåldtäkterna men ändå.Osökt kommer man att tänka på The Donalds ord om just media.Det är inte utan att hans ord får lite extra tyngd sådana här dagar.
Kommentar flyttad hit p.g.a. irrelevans:
http://www.fristad.eu/2017/10/intejagheller/
Här är slående bevis för att ”Public Service” inte är neutral, och att de missbrukar sitt uppdrag genom att själva bedriva politik.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kronika-han-gjorde-alla-ratt-den-natten-for-365-dagar-sedan
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/natten-da-usa-forandrades
Vi vanliga människor som förväntar oss nyanserade reportage från Regim-media, för det är ju ändå det den påtvingade TV-avgiften skall användas till, tycker vi verkligen att dessa exempel av artiklar är neutrala…?
Inte det minsta skulle man diplomatiskt kunna uttrycka det.
– Är det någon av er andra som läser denna blogg som tycker detta är neutrala artiklar?
Jag dristar mig att svara att ni andra inte heller tycker det.
Ändå så vill SVT hävda att dessa ”krönikor” följer regelverken om neutralitet.
Det här står under krönikorna:
”DET HÄR ÄR EN KRÖNIKA
Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.”
Min gissning är att krönikor faller under begreppet ”juridiskt kryphål”?
Det kan ju vara bra att ”kommentera och belysa skeenden”.
Men de har väl inte glömt bort det där gamla mossiga kravet på att förhålla sig neutrala och nyanserade, eller?
Min fråga till etablissemanget och SVT är om de skulle acceptera motsvarande propaganda om det vore t.ex. SD som utgjorde ”åsiktskorridoren” i framtiden?
Förresten, det är ju inte utan att man undrar varför etablissemanget i regimen Sverige bedriver politik MOT en demokratiskt vald president, i ett helt annat land?
Ironiskt nog är att när etablissemanget I Sverige talar illa om USA och dess president, så vill man tydligen ändå ha deras skydd ifall ryssen anfaller oss…
Beställningen av nya missil- och luftförsvars-skyddet PATRIOT från USA är ju inte direkt baserad på dess fördelaktiga pris eller prestanda…
Nej, att i smyg hållas under armen av NATO var sannolikt en allt för stor frestelse.
https://ledarsidorna.se/2017/11/sverige-bestamde-sig-for-patriot/
Hej.
Du behöver inte göra mer än jämföra med vilka ord SVT/SR beskriver Trump respektive med vilka man beskriver Xi Jinping eller ledarskapet i Palestina och Gaza.
Sedan ’den röda kanalen’ startades har där inte funnits någon ambition till neutralitet, objektivitet, saklighet eller opartiskhet. Folkuppfostrans-uppdraget har varit det centrala. Det som hänt från cirka 1990 och framåt är att man dels gjort sig av med kompetens i hur man manipulerar med ord (t o m Guillou ondgjorde sig över SVT:s dåtida utrensningar av folk med flera årtiondens kompetens till förmån för unga kvinnor), dels att man fått konkurrens från bloggar vilka med lätthet visar att den där kompetensen vi fått oss itutad att man måste ah som journalist och skribent, den är mer av karaktären ’enkla jobb’ än något man behöver utbildning till.
Fullt logiskt då att hetsa mot den amerikanske presidenten utan att ens kunna lura en mellanstadie-elev att man är opartisk. Jag hade här om året ett meningsutbyte med en SVT-anställd kvinna som med emfas och ad hominem hävdade att SVT/SR inte är statens mediakanal i Sverige.
Den hätska tonen i gammelmedia kommer sig också av att folkets röst via nätet nu åter kan höras på agoran, på forum, om än elektroniska, och vilken makthavare fruktar inte folkets röst när det ljuder av vrede?
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Aha! Bitarna faller på plats. Licensavgiften som blev en skatt.
”Fler enkla jobb” betyder helt enkelt ”bygg ut SVT”!
På väg hem från jobb i förrgår vid halv sex tiden fick jag uppleva det där med fler enkla jobb.
Hade på radion i bilen och på P3 var det tydligen ett barnradio-program, högläsning av en bok/saga.
Uppläsaren hade ett syd-östländskt namn, och var väl bra på sitt sätt.
Han pratade distinkt i alla fall, MEN talfelen var av sådan art att om man hörde bara en enskild mening så behövde man gissa sig till vad som menades.
T.ex. citat: ”Flickan gick in mellan grannarna”
Avses egentligen de där barrträden granar…
Många olika exempel dök upp på talfel (eller skall jag säga tallfäll?).
Minns ni förresten den där gamla sketchen med Martin Ljung och Hasse Alfredsson?
Den i tågkupén, när Martin ljung läste högt om ”en gube i en lådda, med sina drängar bådda”?
Inget ont om uppläsaren, han var distinkt, och som vuxen fungerade det att lyssna.
Men för barn då? De som skall lära sig språket under sin uppväxt?
Ironiskt nog var detta ett program från UR (Utbildnings Radion).
Det programmet var droppen för mig om om att kvotera in nysvenskar i alla sammanhang.
Vissa nyhetsuppläsningar den senaste tiden har varit av samma karaktär.
Att det fungerar i lokala sammanhang, eller privat sektor, med dylika uppläsare är väl OK.
Men jag tycker dock att från statliga offentliga verksamheter, speciellt riksnyheter, UR, och liknande, så borde man definitivt vårda språket!
Det är ju för bövelen landets skyltfönster…
Och hur skall vi integrera nyanlända i svenska språket om vi överlåter de nyanlända att själva utbilda varandra???
Trump ska ha på skallen för hur han bemöter offren för översvämningar, orkaner och skjutningar.Han eller hon gör alltid fel i svenska argusögon.
Det är för höga klackar eller för fel ord eller för fel nåt annat.
Stefan Löfven, han kondolerar och sänder med några länkar till försäkringsbolaget.Om det inte gäller skjutningar mellan nyanlända
i Malmö eller Göteborg förstås.
Då tar han regeringsflyget direkt ifrån Bromma och struntar i miljöskulden.
Och nämen se det gick ju bra det!
Bästaste Statsministern!
Trump får kritik för att han twittrar.Stefan Löfven skulle också twittra om han bara förstod hur det fungerade.Nu får han tjattra när någon sträcker fram en mikrofon istället.Om Östlings skatteplanering och den svenska moral-modellen.Om radikala lösningar på kulturpersonligheternas övergrepp.Om att bonnläppar ute i skogen ska ha tillgång till polis på samma sätt som fina city-slickers i stan.Visst borde 140 tecken räcka till för det om karljäveln drog igen sopuppkastet sen?
Är det inte en allmän trend nu att allt fler röstar primärt mot något, snarare än för något?
En stor del av de som röstade på Trump såg det sannolikt främst som en röst mot Hillary. Detta verkar även stämma åt andra hållet, dvs. många röstade på Hillary främst för att de ogillade Trump.
I det franska presidentvalet var det liknande. Om man ogillade den sittande eliten röstade man på Le Pen och om man ogillade henne, röstade man på Macron.
I Tyskland röstade man på AfD om man ogillade Merkel och på Merkel om man var rädd för att AfD skulle ta landet tillbaka till 30 talet.
Självklart finns det fortfarande folk som röstar för något, t.ex inbitna miljömuppar som röstar grönt. Men andelen som primärt röstar mot något verkar vara ständigt ökande överallt.
Min gissning är att detta mönster även kommer att vara tydligt i Sverige nästa år. En röst på 7K kommer för många främst att vara en röst mot SD och vice versa.
Tack och lov så finns det en opposition inom SD som ska lägga en motion om att lägga ner public service.Går den igenom ska jag rösta SD nästa val tammefan.
Det här är bara för mycket.
Efter de senaste årens regeringar är det svårt att vara specifikt för någon av dem.För att inte säga direkt omöjligt.Moderaternas bondeoffer kan knappast övertyga någon och det gör inte sossarnas etthundraåttiogradare heller.Precis som i det stora landet i väster får man då göra som Kajsa Warg d.v.s ta vad man har.Det ger då Trump och det ger SD som alternativ.Också solen har ju sina fläckar men det är ärligt talat att föredra framför den avskrädeshög övriga representerar.Så visst röstar man mer emot än för.Frågan etablerade pösmunkar borde ställa sig är vems fel är det?
Rebecca Weidmo Uvell granskar på sin blogg partiet S och deras skattemoral.
Ett ok som inte kan vara lättare för S att bära en aldrig så många
Rysslandskopplingar för Trump.I varje fall om man bortser från
genomslaget i MSM.Men det kan man väl inte?
@ Anonym 19.17,
”Precis som i det stora landet i väster får man då göra som Kajsa Warg d.v.s ta vad man har.Det ger då Trump och det ger SD som alternativ.Också solen har ju sina fläckar men det är ärligt talat att föredra framför den avskrädeshög övriga representerar.”
Visst, precis så! Fast just jag kom till samma slutsats redan 1991, då det blev NyD. Sen SD från 2002. Men det var hela vägen ungefär det resonemang som du beskriver.
Om 7 partier vill utrota dig, verkar det ju vettigt att rösta på nummer 8…….
Jag hajade till när jag lyssnade på Aron Flams intervju med Jens Ganman för han uttryckte exakt det samma jag själv upplevt – det går inte längre att lyssna på P1 för man blir faktiskt dum i huvudet av det.
Trump både var och är fortfarande det tydligaste exemplet. Lyssnar man på P1 vad gäller Trump fattar man ingenting av vad som händer i USA. De ägnar sig inte åt någon analys eller, skulle jag tro, ens läser/lyssnar på vare sig vad högern eller den progressiva vänstern som t.ex Jimmy Dore säger där. Man kan få intrycket av Trumps dagar är räknade, att midterms kommer ge demokraterna framgångar… när verkligheten är att demokraterna just nått bottennivån på de senaste 25 åren och har lika låg popularitet som Trump.
Lyssnar man på P1 så sitter man så småningom som ett lallande fån och undrar vad tusan som pågår i världen och varför inget tycks utveckla sig på det viset som borde vara logiskt. Så de senaste 3-4 åren har jag gått från att varit förespråkare av skattefinansierad public service till att anse att den nu är direkt skadlig för debatt och folkbildning.
Och känslan jag får är inte att det handlar om smarta människor som ägnar sig åt smart och genomtänkt åsiktsbildning eller ’propaganda’. Utan att det handlar om människor som själva är så hjärntvättade av propaganda att de inte ens klarar av att vare sig ställa frågor eller se hur dåliga de blivit på att uppfylla ens grundnivån i sitt uppdrag.
De skulle behöva genomgå en fullständig avprogrammering och det kan inte ske på annat sätt än att de separeras från kollegorna en längre tid och utsätts för ett bredare urval av information som de tvingas bilda egna uppfattningar om. Men det lär inte hända. Så jag tror tyvärr en nedläggning är det enda rimliga alternativet.
”– Vi måste ha rätt förutsättningar att förändra och påverka det samhälle vi
lever i. Och förstår man inte hur programmering fungerar så förstår man inte
heller hur samhället fungerar, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).”(DN)
Så hur fan gör vi med Fridolin?
hej hasse bra nu har jag gett dig några heta tips du får gärna göra blogg inlägg om dom men kolla upp allt ting innan du gör bloggen.allt måste folk få veta vad denna regering sysslar med väntar hårdrypande avslöjanden gag finkammar nätet hittar jag något mer smarrit så skriver jag det så fixar du resten .
jäklar jag glömde en grej bara nu att det var du som tog bort bägge inläggen du vet ju hur regeringen är dom skiter i på sig när man avslöjar dom så det inte är någon av dom som har plockat läggen