Första vardagen efter påskledigheten presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Budskapet är att svensk ekonomi går bra. Regeringen räknar med en tillväxt på 2,6 procent i år och 2,1 procent valåret 2018. Det ser ut att bli överskott i de statliga finanserna.
Överskottet kan verka förvånande givet de ökade sjukskrivningarna och kostnadsökningarna på migrationsområdet. Men det är inte så svårförklarat när allt kommer omkring. Regeringen hävdar visserligen på DN Debatt att ”samhällsbygget har gett resultat”, men faktum är att världen befinner sig i högkonjunktur, vilket passar den exportdrivna svenska ekonomin utmärkt. Regeringen har därutöver säkrat inkomster genom att höja skatterna med tiotals miljarder och skjuta över kostnader för migrationspolitiken på kommunerna.
Även om Socialdemokraterna och Miljöpartiet gärna vill ta åt sig äran för den positiva ekonomiska utvecklingen har de svårt att peka på någon enskild politisk åtgärd som har skapat det goda läget i svensk ekonomi. Problem som social och ekonomisk segregation, gängkriminalitet och en dysfunktionell bostadsmarknad växer fram under decennier av korkade prioriteringar och felanalyser. Det tar minst lika lång tid att komma tillrätta med dem, förutsatt att rätt saker görs. Här står regeringen tämligen handfallen.
Risken är nu att regeringen låter sig bländas av överskott i statens finanser när läget i själva verket är rätt bekymmersamt på många håll. 25 år av multikulturalism och bristande integration har tillåtit bidragsberoende och avskyvärt vardagsförtryck att växa fram i landets förorter. Samhällsförändringar tar tid, och tyvärr är det först när effekterna finns mitt framför näsan på politiker och journalister som vi ser en reaktion.
De skattehöjningar som varit kända sedan tidigare har remitterats och återkommer i höstbudgeten. Dessa handlar om en flygskatt, ökad skatte- och administrationsbörda på småföretagarna samt att fler får betala statlig skatt (nu är vi snart alla höginkomsttagare).
Smärre satsningar på bland annat polisen och förlossningsvården var dagens utropstecken. Det är tydligt att regeringen prioriterar återhållsamhet framför reformer. Kanske hoppas den att Magdalena Andersson ska bli det där starka kortet i valrörelsen som Anders Borg var för Alliansregeringen. Det ska inte uteslutas att det fungerar – ur regeringens perspektiv är den goda ekonomin i sig ett starkt kort att spela i nästa års valrörelse.
Pengarna ska in. Regeringen vill spendera och någon måste betala. Därför blir det ständigt dyrare att dricka vin, dyrare att arbeta, dyrare att flyga och dyrare att köra bil till jobbet. Alliansregeringen sänkte skatten på arbete men även den gjorde sig skyldig till skattehöjningar på nöjen och drivmedel. Det är nämligen sådant som folk fortsätter att använda ändå, således en utmärkt kassako.
Det finns dock en gräns där viljan att betala skatt sjunker. Henrik ”HAX” Alexandersson, libertariansk bloggare och ordförande för Frihetsfronten, har öppenhjärtigt berättat om sin skattedom. Hovrätten anser att han gjort sig skyldig till att undanhålla pengar från staten.
När jag ser hur brutalt våra pengar krävs in och vad de spenderas på, har jag all sympati för beslutet att behålla mer pengar än lagen föreskriver. I synnerhet den som är ensamstående och inte nyttjar ett jota av det välfärdssystemet erbjuder vissa men som måste betalas av alla.
När jag dessutom vet att kommunen jag beskattas i skickar ohemula belopp till vanstyrda kommuner som Malmö måste jag tillstå att viljan att betala skatt inte direkt ökar.
Vi vet redan nu hur de kommande åren ser ut. De som jobbar kommer få betala en större andel av sin inkomst i skatt. Många svenskar kan även räkna med kommunala skattehöjningar under nästa mandatperiod, vilket SKL har flaggat för under en tid.
Finansministern kan le och se nöjd ut framför pressen i dag. Men vem som betalar för detta leende, det vet vi alla.
Tidigare bloggat:
Om skatt som stöld
Den svenska ekonomin är helt upphängd på fastighetsmarknaden. Vi sitter i en klassisk kredit- och bostadsbubbla. Så länge hushållen kan och vill fortsätta att kraftigt öka sin belåning varje år, lär det fortsätta att se ganska bra ut för statsfinanserna. Kom ihåg att t.ex Irland såg helt fantastiskt ut i många år innan bubblan där sprack. Sen blev det smärta….
Alla får väl göra sin egen bedömning om hur länge detta kommer att hålla. Men priserna i Stockholm ligger nu på ungefär samma nivå som Zurich och London. Samtidigt är genomsnittlig disponibel inkomst 2-3 gånger högre i Schweiz och räntan är lika låg här.
Enligt min uppfattning lever bostadsmarknaden i Sverige redan sen länge på övertid. Den hysteriska immigrationen har troligen bidragit starkt till detta. Men snart lär den börja verka åt andra hållet, dvs. utbudet av bostäder kommer att öka när de som kan börjar lämna landet.
Extrema bubblor av den typen som nu finns i Sverige brukar aldrig deflatera lugnt och sansat. Mycket mer troligt är att det smäller hårt och snabbt.
Jag tror att Magdalena gör en felberäkning om hon tror att hon kan lyfta fram de goda statsfinanserna samtidigt som både polis och vården upplevs gå på knäna.
Att finansminister Maggan inte kan räkna med enklaste matematik är uppenbart om man följt händelserna sedan sittande regering tillträdde!
– Men hur kommer det sig att ytterst få känner till det faktum att kommunerna länge planerat för betydande skattehöjning?
(retorisk fråga)
Propaganda media (MSM/SR/SVT) har så klart order om att mörka detta, och politikerna i röda kommuner mörkar så länge de kan.
Enligt vad som aviserats tidigare på Ledarsidorna.se handlar det redan år 2015 om 2 kr per 100 kr lön, för att bibehålla servicegraden i samhället!
Men det var redan innan den stora migrantströmmen hösten 2015…och således innan staten rullar över migrantkostnaderna på kommunerna.
Nu diskuteras det mellan 3-5 kr…per 100 kr lön!!!
Så i stället för kanske 31-32% i kommunalskatt så skall det i framtiden bli 34-37% i skatt.
Förutsatt att man sköter finanser, och servicegrad på samma sätt som idag.
/ VARFÖR VILL INGEN PRATA HÖGT OM DETTA???
Vem av låg-medelinkomsttagare har utrymme för detta???
De enda sätten att minska denna kommande skattehöjning är:
a) Minska servicegraden till invånarna ännu mer
/Vem vill det? sjukvård försämrad? Annat?
b) Låna pengar
/= Idioti som bara mörkar situationen en kortare tid (blir ännu värre efter detta)
c) Minimera kostnadsposterna
/ Repatrieringar av de som inte har giltiga skäl att stanna är ett tydligt sätt, totalstopp för immigration under överskådlig tid ett annat, bättre koll på hur skattemedel utnyttjas är ett tredje.
Rensa hårt bland offentligt anställda, men de de står dock utan jobb under en lång framtid och belastar systemen.
Men det finns fler alternativ att utnyttja.
En sak är säker, och det är att när kommunalskatterna höjs med flera kronor så blir det dödstyst från vänsterfalangerna och sju-klövern.
För då är det en otrolig finanskris i landet Sverige.
– Vem vill regera då?
Redan idag finns det kommuner som smyghöjt skatterna med 0,5 till 1 %…
Vi har inte en stark ekonomi i samhället så som (S) vill utmåla det.
Svenskarna är ett av de mest belånade folken per capita i världen.
Se bara på hur enorma bostadspriser det är numera, som tvingar de flesta att ta lån som sätter dem i stor risksituation.
Kraschar ekonomin ordentligt i landet så har folk inte heller råd att köpa bostäder (jo en del så klart), och om bostadspriserna därmed kanske halveras…vem klarar det?
Få kommer att köpa bostäder från privata konkurser, och skulderna kvarstår fortfarande för de drabbade…
Då blir det en USA-liknande bostadskrasch, men troligen ännu värre då stats-
och kommunalfinanserna är mycket mer belastade i Sverige!
/ Jag ser dock bara att ett framkomligt alternativ av ovanstående, dvs alternativ C.
Men realistiskt så kommer politikerna troligen att göra en kombination av A och B…för det klarar mörka situationen ytterligare något år framåt.
Hej.
Man kan göra som HAX, som han kallar sig ibland, och undanhålla medel från beskattning (och då menar jag undanhålla utan att för den skull anse att domen är rätt).
Man kan, om man är bemedlad och lagd på det hållet, se till att knyta ihop sina affärer med rätt politiker och rätt föreningar; på så vis är man nästan garanterad att man inte behöver täcka sina förluster – vem hörde senast en politiker säga att ett projekt kring jämställdhet, genus, integration o.d misslyckats (förutom när de misslyckas p.g.a bristande resurser som ursäkt)? Tyvärr är det trångt runt tråget, och alla kanske inte är bekväma med att dela sörpa med organiserad religiös och politisk brottslighet.
Eller så kan man välja den alltmer lockande utvägen att gå i landsflykt, om man har resurserna till det.
Slutligen kan man, om man är fattig och desperat och känner noll sympati och solidaritet för det folk som pantsatt inte bara sina barns folktillhörighet utan även sålt sina förfäders arbete på stampen, välja att vara så dyr som möjligt. Bidragsmaximering helt enkelt – eller naket fusk. Skulle du åka dit, så finns det en uppsjö fulknep att tillgripa – och jag tror den kulturbetingade mentala spärr som många svenskar känt mot sådant agerande är så gott som bortsopade, något som torde hyllas av liberaler såväl som socialister då det är ett synnerligen normkritiskt agerande.
Att döma av hur äldre släktingar och bekanta alltmer löser sina affärer (även vid sexsiffriga belopp) utan skattmasens kännedom så går vi mot en kombination av en grekisk/italiensk situation och en statssocialistisk.
Någon gång i framtiden kanske ett lärarprogram i ’GoogleSofts’ nätskola får frågan från en elev: ”Men insåg de verkligen inte vad de gjorde? Hur kan de inte ha förstått, när de hade så många exempel i sin egen samtid?”
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
@ Rickard
Inte behöver man vara speciellt bemedlad för att flytta utomlands. Välj rätt land och Du behöver inte ens bostadsbidrag, även om Du har ”fattigpension”.
När staten idag beskattar en pensionsinkomst med 20%, 25% efter 1:a januari, så är det tveksamt om det är värt att flytta utomlands – i alla fall till land utanför EES-området. Man får ingen service tillbaka från samhället överhuvudtaget och en billig sjukförsäkring utomlands äter upp minst 30% av normal nettoinkomst om man varit anställd av det allmänna.
@ Marckus,
Som jag förstått saken, är det billigt i Spanien och gratis i Portugal (inklusive tandvård för äldre). Det finns säkert fler länder i Europa med gratis sjukvård, men jag har inte så bra koll.
Jag har aldrig varit i Portugal, men många hävdar att det är väldigt trevligt och det verkar vara populärt bland äldre svenskar.
Allmänt gäller att svensk sjukvård är i särklass sämst i västvärlden, dvs. det är bättre i alla andra länder. Detsamma kan sägas om polisen.
@ Marckus
En privat sjukförsäkring kostar normalt sett mellan 1500.00-3000.00 sv kr/mån. Då får Du ofta eget rum + sköterska. Flyttar man t.ex till Cypern (södra sidan) och kan acceptera att få vård på samma sätt som ”locals” behövs inte detta. En svensk ”fattigpension” motsvarar där en ungefärlig medellön inom turistsektorn. Med lägre levnadsomkostnader där, bättre klimat mm blir det ”win-win”. På norra sidan är det än billigare.
Det du beskriver är en utveckling mot ett klantänkande. Svenskarna hade nog, mer än något annat folk, lämnat detta bakom sig. Det var sannolikt en stor del av förklaringen till att vi såg oss som överlägsna alla andra. Men nu visar det sig att det enda vi uppnådde var en förlust av vår förmåga till självförsvar…..
Nu är det en kapplöpning mot den demografiska klockan. Hinner vi återgå till en våldsam klanmentalitet innan vi är i hopplös minoritet? Vi får väl se…..
Jag har en dröm.
Tänk om Migrationsverket och Skatteverket skulle byta personal.
Tänk att då kunna hävda diverse vadsomhelst inför Skatteverkets personal och taxeras efter ’ömmande skäl’.
Tänk om asylartisterna skulle bemötas av personal som följde reglementet till den milda grad.
Men så var det bara en dröm.
Det är högkonjunktur i Sverige och tillväxten ligger på runt 2.1% per capita (OBS! Man skall räkna per capita och inte som skörbjuggs- och kåkstadsliberalen Fredrik Segerfeldt gör total BNP), vi har ett litet överskott i statsbudgeten och negativa räntor. Ändå går det inte bättre.
Vad händer vid en lågkonjunktur och den svenska staten får svårt att låna på den internationella marknaden? Kommer Riksbanken i så fall att köpa upp svenska statsobligationer? Även om riksbanken försöker hålla nere räntorna kommer bankernas upplåningskostnad att stiga vilket kommer att leda till stigande boräntor. Vad händer när bolåneräntorna stiger uppemot 5% för högbelånade på Södermalm? I dagsläget skulle jag inte köpa svenska bankaktier.
Södermalmsborna kommer nog kunna bo kvar men lägga 30-40 procent av sin disponibla inkomst på räntebetalningar. De som kommer drabbas mest är ungdomar som har skuldkvoter på 700-1200 procent i Stockholm. De flyttar antingen hem eller bor på vandrarhem. Kanske de hittar inneboende med några nyanlända.
Konsumtionen avtar. Allmänt dåligt för gymkedjor, städfirmor, konsulter inom vissa brancher, serviceyrken i allmänhet, byggfirmor. Det påverkar BNP och det sjunker. Tror dock inte att Riksbanken skulle höja mer än 2 procent med rådande bostadspriser. Riksbanken vill inte riskera lägre BNP i och med att folk får mindre att konsumera med när folk betalar mycket på sina bostadslån. Men de kanske måste höja mera om inflationen rekylerar uppåt.
Men att det kan brisera på grund av omvärldsfaktorer (allmän lågkonjunktur, krig), är också ett scenario.
Det kan bli så att även om RB håller nere inflationen tvingas bankerna att finansiera sig till högre ränta. Då kommer bostadsräntorna att stiga. Frågan är hur långt RB är berett att gå för att finansiera den svenska statsskulden när den skjuter i taket.
Det har byggts upp obalanser i svensk ekonomi. Särskilt för hushållen. Det är inte om det ska brisera. Det är när det ska brisera. Och på något sätt kommer det brisera — RB höjer ränta, krig i omvärlden, allmän lågkonjunktur (mindre export), utlandsflytt av välbärgade svenskar som tröttnar på ghettona, bankerna får svårt att ta lån till låg ränta, RB måste finansiera mer, kommuner höjer skatter med 2 kronor, vilket påverkar ekonomin, etc.
Irland, Spanien, Danmark, Grekland har priserna sjunkit kraftigt det senaste decenniet och sedan ökat, men Sverige har bostadspriserna ständigt pekat uppåt. Är vi ett undantag eller är det vi på tur?
Nej, vi är inget undantag.
Det du beskriver är en ”perfect storm”.
Som jag också skrev här ovanför, om konjunkturen vänder, så blir det sannolikt snart också en social splittring i samhället mellan svenskar och invandrade människor.
Då kraschar bostadsmarknaden och därmed blir det en bankkris, ränterna skjuter i höjden m.m.
Då har vi både en ekonomisk kris OCH en social strid mellan grupperna.
Vilket båda skapar en ond spiral…
Det blir inte vackert.
Klarar landet fungera på något sätt under denna kris???
Hoppas att det inte kommer till denna situation, men internationell konjunktur kan vi inte styra, och inträffar den innan vi har lyckats göra betydande förändringar i landet så blir det utan tvekan en ”perfect storm”.
@ Magnus Sjöström
Problemet är att svenskarna inte har någon krisinsikt. Sverige hade en enorm fördel av att inte vara sönderbombat efter WW2. Nu har många länder i Europa gått om oss och andra är snart påväg. Länder i Asien utvecklas snabbt, andra delar av världen går framåt. Vi har inte minskat antalet skjutningar som andra västländer har, fått bostadsbrist som förut inte fanns, ghettobildningar och etniska konflikter.
Det är svenskarna som helt saknar krisinsikt! Speciellt 40-talister. Nu vaknar gamlingarna när de ser brottsvågen och att pensionerna inte förbättras nämnvärt.
Jag tror faktiskt, ursäkta uttrycket, vi är ”fucked”.
@Magne
Ja, jag tror också att Sverige är ”fucked”.
Frågan är bara hur hårt det kommer ”smälla”.
Blir folk enbart utmattade av situationen, och landet gå in i en depression, eller kommer handgripligheter att börja bli vardagsmat?
Kan det gå åt rätt håll på ordnat vis, eller är kaoset oundvikligt?
För något kommer att hända när insikten tränger genom bubblan.
En stor del har redan öppnat ögonen, för det är ju därför SD har så stort stöd numera.
Vad händer om Sverige kraftigt måste sänka bidragen för de som har kommit hit för att leva på bidrag? Kan vi räkna med stora upplopp i förorterna av en sådan magnitud att svensk polis inte klarar av det?
@Fd moderat
Jag tror att det kan bli som kravallerna i Frankrike.
…fast utan kravallpolis.
För de nuvarande räcker knappast till mer än för att skydda ett eller två ställen åt gången, och då där de redan är stationerade.
@Magnus Sjöström
jag är rädd att vi kommer att se poliser som helt enkelt deserterar när de inte klarar av att upprätthålla ordningen.
”Jag tror att det kan bli som kravallerna i Frankrike.
…fast utan kravallpolis.”
Ja, ungefär så!
”jag är rädd att vi kommer att se poliser som helt enkelt deserterar”
Som jag har varit inne på tidigare, ser vi redan en utveckling från stenar till brandbomber mot polisen. Min gissning är att MÅNGA poliser kommer att lämna när deras kollegor börjar brinna upp.
har S gått fram efter terrordådet.Löfven är vår store landsfader.Fridolins allmänt hånade MP får 2.5 procent och störtdyker alltså.
Att KD klarar spärren läser inte Aftonbladet.Att SD tappar en procent läser man, men inte att det fortfarande sätter SD som näst största parti.
Aftonbladet räknar heller inte ihop Alliansens siffror och summerar.Alliansen är betydligt större än landsfaderns och kommunisternas ”block” tillsammans nämligen.
Inte Aftonbladet inte.Där gör man inte så.
Och då är det här en opinionsundersökning Aftonbladet själva betalat för.Inte #FakeNews..
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/zpAR4/mp-stortdyker-far-25-procent-i-nya-matningen