När man förstår ”vad”:et, att ett statsråd är på väg att avgå, är det naturligt att börja fundera över ”hur”:et. Statsminister Stefan Löfven hade kallat till presskonferens. Men skulle någon annan närvara? Och hur skulle han presentera avskedet?
När Erik Åsbrink kallade till presskonferens för att meddela att han lämnar posten som finansminister efter åsiktsskiljaktigheter om den ekonomiska politiken, var dåvarande statsministern Göran Persson genast på tå. Han ringde sin vän Bosse Ringholm och kallade själv till pressträff för att omedelbart presentera en ny finansminister. Därmed visade han, åtminstone utåt, att Åsbrinks avsked inte betydde någonting. Det var ”business as usual”, sade Persson på sitt karaktäristiska sätt.
Löfvens pressträff var något annat. Jag hade haft lite respekt för honom om han kommit fram till pressen och meddelat att ”…mot denna bakgrund har jag bett om Mehmet Kaplans omedelbara entledigande som statsråd…”. Det hade visat styrka. Att han är statsminister, att han bestämmer, och att han inte är rädd att sparka statsråd som inte sköter sig.
Löfven höll i stället en osäker pressträff där han prisade den minister som nu ”valt” att lämna regeringen, något som sände dubbla budskap till den presskår som de senaste dagarna granskat ministern i fråga och därmed upplyst statsministern om förehavanden som Löfven själv sade sig ha varit okunnig om.
Stefan Löfven visade i går vilken svag ledare han är. Uppgifterna från insidan att han är en resonerande ledare som vill höra allas åsikter innan han fattar ett beslut stämmer väl in på hans agerande i går. I detta avseende är Stefan Löfven Göran Perssons motsats.
Mycket kan sägas om Persson som politiker och statsminister, men ibland behövs faktiskt ledare som vågar peka med hela handen.
…och vad hade hänt om Kaplan inte själv hade begärt sitt entledigande?
Ingenting?
Löfven är en statsminister som reagerar i stället för att regera.
Det är skrämmande i dagens situation när islamiseringen breder ut sig i hela Europa och särskilt i Sverige. Kaplan har ju satt islams och Turkiets intressen före Sveriges.
Detta var mycket väl känt före det han blev statsråd.
Sveriges suveränitet är kraftigt ifrågasatt och hotet kommer inifrån. Kom ihåg att 100 000 muslimska män i vapenför ålder har anlänt det senaste året.
Bo Adolfsson, Mölndal
En blixt från klar himmel slår ner.Igen.
En olycka kommer aldrig ensam.
I MP är det ledningen som är olyckorna.Krasch-o-bang-lyckan.
Alltså räcker det med att en olycka öppnar kakhålet och vips är olyckan framme.Igen.
Gnissel-o-pang-lyckan.
/Olle Olyckan
Hej.
Löfven är knappast den som står för strategin i regeringsarbetet. Frågan är om någon enskild gör det.
Vad har vi för alternativ?
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Åsa Romson gör succe på Daily Mail.Hon sätter verkligen sig själv, MP, regeringen och Sverige på kartan som man säger.Är det nu Wallström kliver fram och avslöjar att det hela var ytterligare ett knep för att säkra Sveriges plats i säkerhetsrådet?
Antingen har Kaplan gjort fel. Och det är allvarligt. Då avgår han.
Eller också har inte gjort fel. Det är bara pressen som spekulerar och letar dramatik.
Då borde han inte avgått.
Vad som helt uteblir i medias drev är djupare analyser kring Kaplans nätverk. Vad vill dessa människor, i detalj? Och vad vill Kaplan med dem? Vad finns det för syften med att träffa duktigt aparta företrädare för olika kategorier av människor, som påstår sig tala i folkgruppers sak. Åt andra människor. För olika intressen baserade på identitet, nationer, etnicitet osv.
Är det kanske rentav framtidens melodi? Välja ut olika folkgrupper, folkslag och nationella intressen? Kanske föreslå olika uppgörelser? Deala med kollektiv av människor i volym, parti och minut? Transferera röstvolymer?
Skulle varit intressant att läsa bakgrunder till vad Kaplan håller på med. Egentligen.
M.
Kaplan har haft en massa kontakter med personer som står erdogan och hans eländiga parti nära.
Det hela är väl så enkelt att kaplan är en turkisk agent som blivit avslöjad och som regeringen inte vågar ta upp. Då har de kört den här krångliga vägen för att blanda bort korten.
"SVT hade granskat Kaplan i tre månader"
"Har ni mer avslöjanden att komma med?
– Vi har ett otroligt material och bra källor. Vi får se hur det blir, vi har mycket material kvar."
(artikeln finns på journalisten.se)
/SåPass
Hej.
@M:
Bli inte förvånad om du före nästa val får se förslag på viktad röstning, till förmån för vissa grupper framför andra, allt i syfte att utjämna orättvisor förstås. Väl man godtar arvsynd (eller postkolonialism som det heter numera) och att ge en grupp skulden för en individs agerande är det ett logiskt steg att anse att om alla skall representeras lika måste rösterna viktas så att alla representeras lika utifrån godkända gruppindelningskriterier.
Identitetspolitiken är bara tillvänjning, och eftersom det enklaste sättet att avancera bland rätt-trogna och renläriga (oavsett skola) är att ständigt vara +1-radikal/revolutionär/progressiv/inkluderande/nästa ny-ord så är det bara att spänna bågen hårdare och hårdare.
Så länge sedan är det ju inte som en och annan liberal och moderat på allvar ville diskutera röstning utifrån skatte-erläggande, alternativt röstning efter inkomst/förmögenhet. Inget politiskt system eller statsskick är en naturlag.
Vem vet, om hundra år kanske vi får rösta utifrån avancerade intelligens-tester?
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Har Kaplan deltagit i en grand master plan med syfte att föra Turkiet närmare EU och med migranter som vapen?
P. N. Grata
Åsa går starkt också i Usa
http://nypost.com/2016/04/19/swedish-deputy-pm-calls-911-an-accident/?utm_source=twitter&utm_medium=site%20buttons&utm_campaign=site%20buttons
@ Rikard, lärare
"Vem vet, om hundra år kanske vi får rösta utifrån avancerade intelligens-tester?"
Ja, varför inte? En del av dem som nu styr Svea rike skulle inte ens vara röstberättigade.
Men vem vet, om hundra år kanske vi får rösta utifrån religiös rättrogenhet?
P. N. Grata
Hej.
@P.N Grata:
Själv är jag barnsligt förtjust i idén om att koppla rösträtten till någon sorts samhällstjänst, och skilja den från uppehållstillstånd (och kanske även medborgarskap). Orealistiskt, men en kul idé att leka med.
Det är för mig stötande att min röst är lika mycket eller litet värd som någons som röstar för att partiledaren verkar trevlig, eller har snälla ögon. Tyvärr har jag inget perfekt alternativ, särskilt inte något som existerande partivälde skulle kunna tänka sig att genomföra.
Jag undrar vad diverse yrkesmänniskor tyckt om vi tillämpade samma princip som rösträtten vilar på, på andra sektorer? Kanske är det den utvecklingen vi ser nu via twitteratis och Fb-pöbel? Låt oss rösta om var vattenkraftverket skall var! Vem behöver fråga en ingenjör eller geolog när vi skall vara demokratiska och inte fastna i en patriarkal cis-normativ förlegad kunskapsmall! Eller nåt åt det hållet.
I skolan har vi 'elevdemokrati' vilket tydligen skall betyda att en tolvårings åsikt om undervisningen är jämbördig med min. Tjohej. Mp har sitt på det torra med röster i framtiden tror jag, med tanke på TIMSS, PIRLS och PISA.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Jag tycker nog Löfven börjar ta sig, han är ju helt statsmannamässig.
Vi är nog ganska många som vill statsmannen förklara saker och ting, åtminstone fram till sept 2018