För andra gången på en vecka kallade regeringens företrädare i dag till presskonferens. Så sent som i lördags stod Morgan Johansson tillsammans med Migrationsverkets generaldirektör i Malmö och öppnade för att börja placera asylsökande på madrasser i gymnastiksalar. I dag, efter ännu en rekordvecka med närmare 9 000 asylsökande, tas nästa steg: tält.

Vissa hade säkert hoppats på besked om att regeringen vill införa tillfälliga gränskontroller. Moderatledaren Anna Kinberg Batra föreslog detta i dag. Men när det kort före presskonferensen framkom att inte bara statsministern och migrationsministern skulle närvara utan även utbildningsministern och barn- och äldreministern, stod det klart att det inte skulle bli någon skärpt gränskontroll. Nej, regeringens huvudsakliga budskap var egentligen ett enda: allt kommer att fortsätta eskalera och därför skjuts det till mer pengar.

Pengar räddar möjligen kommunala budgetar från att fullständigt haverera kortsiktigt. Men pengar ger inga nya lärare och sjuksköterskor över en natt och bygger heller inga nya skolor och vårdcentraler. En panikartad och desperat situation i många kommuner riskerar nu att helt hamna utom kontroll.

”Det kommer fresta på, det kommer tvinga oss till tuffa prioriteringar”, sa Stefan Löfven. Dessa prioriteringar kommer vanligt folk märka av framöver när alla asylsökande ska ha läkartider och tid hos tandläkaren, när deras barn ska börja skolan. Men framför allt måste frågan ställas hur alla människor som nu kommer till Sverige ska kunna integreras i det svenska samhället. Hur personer boende i tältläger och sedan i bästa fall modulhus på landsbygden ska kunna bli självförsörjande.

Ta en titt på nedanstående diagram. Sverige har det största sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda. Arbetslösheten är avsevärt högre för dem födda i länder utanför EU – vilket händelsevis är just därifrån asylsökande till Sverige kommer. Hur ska denna trend vändas när människor inte ens har riktiga lägenheter att bo i?

Regeringen säger att fokus ligger på ”ordnat mottagande”. Att det ska vara ”ordning och reda” i asylmottagandet har statsministern upprepat så många gånger att jag tappat räkningen. Men det blir inte mer sant för att har gjort det till ett mantra. Ingenting sker just nu ordnat. Det sker improviserat. Det sker panikartat.

En annan aspekt som hamnat lite i skymundan så långt är att regeringen även vill inventera vilka privata lokaler och bostäder runt om i landet som kan användas för att inhysa asylsökande. Effekterna skulle kunna bli långtgående. MSB ska även få uppdrag att förvalta asylboenden.

Således: människor som lämnat flyktingläger i närområdet för att situationen blivit ohållbar på grund av resursbrist hos UNHCR ska alltså erbjudas att bo i tältläger i Sverige.

Regeringen ger sken av att tältläger endast är en tillfällig åtgärd. Men eftersom det saknas lägenheter och många sedan länge fastnar på asylboenden, kommer tältlägren när de väl upprättas sannolikt att bli en långsiktig boendeform. Ty vart ska människorna annars ta vägen? Regeringens mål om hur många bostäder som ska byggas fram till 2020 täcker som bekant bara halva behovet – och det var innan det kom upp till tvåtusen asylsökande om dagen till Sverige.

En annan tolkning är att tältlägren är ett sätt för regeringen att sända ut signalen till världen att Sverige har nått gränsen för vad vi klarar av. Om asylsökande hungerstrejkar och vänder om när de får se nedgångna asylboenden i svensk glesbygd kan tanken på att bo i tält mitt i vintern få dem att söka sig till andra länder. Detta skulle alltså kunna minska strömmen av asylsökande till Sverige samtidigt som regeringen lyckas leva upp till sina vackra ord om att ”värna asylrätten”.

Dagens presskonferens kan bara tolkas på ett sätt: regeringen har fullständigt tappat greppet om situationen. Den hoppar från tuva till tuva och ber samtidigt till högre makter om att flyktingströmmen ska avta.

Så här går det när man ger Miljöpartiet inflytande över politiken.

Läs även:
Patrik Kronqvist