Socialdemokraterna vill höja skatterna för att ”säkra jobb och välfärd”. Udden riktas mot de välbeställda, men vem är det egentligen som kommer att få betala?
Den universella välfärdsmodellen kräver ett högt skatteuttag. Av alla. Det räcker inte att endast beskatta miljonärer hårt, särskilt inte i Sverige. Det är den stora lönearbetande låg- och medelinkomsttagaren som bär upp den offentliga sektorn. När Socialdemokraterna säger att de vill höja skatterna för att satsa på jobben och välfärden under nästa mandatperiod, är det därför låg- och medelinkomsttagare som bör dra öronen åt sig. Det är de som kommer att få betala.
Mona Sahlin kommer in i det sista att förneka att det blir några skattehöjningar för landets alla sjuksköterskor, servitriser och fabriksarbetare. Det är ju i dessa grupper partiet har många av sina kärnväljare. Men Lars Ohly har varit ärligare. Vänsterpartiet vill inte bara rulla tillbaka fastighetsskattereformen utan också jobbskatteavdraget. De mellan 1 000 och 1 500 kronor som många normalinkomsttagare har fått i sänkt skatt ska alltså tas tillbaka. Skillnaden mellan plus och minus kommer att rubbas för många. Hur detta kan presenteras som en politik för låginkomsttagare vete gudarna.
Det finns en tydlig retorisk skillnad mellan Alliansen och oppositionen när det gäller skatterna. Medan Alliansen talar om att ge tillbaka till medborgarna, talar den rödgröna oppositionen om skattepengarna som om de tillhörde politikerna, som om Mona, Lars och Peter/Maria över huvud taget inte var medvetna om att det faktiskt är arbetande människor som betalar in de där pengarna innan de kan fördelas. Denna nonchalanta syn på människors hårda arbete bör vi hålla i minnet.
Inte bara moraliskt utan även krasst ekonomiskt är det fel att höja skatterna. Krisen är sannolikt ännu inte över. Att börja höja inkomstskatter när konsumtionen behöver komma igång igen, är korkat. Alliansen har gjort mycket dumt under sina år vid makten, men i skattefrågan har de trots allt överlag drivit på i rätt riktning. Målet bör vara att lämna tiden som högskattestat och blicka mot en framtid som effektiv och välfungerande lågskattestat. Men dit vill nog inte Reinfeldt gå.
Hans:
Du glömde nog arbetslösa och sjuka, eller?
Det ser ut som om du delar den glömskan med den borgerliga alliansen.
Varken sjuka eller arbetslösa blir lyckligare av att sjuksköterskor och fabriksarbetare får mindre pengar över i plånboken varje månad. Höjer du inkomstskatterna, minskar du konsumtionsutrymmet för folk. Konsumerar folk mindre i tider när vi behöver få igång hjulen igen, får arbetslösa heller inga jobb. Men du kanske glömde det?
Klart att dom skall höja skatterna! Att låta Svennarna behålla mer av sin inkomst är ju "slöseri med skattemedel" enligt Ohly Olyckan. Partiorganet lillpravda har dessutom frågat Svennarna om dom tycker att "de rika" skall stå för deras utgifter. Det tyckte dom så valet blir en brakseger och sen är det bara att devalvera igen! Bra va?
Men är det inte bättre att rösta blankt om man vill rösta bort men inte på något annat? Mycket av det som finns i samhället idag är en konsekvens av sossarnas styre. Exemplevis Försäkringskassan, där jag själv jobbade till 2007. att göra om i systemet var ju sossarnas order. Jag tror att vi måste inse att det samhälle vi alla drömmer om aldrig har funnits, eller varit ett luftslott. Vi kunde bygga upp vår modell för att de andra Europeiska ländernas låg i ruiner efter kriget. Efter oljekrisen som bla resulterade i industrikrisen i mitten av 70-talet har vi levt på lånade pengar. Samtidigt som okvalificerade yrken försvunnit. Många andra länder har löst detta med serviceyrken, men inte Sverige, för det är bättre att gå på bidrag än att städa någon annans hem. Istället höjer vi utbildningskraven och utbildar folk, så i början av 2000-talet behövde du 3-årigt gymnasium för att arbeta på Mcdonald's. Samtidigt har Sverige tagit emot en massa människor som inte varit arbetskraftsinvandring utan asylsökande och krävt resurser på så kort tid som 20 år. Folk läser om gymnasiet+komvux för de kan inte få jobb efter 9an och är skoltrötta. Det går åt en massa resurser.
Staten är ingen sedelpress, pengarna måste komma från tillväxt, inte av att flytta pengar. vi har vuxit upp med en stat som har lovat att fixa allt åt oss, vi behöver inte familj, jobb, köpa lägenhet. Men det funkar ju inte och nu är vi otrygga och har dåliga nätverk. En rödgrön regering gör bara att vi tar en dos morfin till och glömmer verkligheten ett tag. Höjda skatter går till byråkratin. Stat och kommuner vägrar att samordna sina resurser utan uppfinner hjulet flera gånger om, där försvinner mer än 100 miljader varje år.
Helena:
Det är svårt att veta vad som ska göras. Däremot är det kanske lätt att se att vi inte alls utbildar mer än i andra länder. Tvärtom ser det väl ut som om vi halkar efter vad gäller utbildnings-nivå (men fråga mig inte om detaljer, för jag minns inte just nu var jag sett statistik över detta).
Och det som för närvarande händer på FK är nog knappast något socialdemokraterna har stött, eller kan du visa på något som tyder på det?
Innan 2006 skulle systemet göras om med att börja ifrågasätta arbetsförmåga, inte sjukdom samt ha en processkarta. Man gjorde även Försäkringskassan statlig istället för kommunal och började lägga ner kontor. Sedan har alliansen fört vidare de nya sjukreglerna för sjukersättning. Allt som rivs upp blir ju en katastrof för människor.
Men det är det synsättet jag inte gillar, att vänstern är god och högern är ond. Det är under sossarna man införde tvångssterilisering av människor, att se ett samhälle som ingenjörskonst där verkligen inte alla var lika värda.
För vi har mer möjligheter till utbildning i Sverige än i något annat land. Vi utbildar inte personer till yrken som i andra länder, utan man får läsa lite som man vill, marknaden har sällan fått styra. Det gör att mångas utbildning är obrukbar bara för att företagen vill ha en svetsare inte en multimediastrateg.
Vi måste ha ett bättre samhälle, men det bör bygga på förnuft och inte hur vi vill att det skall vara.