Anna Kinberg Batra tvingas bort från posten som landshövding i Stockholm. Regeringen låter meddela att förtroendet inte går att återupprätta efter hennes allvarliga övertramp.

Det är inte första gången en landshövding tvingas bort, men Kinberg Batra har mot sin vilja blivit av med jobbet både som moderat partiledare och landshövding, en merit som få lär slå. Att få kritik för att inte följa grundlagen är onekligen allvarligt.

Regeringen väljer att avsluta förordnandet, enligt civilminister Erik Slottner. En landshövdings förordnande löper över sex år, i Kinberg Batras fall betyder det att det skulle ha sträckt sig till februari 2029. Men kommer hon verkligen få sparken på riktigt? Nej. Nu kommer regeringen hitta en ny post för den fallna landshövdingen.

Trots att hon skiljs från uppdraget kan hon likväl kvarstå i statlig tjänst med allt vad det innebär i form av försörjning. Hon kan nämligen omplaceras och exempelvis bli någon sorts utredare i staten, en reträttpost på vilken hon samtidigt behåller lönen. Jämför med vad som hände generaldirektörernas grand old man Dan Eliasson, som skildes från sin tjänst som chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, men behöll sin feta chefslön som statsanställd.

Så sent som i går hävdade Anna Kinberg Batra att hon inte tänkte avgå utan ”lära av misstagen”, som det brukar heta. Hade hon valt att avgå självmant hade hon helt lämnat sin tjänst i staten och därmed förlorat sin försörjning. Det kan således förklara en del att hon valde att sitta kvar.

Landshövding brukar vara en sorts reträttpost, nu behöver Kinberg Batra en reträttpost från reträttposten. Politiken är en värld där man tar hand om de sina, så det kommer givetvis lösa sig. Inkomsten är räddad fram till och med januari 2029. Skönt för henne.