Svenska folket blir alltmer positivt till EU, rapporterar svenska medier apropå en mätning som gjorts i samtliga medlemsländer. Hur tillförlitlig mätningen är framgår som vanligt inte, men låt oss för denna texts skull utgå från att resultatet överensstämmer med verkligheten.
EU, det svenska medlemskapet och vad vi ska göra med det kommer inte bli någon valfråga. Det blir det aldrig, även om Jan Björklund faktiskt lyfte EU-frågan i sitt så kallade ”tal till nationen” i SVT häromdagen. Vi borde faktiskt prata betydligt mer om EU eftersom medlemskapet i denna politiska union påverkar Sverige på ett fundamentalt sätt – och det finns väldigt lite vi kan göra åt det så länge vi är medlemmar.
Jag tillhörde dem som jublade för snart två år sedan när britterna röstade för att lämna EU. Jag jublade för britternas skull och för att beslutet potentiellt sett skulle kunna inspirera fler länder att följa efter på sikt.
För Sverige, som är kvar, är det däremot negativt att Storbritannien lämnar eftersom det ger relativt mer makt åt federalister och bindgalna EU-heilare utan kontakt med verkligheten i hemländerna. Detta får vi nu försöka hantera, ty att Sverige skulle lämna EU i närtid är helt uteslutet.
I riksdagen är det bara två partier som ville lämna EU: Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Av olika skäl, ska tilläggas. V för att de anser att EU är en ”marknadens union” som ger storföretag för stor makt, SD främst för att de menar att den nationella suveräniteten inskränks.
Det demokratiska underskottet i EU pratas det anmärkningsvärt lite om i Sverige. Det är som om vi har kommit att acceptera att en illa fungerande och odemokratisk union är det minst dåliga vi kan kräva. Att det saknas alternativ.
Federalisterna driver på för att stärka EU:s makt över medlemsländerna genom beskattningsrätt, en EU-armé och på sikt ett avskaffande av den nationella suveräniteten i praktiken. Ökad överstatlighet brukar kallas ”mer samarbete”, så även när Jan Björklund häromkvällen talade sig varm för EU.
Det finns mycket som går i rätt riktning just nu. Vi ser kanske början på en kollaps av svensk socialdemokrati, en europeisk trend som alltså äntligen verkar ha nått Sverige (även om den inte kommer bli lika dramatisk här som i Spanien eller Grekland). Vi ser ett vrålande uppror mot en slappsvansande och oförmögen borgerlighet. Men när det gäller frågor som rör EU, massövervakning och individuell frihet är utvecklingen desto dystrare.
Centerpartiet och Liberalerna hävdar med tilltagande frekvens att vi ser en auktoritär samhällsutveckling och att det enda som kan möta den är liberalismen i dessa två partier. Ganska anmärkningsvärt då att C och L vill ha ”mer samarbete”, det vill säga mindre självbestämmande.
Annie Lööf blandade i sitt tal till nationen ihop nazism, islamism, Orbáns Ungern och Brexit som ett hot mot det fria samhället. En enskild medlemstats beslut att ta steget mot nationell suveränitet jämförs alltså med nazism. Det är både hårresande och oförskämt.
För ett litet exportberoende land som Sverige är det naturligtvis gynnsamt att ha tillgång till en stor marknad som den EU erbjuder. Men ett lands självständighet kan inte mätas i pengar. Självfallet går det att handla även utan att vara medlem i klubben. Självklart finns det alternativ. EU är inte historiens slut.
När mer federalism och inskränkt demokrati anses vara den enda vägen måste någon resa sig upp och säga stopp. Jag saknar den rösten hos dagens borgerlighet.
Hej.
”Skyll inte på mig – jag röstade nej!”
Har kvar t-tröjan än.
Jeff Ahl var Eu-kritisk i sin debatt med Ann Linde.
Dagens borgerlighet är som gårdagens, minus patriotism och nationalism. De följer penningen först och främst men nu utan de spärrar och den vägledning som fast förankring i just patriotism och nationalism ger. Mer makt, till mindre ansvar är politikens motsvarighet till ekonomins mer avkastning till minskande investering. Bägge gör detta på samma vis: etablera kontroll och monopol på vara eller tjänst. Avlägsna alternativ för den enskilde. Använd lagen för att behålla makten.
Den som inbillar sig att EU är till för något annat än att beröva de europeiska folken deras länder, historia, kultur och framtid bedrar sig.
Kommer Sverige att få lov att lämna EUSSR? Militär intervention mot Storbritannien är uteslutet; landet är medlem av NATO, kan försvara sig, och har kärnvapen. (Detta är förstås in extremis men likt en smörgåstårta börjar man ju inte i mitten utan just i extremen.) Dessutom klarar Storbritannien ett embargo alldeles utmärkt – svida man inte håller för sannolikt att EU skulle få Samväldets stater, USA, Kina, Sydamerika stater och Ryssland att bojkotta britterna för EU:s skull? Ungefär lika sannolikt som att överbliven smörgåstårta överlever en natt i min kyl.
Men Sverige däremot, Sverige är lagom stort för att statuera exempel med, och har gått om interna problem man kan utnyttja utan öppen konflkt: ”Let him and you fight” är ju en bekant devis som gäller i politik och krig.
Utan en svensk Trump, eller en Clausewitz, eller Gustavus Adolphus kommer vi inte ur EUSSR – varför skulle EU låta oss lämna ens om vi röstar för det? Ett argument som redan börjat planteras är att övriga länder i EUSSR skall få rösta om andras utträde – vi är ju i en demokratisk union bevars, och då måste ju alla få rösta, eller hur?
Alla makthavare älskar demokrati, så länge det inte innebär att makten ligger i folkets händer, eller deras röster.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Minst 70, om ikke nærmere 80 % av nordmenn er mot EU. Flertallet av oss stemte ’NEI til EU’ i 1972 og i 1994. Likevel ble vi av statsminister Gro Harlem Brundland og makker JG Støre (begge Ap) lurt inn i EØS bakveien. Den utvikler seg mer og mer til en husmannsavtale, og er -iflg. flere jusprofessorer – en konstitusjonell katastrofe. Grunnloven og frihetsverket 1814 undermineres, samt ’sjølråderetten’ til å bestemme i eget land. Flere historikere sier at vi hadde mere frihet i unionen med Sverige (nov.1814 – juni 1905) enn under nåværende EØS-avtale!
Se gjerne http://www.neitileu.no – de tar opp emner og orienterer oss om ’siste f*skap’ fra Brussel, som de vil presse på oss.
Fredelig nasjonalisme med sjølråderett har intet med ’nazisme’ å gjøre overhode! Vi i Norge vet litt om det etter dansketid og union. Dagens stil: å hetse mot fredelige, ikke-imperialistiske nasjoner er bare å gå storkapitalens ærend for å lette deres ’frie flyt’ i land der befolkningen får mindre og mindre å si over eget land.
Siden steinalderen (faktisk! – kvernsteiner) og senere i vikingtiden (Lofotfisket/torsk + edderdun, hvalrosstenner og pelsverk) har vi handlet og samvirket med omverdenen, og samtidig styrt oss selv. Etter krigen mer ordnet samarbeid med andre land selvsagt, men vi var ikke vasaller under dem.
”Minst 70, om ikke nærmere 80 % av nordmenn er mot EU. Flertallet av oss stemte ‘NEI til EU’ i 1972 og i 1994.”
Jag tror att det kanske hade varit likadant i Sverige om vi röstat nej. I dag, efter snart 25 års medlemskap, ser folk inget alternativ. De kan inte ens föreställa sig ett liv utan EU. Det är som om det glöms bort att två av världens rikaste länder i Europa – Norge och Schweiz – inte är med.
Hans LE –
Vi er mot ja, men likevel svinebundet av den ’dynamiske’ EØS-avtalen, noe helt annet i dag enn det H. Brundtland og Støre undertegnet. Motstanden mot den vokser, nårvi påtvinges stadig mer nyliberalisme, NPM og annet som er i strid med norsk politisk forvaltnigshistorie. Vi ser også hvordan EU-kåte politikere i Høyre, Fremskrittspartiet og (delvis) Ap trikser med grunnloven ved avstemninger i Stortinget, og ikke følger regelen om 2/3 flertall. ’Mindre endringer..’, men det er ikke sant! Forandrer landet i EU-retning, og nå sist var det ACER og råderetten over vannkraften (energi og el kommer til å bli viktigere og viktigere fremover! Ikke ’mindre endringer’, nei…)
Nordmenn har lang tradisjon for å ønske selvråderett (fra 1319 av, for å sette det på spissen! – evt. 1380 – , vi har bodd spredt og rådd oss selv på gårdene som selveiere (90 % var selveiere i folketellingen 1801 – i Danmark på samme tid: 10 %). 1814’s frihetskamp og Grunnloven står sterkt i vår bevissthet, og i tillegg hadde vi okkupasjonen 1940-45.
Ikke vil vi tvangsstyres på nytt!
Et trassig folk 🙂
The Daily Telegraph hadde for en tid tilbake avsløringer om at det var CIA som sto bak (og del-finansierte) opprettelsen av EEC/EF. Tanken var føderasjon på sikt, og etterhvert amerikanske storkorporasjoners overtakelse av verdiene her i Europa.
Edward Heath tok Storbritannia inn i EEC, og planen var å skjule implikasjonene for befolkningen. De skulle ikke skjønne noe før det var for sent.
Slik snakker Juncker også ?
Vi er mot ja, men likevel svinebundet av den ‘dynamiske’ EØS-avtalen
Ja, det är Norges stora akilleshäl i detta sammanhang.
Hans-
Jeg leser i dag at Island ikke ønsker å underkaste seg ACER. Avtalen er ’alle eller ingen’ (No, Is og Liechtenstein).
Blir spennende dette! Settes nok press på Island… 🙁
Om stor britanien ansluter sig till EEA så kommer det nog att vara på ett sätt som kommer att vara Norge till nytta och inte för att stödja trump eller us direkt.
Man får hoppas att det leder till att Norge tillsammans med de övriga länderna kan börja säga nej till EU då EEA kanske når en kritisk massa och kan börja klara sig själv i mångt och mycket.
häls
från UK
”Annie Lööf blandade i sitt tal till nationen ihop nazism, islamism, Orbáns Ungern och Brexit som ett hot mot det fria samhället”
Så folkomröstningar och verkställande av resultatet i dessa är alltså , enligt Annie, ett hot mot det fria samhället ?
Ok, då anser jag i sådana fall att det fria samhället är mycket dåligt.
Visst, Juncker med flera gör sitt bästa för att införa ett stor-Europa.
En liberal federation av något slag högt över våra huvuden.
Men problemen hopar sig.Det går trögt med enigheten kring invandringen.
Visegrad och framförallt Orban obstruerar.Italien poppar upp som en liten utmaning.Skulle givna löften hållas, kanske bara till hälften, ökar utmaningen exponentiellt.Spridda indiktionsskurar från Grekland pekar på att sista ordet inte är sagt där heller.Och så turkarna på det.Inte ens vår egen regering tycker att det är så hemskt kul att slanta upp mer för att täcka hålen efter Brexit.Macron, vår firade räddare i nöden, har stora för att inte säga gigantiska utmaningar på hemmaplan.Inte ens Mama Merckel
klarar sig hel och ren.Skiten har träffat fläkten.Det skvätter och luktar soptunna.Juncker har många anledningar att börja dagen med en aperitif.
Eller två..
att lägga till vad du har nämnt för att få en tydligare bild av vart eu är på väg
är att inkludera listan av länder som eu vill ska ansluta sig.
https://en.wikipedia.org/wiki/Future_enlargement_of_the_European_Union
t.ex. macedonia, albania, serbia, montenegro
..frågan är förstås kommer dessa länder under de närmaste 20 åren efter inträde
att vara närande eller tärande på unionen?
fråga nummer två är vem inom unionen kommer att få betala?
skillnaden mot invandrare i sverige är att istället för 100 000 personer som enskilt ansöker om pengar och uppehållstillstånd så tycker tydligen EU att det är enklare och mer effektivt att hantera detta på nationell nivå och bjuda in ett hela länder på ett bräde.
Nu kan det ju vara så att Sverige inte fortsätter vara nettobetalare så länge till.Att vi, precis som Grekland, inte klarar det helt enkelt.Då kan EU vara bra att ha ett tag tllls dom tröttnar på en blockerad riksdag.
Vi har aldri blitt spurt om vi ønsker å reduseres til del-regioner i Groß-Europa!
Planen for Norge er å bli delt i fire.. Regjeringen Solberg (H, Frp og V) vil nå slå sammen Troms og Finnmark. (Finnmark alene er større enn Danmark!). Omtrent 90 pst av befolkningen i F. ønsker ikke det – lengst øst i fylket er 93 % imot!
Stygg mistanke om at dette blir Region Nord av (det inntil videre) kongeriket Norge.
Solberg & Co turer frem, viktig å få stjerne i boka hos Merkel og Makron, den norske befolkningen er uinteressant.
Plutselig har vi fått flere USA-militærbaser i landet også, uten debatt.
Dere som ennå ikke er med i NATO: tenk dere om før dere sier ja!
”Svenska folket blir alltmer positivt till EU, rapporterar svenska medier apropå en mätning som gjorts i samtliga medlemsländer. Hur tillförlitlig mätningen är framgår som vanligt inte, men låt oss för denna texts skull utgå från att resultatet överensstämmer med verkligheten.”
Public opinion != Published opinion.
”Jag tillhörde dem som jublade för snart två år sedan när britterna röstade för att lämna EU”
Jösses, det är faktiskt 2 år sen! Jag jublade också men inte känns det som att det har gått 2 år!!!
Likväl, jag trodde (och hoppades) då att vi skulle få se någon form av tendens till dominoeffekt, dvs. att fler länder skulle lämna. Det har ju inte blivit något av det…. Besvikelse i både Holland och Frankrike blev det istället, när de EU kritiska rösterna där misslyckades.
Nu har vi Italien som ska styras av historiskt ganska EU-fientliga ”populister” men som jag förstår saken finns det inget som tyder på att det blir någon exit för dem ut varken EU eller euron. De verkar till och med ha släppt planerna på en folkomröstning om medlemskapet. Suck….
Så var finns hoppet nu? Visegrad? Tja, kanske det, men inte heller där verkar det finnas några konkreta och omedelbara planer. De länderna är nog (tyvärr) fortfarande för svaga ekonomisk för att våga sig på en exit.
Elände, elände………………..
Inte ens Rom byggdes som bekant på en dag…
Jag har fått för mig att det är något slags EU-organ som tagit initiativet till den här undersökningen och
Som man ropar i skogen får man svar.
”För ett litet exportberoende land som Sverige är det naturligtvis gynnsamt att ha tillgång till en stor marknad som den EU erbjuder.”
Har du källa på det där? Sverige importerar väl ett nettoöverskott nu för tiden? Var väl länge sedan vi var ett nettoexporterande land. Tjänstesektorn är antagligen större och mer betydelsefull i dagens Sverige och väldigt avgörande för BNP. Det är inte exporten till övriga EU-länder.
Vill bara peka på att EU-vurmare faktiskt inte kan försvara att vi ska vara med i unionen på grund av exporten. Den är av mindre betydelse och blir antagligen än mindre. Sverige är INTE ett nettoexporterande land. Och vi kommer antagligen inte bli det inom närtid då konkurrensen från övriga länder och t.o.m. länder i Europa tjänar mer pengar på oss än vi gör på dem, exportmässigt.
Från Cornucopia (Lasse Wilderäng):
”Sverige är alltså inte längre ett exportland. Vi har nu ett negativt handelsnetto, beräknat på summan av handelsnettot för rullande tolv månader till och med augusti 2016. Detta är första gången sedan 1982 som vi har den här situationen.
Vår handel med omvärlden är alltså nu ett sänke för svensk ekonomi och inte den så påstått hyllade bäraren av vår BNP.
Det är förstås inte så konstigt. Vi får inte bruka skogen, då någon i Sverige vanlig svamp eller groda hittas någonstans. Vi kan med världens högsta skatter och världens hårdaste regelverk inte konkurrera med svenskt jordbruk, som inte får ett öre mer betalt än utländskt, men måste betala högre skatter och ha hårdare regler.
…
Trenden ovan är också helt klar och tydlig. Det handlar om en systematisk nedmontering av svenskt handelsnetto. Utrikeshandeln dränerar nu Sverige på kapital och tillför alltså inte längre värden till svensk ekonomi och BNP. Nedmonteringen av utrikeshandeln påbörjades under Anders Borg och Fredrik ”Stridshingstens” Reinfeldts regim och fortsätter nu stolt under Löfvens svampregering.
Som alltid är Sveriges handelsbalans med EU också negativ, och EU-handeln dränerar alltså svensk ekonomi – handeln med EU är inte en tillgång för Sverige. Den som påstår något annat är djupt okunnig. Vi pratar här om ett negativt handelsnetto mot EU-28 på 149 miljarder kronor på 12 månader och trenden är tydlig.”
https://cornucopia.cornubot.se/2016/09/negativt-handelsnetto-sverige-ar-inte.html
så är det. trenden för Sverige som helhet är neråt ekonomiskt.
historiskt är vi inne i en trend där Sverige ska återta sin historiska plats som en fattig nation i norra Europas utkant. här håller jag inte helt med flera kommentatorer,vi behöver ingå i en ekonomisk zon för att inte försvinna. eu kanske är inte rätt form,men, ensamma är vi chanslösa. då måste vi bli i praktiken en vassalstat till usa, typ, Puerto Rico om vi ska klara en hyfsad levnadsstandard
@ qas,
”vi behöver ingå i en ekonomisk zon för att inte försvinna.”
Jag gillar EFTA, som är en renodlad frihandelssammanslutning. Där var vi med förut, tillsammans med bland annat britterna och schweizarna. Det funkade fint!
Men det finns inga skäl att koppla ihop frihandel med fri rörlighet av personer eller en strävan efter politisk union.
Utförsbacken blir allt brantare. Sverige har länge varit en s.k. filialekonomi. De får en avsevärt mindre andel av sådant som handlar om att styra och utveckla verksamheter. De stora förädlingsvärdena och de riktigt välbetalda jobben hamnar någon annanstans. De flesta stora har flyttat från Sverige. Den kvarvarande företagarkadern är för liten och finansiellt svag, det finansiella systemet för tjänstemannastyrt och de stora företagen, som har tyngdpunkten utanför landet, är extremt känsliga för det skatteuttag som verksamheten i Sverige har.
Ja, EFTA var bra! Vi hadde handel, kulturutveksling, og kunne reise til andre europeiske land. Ikke hadde vi NPM og idiotiske ’billigst mulige’ anbud (som funker dårlig), eller sykehus av typen foretak der styret av økonomer sparer og sparer…
Ting funket jo faktisk til folks tilfredshet tidligere – i motsetning til under EU og nyliberalismen! Et falsk navn, ny-liberalisme, – ikke mye frihet (latin ’liber’=fri) nå 🙁
Synd det ikke ble noe av NORDÖK – noen prøvde forgjeves å få til et overnasjonalt øk. samarbeid her i Norden. Er vel en god del år siden. Hva som gjorde at det strandet, vet jeg ikke.
Eu får försöka göra som Blaskans Jonna Sima.När övriga världen diskuterar S:s problem diskuterar Jonna Sima MP:s problem.Som är väldigt stora enligt Jonna Sima.Frågan är om MP alls behövs frågar hon sig.Man kunde alltså diskutera tex Putins eller Trumps problem som är väldigt, väldigt,väldigt stora.Trump är ju inte riktigt klok, har en ful frisyr och tänker straffa svenska företag som handlar med Iran.Putin, han tänker påverka svenska valet och har ockuperat Krim och stöttar dessutom al-Assad.Alla vet att det är Hamas man ska stötta.De har stora problem de där gossarna.Behövs dom alls egentligen kan man fråga sig.Sverige däremot är unikt med sin modell och alla sina ben.Allt står på spel på grund av populisterna och Hitler kommer när som helst.I varje fall om inte Bryssel får bestämma.Skicka genast Jonna Sima dit som förstärkning.
i all välmening
unge herr Gunstig Junker
Anders Lindberg ser också ut att vara utan jobb och framtid i en mycket nära framtid.Bryssels utmaningar kräver en man av hans kaliber!
Minns jag rätt så finns väl fortfarande övriga delar av det Lindbergska hushållet på plats för en knivskarp analys?
Felläste federalisterna till feodallisterna men det funkade också.
Fire ord i setningen din begynner med f 🙂
Jag är inte förvånad att EU-kritiken inte gör framsteg i opinionen i Sverige med tanke på hur domedagsmässigt och ensidigt Brexit framställs. Många i min ålder och yngre verkar tro delvis att EU är någon slags naturlag och att Storbritannien kommer gå under. Lägg sedan till den hysteriska tonen om att alla som har någon slags kritik mot EU egentligen är dödsknarkarrasister, trots att jag har varit kritisk mot EU långt innan det blev ”chic”.
Jag skulle gissa att Storbritannien behöver lämna det hela officiellt och sedan visa att de inte går under innan man kan få någon framgång i argumenten.
Av någon anledning väcker EU- frågor inget engagemang, inte ens bland kritiker. Se bara på antalet kommentarer till detta inlägg. I skrivande stund 17 kommentarer (innan min) på ett inlägg som jag tror legat ute ett dygn. Detta jämfört med 81 kommentarer till det föregående blogginlägget.
EU verkar inte bemötas med annat än en gäspning, vilket jag tror är väldigt farligt för den demokratiska utvecklingen. Jag är dock inte mycket bättre själv. Överväger exempelvis att rösta på MED trots att de verkar EU vänliga.
Kanske har vi motståndare helt enkelt gett upp? Det verkar som en övermäktig uppgift att få Sverige att lämna unionen. Det känns också mer angeläget att belysa akuta problem i Sverige. Det där med EU får vi ta tag i sen, när vi lyckats styra upp landet igen. Frågan är när det blir och om det kommer vara för sent?
Rättelse: 89 kommentarer till föregående blogginlägg.
Jag tror det handlar om att lämna EU är ett långsiktigt projekt med åratal av opinionsbildning och sedan byråkratin som följer, vilket jag tror helt enkelt skrämmer bort många att kämpa för det. Vi pratar realistiskt om 15 år om inte mer – oddsen är nog dessvärre tyvärr att hela unionen kommer falla innan Sverige lämnar.
Vi bör dock ta till vara att EU nu pratar om att höja våran medlemsavgift kraftigt, trots att vi knappast får ut mycket i jämförelse med deras klåfingrighet och brist på demokrati…
Att EU ska höja vår avgift, nej. Däremot så är EU skyldiga Sverige en ansenlig summa pengar för hela migrationen och alla lån som regeringen och kommunerna har lånat av andra länder, det ska inte vi skattebetalare stå för. Det ska EU stå för. Tänk på alla svenskar som har blivit mördade och alla svenskar som har fattiggjorts. Det våran regering gör bär EU lika stor skuld för och är lika ansvariga till och ska även åtalas.
Jag tror precis som Tommie, att det beror på att det inte är lika akut.
Hur viktigt som helst ur demokratisk synvinkel, men inte det som brinner mest i landet just nu.
Delar för övrigt Tommies slutsatser om varför det inte lyfts upp mer i debatten just nu.
Själv röstade jag nej till EU på tiden det begav sig.
Inte för att jag var emot själva idén, utan för att jag inte trodde att svenska politiker hade kompetens eller framför allt ryggrad att köpslå i förhandlingarna om avgifter etc.
Faktiskt trodde jag att det på förhand var en förlustaffär just på grund av mesiga svenska förhandlare.
Dessutom tycker jag sedan dess att det är märkligt att man MÅSTE vara med i en ”klubb” bara för att kunna samarbeta inom Europa.
Problemet är att varje enskilt land slåss och förhandlar för sina egna intressen, inte för att de andra i EU skall ha det bättre.
Möjligen då naiva Sverige som tänker tvärtom, här skänker vi hellre bort till andra än slåss för egen vinnings skull.
Nu tycker jag att EU-stöden är destruktiva och orättvisa.
T.ex. angående jordbruk etc, att ge bidrag till dem som har svårare naturliga förutsättningar för odlingen än andra är märkligt.
Låter trevligt på pappret men är en onaturlig handling, ineffektiv och kanske också direkt kontraproduktiv.
I stället för att fokusera på vad varje region har för naturliga förutsättningar att producera (jorbruk, som industri, som turism, som tjänster).
Ovanpå det finns lokala regelverk (och kontroller av dessa) som är orättvisa mellan länderna.
Gemensamma regelverk (EU regelverk…som CE kraven och andra EU normer) är bra, likaså fri rörlighet med varor (enklare utan tullhanteringen) och en del andra samarbetsområden är bra.
Att köpa med sig öl, vin eller whisky hem är också trevligt (men inte avgörande).
Som exempel alltså.
Men EU har blivit självupptaget, drivet av en elit vars agenda inte är förankrad bland befolkningen (därav BREXIT), och tungrott med en mycket dyr administration.
För att inte tala om ersättningsnivåerna till EU-avlönade!
Utan egentliga prestationskrav så är de en hånfull käftsmäll på befolkningen.
Men orimliga ersättningsnivåer etc kan man leva med om apparaten EU bara hade varit effektiv.
Nu är det en elit som ständigt drar i trådarna.
Som ni skriver, landet klarade sig innan EU, och andra länder som står utanför fungerar också bra.
Visst är det praktiskt med gemensam valuta, men också en farlig situation då länder inte kan devalvera för att balansera finanserna.
Vi ser flera exempel på det, och inte alls bara Grekland!
Med olika sociala system i olika länder så blir förutsättningarna olika för att ingå i ett gemensamt valutasamarbete.
Fusk i redovisningarna för att visa en bättre fasad kommer som ett brev på posten…och risken för konkurser av länder blir ett faktum.
På ett helt indiviuellt plan.Vår son har ett efterfrågat och uppskattat jobb i UK. Han gör sitt goda väl, betalar skatter och avgifter, föder upp barn. En god medborgare helt enkelt. Men han har inte UK-pass, för att han är född i Finland, och kraven för UK-pass är enorma. Han riskeras nu, tillsammans med sin familj, att klassificeras som icke-önskvärd i systemet. Hello, någon.
@Ann
Är det svårt att få arbete i Finland? Förstår inte varför familjen måste bo i just UK? Visst kanske man vill bosätta sig där och stanna kvar, men just Finland är ett land som faktiskt inte koloniserats till den grad England har.
Du ska vara glad om din son flyttar med familjen till Finland. Bra folk som fortfarande kan känna stolthet över sitt folk och fädernesland.
Jag vill kanske ha medborgarskap i Danmark om jag bor där med min familj, men kan inte bara förvänta mig att få det serverat. Får jag inte medborgarskap i Danmark får jag snällt flytta med familjen till ett segregerat område i Sverige. Och försöka få tillåtelse att stanna längre i Danmark vid ett senare tillfälle med undantag om jag inte stadgar mig i SWE.
Vad ar du läst att han inte kommer att vara önskvärd?
kraven på uk citizenship är inte så speciella men det koster en rejäl slant (ca 20000-25000kr) och mycket pappersarbete är det (ca 80 sidor tydligen).
Men den praktiska skillnaden med settled status och vad han har för status nu är noll. Så varför klaga? om han är nöjd med sin situation nu varför kommer han inte att vara det efter att han fått settled staus?
Vidare så är jag personligen övertygad att det kommer att skapas ett snabbspår
ganska snart(ett par år kanske) efter brexit för folk som vill gå från settled till uk citizens.
Hej.
Jag tror jag kom på varför svensken är nöjd med sin status som invånare i en EU-provins.
Systembolaget är ju kvar! Snuset försvann inte, och det har inte blivit något tredje världskrig tack vare/på grund av ett enat Tyskland. Dessutom finns det bag-in-box, och Viagra och Stesolid är lättare än någonsin att få utskrivet. SMS-lån, billiga utlandssemestrar, näthandel – tänk vad EU är bra!
Åsså lyckades vi ju rädda/fick lov att behålla svensk arbetsmarknad, med LASå alla annra bra regler jö! Å Allemansrätt’n å miljöskyddslagarna å sånt åsså.
Tänk va bra att vi har EU, annars hade vi junte haft nåt avdedära jö! Åsså ere viktit att vie med, för hur gåre annas me EUs migrationspolitik, femnism å såna viktia grejor?
Vad tror ni, kan det vara så infernaliskt enkelt?
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Den här kommntarstråden är för ensidig, här behövs motvikt.
Det verkar som de flesta glömt hur det var före EU inträdet. Såssarna ägde landet och befolkningen. Det var ett förmyndarsamhälle som den yngre generationen inte kan föreställa sig. Med matpriser som var sjukt höga och en alkoholpolitik som fråntog vuxna människor rätten att avgöra hur och när de skulle inta drycker. Att sen Eu utvecklats till en koloss med maktgalna globalister och Sverige har fått Europas mest imbicilla politiker, kunde jag tyvärr inte förutspå vid tillfället för omröstningen. Men man kan ju fundera på hur det hade sett ut om vi inte gått med?
@ Michael
Som vanligt är den viktigaste frågan migrationen. Och då EU vill tvångsförflytta människor från de södra delarna av världen till de kalla norra delarna av världen, är det en synnerligen dålig idé för Sverige att stödja detta kolossala katastrofprojekt.
Alkohol- och matvarupriserna är sekundära när migrationsfrågan toppar listan.
Nja inte är det EU som skickat hit alla immigranter. Det började med att vi själva hämtade dem i Bosnien. Sen har det propagerats för hur fint och bra det är här med generösa bidrag, gratis bostäder, sjukvård, utbildning osv. De har självmant sökt sig hit till paradiset på jorden. Inget som EU pressat oss till.
Vi har også Vinmonopolet (~ Systembolaget) fortsatt, likevel vil det store flertall av oss ikke være i EU. Nå diskuteres det om vi kan få reforhandlet EØS-avtalen, kanskje når Storbrit. går ut.
Vi har dårlige erfaringer med unioner og okkupasjon i Norge!
Jag är en stor EU-motståndare. Har aldrig velat var med i EU eftersom att jag är nationalist i det stora formatet och verkligen önskar att vi går ur EU. Trots all byråkrati så går det att utträda och lägga locket på direkt, man behöver inte dra ut på det.
Det var mycket bättre innan vi gick med i EU när Sverige var ett nationellt land och vi bestämde själva. Då var Sverige ett fritt land att leva i och vi hade vår frihet och demokrati och även yttrande- och åsikts- och tryckfrihet. Matpriserna var lägre men det har väl inte med EU att göra. I dag är det ju extrema priser på både mat och all annan handelsvara, men vi får ju inte längre bestämma själva. All makt utgår från EU inte ifrån folket som folk tycks tro idag. Varför inte slå ett slag för EU utträde. Men det krävs nog att vi plockar bort dom värsta Sverigevandaler som har tagit Rosenbad i besittning.
Swexit ja tack!