Den rödgröna regeringen håller på att skapa ett slags legend över sin ekonomiska politik och finansminister. Magdalena Andersson ska borg-ifieras, det vill säga iklädas rollen som svensk ekonomis räddande ängel, den stabila klippan på ett stormigt hav. Den väljarna vill hålla i när vågorna går höga.
Bilden av Andersson som den trygga och pålitliga kamrern stöter emellertid på vissa hinder när den möter verkligheten. Finanspolitiska rådet riktade häromdagen mycket skarp kritik mot regeringens sätt att hantera ekonomin under högkonjunktur.
Finanspolitiska rådet fastslår följande:
- Regeringen kommer inte att nå sitt mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet inom EU år 2020
- Regeringens aktiva finanspolitik borde med hänsyn till konjunkturläget och överskottsmålet vara betydligt mer åtstramande
- Rätt utformad strukturpolitik genom exempelvis lägre ränteavdrag och en högre fastighetsavgift skulle dämpa både bostadspriser och hushållens skuldsättning
- Marknadshyror skulle öka rörligheten på arbetsmarknaden och förbättra tillväxtförutsättningarna
- En övergång till marknadshyror skulle visserligen höja hyrorna, men detta kan kompenseras med exempelvis utbyggda bostadsbidrag
Grunden för rådets kritik är alltså tvådelad: dels anses regeringen vara alltför slösaktig i brinnande högkonjunktur, dels är den alldeles för reformsvag.
Just behovet av stora reformer på en rad områden har jag skrivit om många gånger på denna blogg. Kritiken är relevant oavsett regeringens politiska hemvist – under de fyra sista alliansåren spilldes mycket tid på att förvalta i stället för att utveckla. Reformtempot avtog.
Nu, i opposition, har allianspartierna både lagt fram förslag om att trappa ned ränteavdraget och införa marknadshyror. Inget av detta gjordes i regeringsställning. För Socialdemokraterna är marknadshyror ett rött skynke, men S har tidigare föreslagit avtrappning av ränteavdragen. I opposition. Nu när de har makten att göra något åt saken vågar de inte bråka med den bostadsägande medelklassen.
Partiledardebatten i söndags visade på djupet av det politiska idisslandet. Men den avslöjade också något allvarligare: ingen vet hur de stora strukturella problem som Sverige står inför ska bemötas. Reformer krävs men ingen verkar begripa det eller våga föreslå dem.
Denna feghet alternativt oförmåga kommer skada svensk ekonomi på sikt och därmed hela landet. När konjunkturen väl vänder, och det kommer den såklart att göra, och Sverige fortfarande har en dysfunktionell bostadsmarknad, en stigande arbetslöshet och minusränta lär det inte bli vackert.
Då, om inte förr, kommer den socialdemokratiska finansministerns gloria hamna betänkligt på sned. Men då kanske Magdalena Andersson befinner sig på tryggt avstånd från politikens finrum.
Jag är för marknadshyror och avsaknaden av dessa har varit ett problem i Sverige mycket länge. Det är t.ex väldigt märkbart om man flyttar runt mellan olika länder att hyresmarknaden fungerar unikt dåligt i Sverige och så har det varit sen minst 70-talet.
Jag flyttade t.ex till London från Stockholm på 90-talet och en av de vanligaste frågorna jag då fick från svenskar i Sverige var ”hur har du fått en lägenhet”. Bara att använda ordet ”få” i samband med att teckna ett hyreskontrakt är i grunden helt sjukt och förekommer, vad jag vet, inte i något annat västland. Det låter lika absurt som att man skulle leasa en ny bil och folk sen frågar dig hur du har ”fått” din bil.
Det finns mycket att säga på detta ämne. T.ex att ursprunget till det svenska systemet knappast har något att göra med ”rättvisa” eller ”jämlikhet” utan helt klart inleddes med ransoneringen av betong under WW2. Det finns även en klassisk studie av San Francisco, där man jämför effekterna av jordbävningen 1906 med senare experiment med hyresreglering (vilket är vad vi har i Sverige) och föga förvånande visade sig regleringen mer skadlig än jordbävningen.
Men dessvärre går det inte nu att debattera detta ämne utan att ta hänsyn till den välkända elefanten i rummet, dvs. invandringen. Effekterna av en avreglering blir helt olika, beroende på hur staten hanterar migranterna.
Hela det svenska samhället är nu i princip en maskin som flyttar köpkraft från infödda till migranter. Detta innebär att en avskaffad hyresreglering sannolikt kraftigt skulle bidra till att driva ut etniska svenskar från attraktiva områden.
Om man t.ex införde marknadshyror i Stockholms innerstad, skulle en stor andel av medelålders och äldre svenskar inte ha råd att bo kvar. Dessa bostäder skulle då tas över av de med högst köpkraft och störst behov av bostäder. Det råder noll tvekan om att detta i praktiken skulle innebära främst Stockholms kommun. De betalar i dag fantasisummor för en massa olika boenden (vandrarhem, hotell, etc) och även dubbla eller tredubbla hyror skulle vara kanonbilligt för dem. Samtidigt lär det finns ytterst få vanliga svenskar som kommer anses vara solventa hyresgäster, så hyresvärdarna kommer att starkt föredra kommunen, som inte innebär någon kreditrisk.
Det går självklart att lösa detta, t.ex genom att sluta överföra köpkraft från ursprungsbefolkningen till migranterna. Men då är vi tillbaka i samma debatt som vanligt, dvs. vad detta innebär samt hur något sådant ska hanteras praktiskt. Men just nu finns det inget som tyder på att dessa transfereringar kommer att minska, men väldigt mycket som tyder på att de bara kommer att fortsätta att öka, tills systemet bryter ihop.
En annan lösning skulle vara en satsning på etnisk ghetton, dvs. kommunen skulle enbart finansiera bostäder för migranter i vissa utvalda områden. Men hur sannolikt tror ni att detta är? Fokus ligger nästan helt på motsatsen, dvs. att migranterna och svenskarna ska blandas. Givet detta, skulle det vara en dubbel ”framgång” för Stockholms kommun om de kunde få in fler migranter i innerstaden, samtidigt som de fattiga svenskarna fick flytta till Rinkeby och Flemingsberg…..
Kan dra en personlig anekdot för att illustrera hur sjuk den svenska hyresmarknaden är. Flyttade nyligen till ett fd kommunistland och tom där fungerar hyresmarknaden fläckfritt. Min process för att skaffa en lägenhet var att dag 1 ringa en mäklare som sysslar med hyreslägenheter och beskriver över telefon vad jag letar efter. Dag två blir jag upphämtad med bil för att titta på ett antal lediga hyreslägenheter. Dag tre kunde jag skriva kontrakt och flytta in.
Situationen i Sverige där man behöver stå i kö 10-20 år för att få en lägenhet i Stockholm eller Göteborg är helt vansinnig. Det roligaste är att jag ett flertal gånger fått frågor från svenskar hur jag ordnade lägenhet och när jag beskriver händelseförloppet ser folk chockade ut. Vanliga följdfrågor är ”men var du inte tvungen att köpa?” eller ”men hur länge hade du stått i bostadskö?”.
@ Karl,
Min son var nyligen en vecka i gamla Östeuropa. Enligt honom kunde man prata med ALLA om man kan både tyska och engelska. Skulle du säga att det stämmer?
Skulle säga att du kommer åtminstone väldigt långt med engelska och tyska. Om du kommer ut på vischan blir det naturligtvis svårare utan det lokala språket men i alla städer klarar du dig fint.
Min bild är att alla under 30-40 pratar ofta väldigt bra engelska eller åtminstone fullt begriplig. Den äldre generationen verkar ha haft antingen tyska eller ryska som andraspråk. Vilket av de två som gäller beror på vilken plats du är på. Exempelvis pratar många äldre i Tjeckien tyska medan man längre österut har mer användning av ryska. Har själv vid ett par tillfällen fått damma av min skoltyska och det har fungerat helt ok.
Så svaret är nog att om du inte åker alltför långt öster om järnridån kommer du kunna prata med åtminstone 90-95 % av alla du stöter på.
@ Karl,
Tack för svar!
Mycket kul att ha någon här som kan bidra med info och insikter från Östeuropa!
Men nu ska ju Janne och Annie få vara med på festen?
Det är bara Jonas som får gå hem och vara lessen i ögat.
Alla andra får komma på Maggans och Isabellas fest.
Alla får påse.Ingen är utanför.Alla ska med.
Ja inte Malmö-råttan så klart.Och så några till.
Sett detta komma ett bra tag, trodde iof det skulle dra igång redan för ett par år sen men troligen för ”känsligt” internt. Men nu när i princip ALLA insett att Mp är ett skämtparti troligen på väg under riksdagsspärren är läget mer akut. Skulle inte förvåna mig om SR/SVT redan fått nya styrdirektiv uppifrån om ”hands off” mildra kritiken mot C & L.
Kan bli en riktig motbjudande röra i mitten som trumfar över varandra i godhet, med ett hopplöst diskussionsklimat som följd där problemen lämnas orörda och.. flera förlorade år till kan passera.
Naturligtvis kommer det tramsas vidare och spekuleras (spelteori om man vill få det att låta vetenskapligt) ända fram tills valet är gjort.Media får inte längre som man vill.Då är det oundvikligt.
Jo. Många reformer blir det.
Har nu sannolikt avlutat min flört med MED, efter en diskussion om hur folkhemmet och det solidariska samhället egentligen är vad alla vill ha, marknaden är ond osv. Jag tror jag ger upp där.
Är det så aktiva i MED resonerar? Och samtidigt marknadsför sig partiet till liberalkonservativa? Det lär ju inte gå så bra.
Det är möjligt att jag tog i för mycket med ordet ”socialism” och fick berättigat mothugg! 🙂 Vem vet.
Min utgångspunkt är att den svenska modellen är död. Det vinner man inga röster på.
(Argument: Fnordspotting summerar elegant förutsättningarna för den svenska modellen här:
”Integrationsdebatt på falska premisser”
http://fnordspotting.blogspot.co.uk/2016/02/integrationsdebatt-pa-falska-premisser.html
Jag vill mena att dessa förutsättningar antingen inte längre uppfylls eller är på väg att försvinna.)
Kristian, tror jag hittat din diskussion på MEDbloggen. Men du glömmer att MEDbloggens kommentatorfält är öppet för vem som helst – också icke MEDare. Den ”Frede” du går i klinch med är ingen representant för partiet, det är jag helt säker på!
Tack, jag tror du har rätt.
@ Kristian,
”Min utgångspunkt är att den svenska modellen är död. ”
Det är möjligt men även, enligt mig, helt irrelevant.
Det enda som spelar någon roll är att stoppa och reversera immigrationen. Om inte detta görs, blir vi ett MENA land ganska snabbt och då kommer samtliga av våra åsikter att vara helt meningslösa.
Om vi däremot kan lyckas att överleva som nation, kan vi sen debattera friskt om alla möjliga höger-vänster frågor.
Se det som Kina, där kommunister och nationalister slutade att strida med varandra för att gemensamt bekämpa japanerna. När det slaget var vunnet, kunde de återgå till att bråka….
Jo, det är nog sant.
Vad har du sett / varit med om den diskussionen. Jag nosar också på MED men har då snarare sett det omvända. Är du helt säker på att det inte var en ”bitter” kommentar, d v s en MEDare som försökte illustrera hur många – utanför MED – tänker?
@ AnnaK,
Både Kristian och jag har varit med på flera debatter på MED bloggen. Min uppfattning är att det vore direkt skadligt om det partiet kom in i riksdagen.
Tja, ”skadligt” vet jag inte, vi har sossar med röd slips, sossar classic med gul, och reservsossar med blå.
Varför inte några blågröna också!
Möjligt.
Jag känner att jag hamnade i situationen där man glömmer bort att det inte är en enkel motsättning mellan marknad och stat, vi har faktiskt civilsamhället också. Skulle ha nämnt det.
Där kommer många decennier av S-indoktrinering in, och de flesta svenskar hör inte att jag säger ”staten behöver inte sköta allt” utan tror jag säger ”marknaden skall styra och de fattiga skall dö”.
(Att jämföra med USA där ”marknaden klarar inte allt perfekt” för många låter som ”vi kommunister vill ta dina pengar”.)
Kan ju säga att det Kristian skriver är felaktigt. Han vet inte ens ifall han diskuterat med medlemmar i partiet.
Jag är medlem i partiet och ledamot i Skånedistriktets styrelse. Jag har inte kommit i kontakt med någon folkhemsnostalgi osv förutom att det är bra om skolan är som den var före 1958.
Ett tillägg till tidigare kommentar. Ett parti består av många medlemmar, det är inte bra och heller inte önskvärt om alla medlemmar tycker exakt lika. Vad enstaka medlemmar tycker och tänker saknar egentligen betydelse för hur man betraktar ett parti. Det viktiga är om man nu ska diskutera partiers politik är vad partiet som sådant står för i sina officiella kommunikationer, partiprogram osv.
@ Andreas Nurbo,
” Vad enstaka medlemmar tycker och tänker saknar egentligen betydelse för hur man betraktar ett parti.
Visst, det är jag med på. Men inom MED finns ett flertal personer med positioner i partiledningen som är helt förbluffande PK. Deras tonläge och svulstiga moraliserande är som ett eko från gamla, dåliga dar.
Jag hade t.ex en längre debatt angående repatrieringar på MED bloggen. Detta är en av de stora frågorna här på bloggen. I denna tog MED företrädarna mycket bestämt avstånd från omfattande repatrieringar och passade samtidigt på att slänga ur sig kraftig nedsättande epitet mot de som argumenterade för repatrieringar. Alla 7K partier brukade hålla på så, men har faktiskt genomgående skärpt sig. Så det finns fog för att kalla MED ”mer PK än 7K”
Debatten jag pratar om ovan blev sen helt sönderklippt av MED företrädarna och är inte längre begriplig. Men det finns en annan debatt som vi flera gånger har pratat om här på bloggen, där samma tonläge och svulstiga moraliserande visas upp tydligt. Här är den:
https://medbloggen.se/2017/02/18/dags-att-uppvardera-polisen/
Jag noterar även att Lennart Göranson tydligen är ”Ledamot riksstyrelsen för Medborgerlig Samling”. Han har förr varit aktiv på DSG och var nog den mest renodlade PK debattören där och kläckte ofta ur sig helt absurda påståenden. T.ex hävdade han flera gånger att muslimerna i Frankrike genomgående är välintegrerade och står upp för republikens värden! Vidare argumenterade han ständigt för att en del åsikter inte borde tillåtas på DSG samt moraliserade friskt.
Det finns meningsskiljaktigheter i partiledningen men så är det ju alltid om man inte har en benhård partipiska och hållhakar. Bland medlemmarna i partiet tycker jag mig se att nästan alla ställer sig bakom frivillig repatriering.
I de interna diskussionerna skulle jag nog knappast kalla oss PK när invandring, fundamentalistiska muslimer etc diskuteras. Vi har väldigt högt i tak internt.
Debatten som du refererar till var tyvärr i det läget när vi inte hade en policy för kommentarer etc på bloggen så det blev ett väldigt hattande där tyvärr. Det bör vara mer struktur nu. Också något som diskuterades mycket i vårt interna forum. Du försvarades hårt av de som kände till dig från Genusdebatten.
Kai Rämö o Lennart Göransson representerar bara sig själva när de kommenterar i eget namn om inte annat avses, precis som mig i dessa kommentarer, även om man bör tänka på hur man formulerar sig när man är ledamot. Göranssons gedigna kunskap och erfarenhet som tjänsteman i myndighets-Sverige tycker jag själv är ovärderlig för ett parti som vill ordna upp i staten. Oavsett så bestäms vilken politik partiet ska driva på våra partistämmor och det är den som våra representanter ska stå bakom.
Det kommer presenteras ett nytt rättspolitiskt program som jag nog tror kommer falla en del av de mer hårdförda smaken. Även det nya näringslivspolitiska som ska presenteras är mycket bra och jag tror ingen kan hävda att det är socialistiskt med sakliga argument.
Det är en sund inställning.
– Frågan är om du själv förhåller dig till SD så som du skriver?
För det förnuftiga synsättet är uppenbarligen INTE vad ditt, eller andra, partier gör generellt.
Oftast anklagar de som kan sägas omfatta nuvarande ”regimen” SD och deras sympatisörer för att vara främlingsfientliga, trångsynta, lågutbildade, hatiska, fascistiska, rasistiska, mer eller mindre nazistiska.
Och antidemokratiska.
Just antidemokratiska är förresten ett märkligt sätt att argumentera då det ju är tvärtom ”regimen” som är antidemokratisk…!
För man vill ju hela tiden utesluta SD, störa deras möten, och mobba ut deras anhängare.
Till och med vill man helst radera ut dem.
Förutom den här senaste incidenten med TV4 journalisten, så sa faktiskt Jonas Sjöstedt ca 2 veckor innan senaste valet, i direktsändning för SVT, på en rak fråga om han kunde tänka sig att ta till våld mot meningsmotståndare (SD med andra ord).
Efter en kort betänketid så svara han klart och tydligt: ”Ja, om det är det som behövs för att tysta sina meningsmotståndare” (!).
Inte en enda journalist eller politiker inom 7-klövern kritiserade detta uttalande…
Jag skulle nog vilja hävda att hatet och antidemokratin kommer från ”regimen”, och inte SD eller deras anhängare, eller vad tycker du?
Jag betraktar SD som ett sosseparti. Jag röstade på dem i valet 2014 men det tog emot. Jag betraktar inte dem som något hot mot demokratin eller mot enskilda individer. Sossarna har ju folk som står på scen och säger att om man inte får som man vill kan man ta till kalashnikovs, sponsrar odemokratiska grupper i Afrika, Mellanöstern m.m. Hycklandet i svensk politik och medias uppenbara bias är för jävligt. Våra politiker vill inte ta ansvar eller stå upp för demokratins kärnvärden. Åsikts- och yttrandefrihet, tom demonstrationsrätten verkar ibland vara i fara.
Att vår statsminister ens kommenterar och tar ställning om vad en författare säger i utländsk TV var skandal. Sådant agerande är ett hot mot åsikts- och yttrandefriheten. Dessa kan inskränkas utan att man behöver ändra lager genom att göra de sociala straffen så kännbara att ingen vågar yttra sig.
Gällande Sjösted har jag ingen kunskap om det du refererar till. Hade varit intressant och se originalklippet. Jag anser inte att man under några omständigheter kan försvara eller förespråka våld mot politiska motståndare. (Blir vi invaderade av eller det iscensätts väpnad revolution, då kan jag tycka väpnat motstånd är acceptabelt.)
Gällande SD: MEDs officiella syn är att partiet inte har några problem att samarbeta med SD eller andra partier. Kan läsa mer här: http://www.expressen.se/debatt/bojkotten-av-sd-far-inte-ga-fore-allt-annat/
@Andreas Nurbo
OK, tack för svaret!
Det finns som väl är några lite var stans inom 7-klövern som inte har blivit ”tossiga” än.
Tyvärr genomsyras både hela politiken och MSM av ”tossar”.
Eller vad man ibland benämner ”genomruttet” för det offentliga.
”Våra politiker vill inte ta ansvar eller stå upp för demokratins kärnvärden. Åsikts- och yttrandefrihet, tom demonstrationsrätten verkar ibland vara i fara.”
– Ja, precis, och detta är i mitt tycke det allvarligaste och mest skadliga för Sverige, för att inte säga rent kriminellt agerande av 7-klöverns med anhängare!
Tyvärr har jag inte någon länk till youtube-video eller liknande.
Får kanske börja söka 🙂
Med tanke på SVT och MSM’s allt mer öppna och oseriösa förhållning till det politiska så tror jag knappast att man kommer att hitta det via dem.
@ Kristian,
I linje med vad jag skriver ovan struntar jag nästan helt i höger-vänster. Nu är ja (väldigt) höger och om det fanns två partier med lika trovärdig förmåga att hantera migrationsfrågorna, skulle jag välja det som är mest höger. Men om det bara finns ett parti som har klart störst trovärdighet röstar jag på dem, även om de skulle vara kommunister.
Kom ihåg att även den värsta socialism kan reverseras ganska snabbt. Så är inte fallet med en förstörd demografi.
Detta fenomen är väldigt tydligt i Östeuropa. Trots att man ser spår av kommunismen i form av gamla byggnader och en viss mentalitet hos folket så ser ländernas framtid väldigt lovande ut. Bara från min balkong ser man nybyggda köpcenter, nya fina lägenhetshus och nya kontor som öppnar etc. Här finns också en framåtanda som jag aldrig upplevt under mina ca 20 år spenderade i Sverige. Livet för folk här blir hela tiden bättre. Här finns en positiv syn på framtiden, ekonomisk tillväxt, trygghet så att även kvinnor och barn kan ta kvällspromenader osv.
Som en 90-talist är det verkligen en chock att uppleva detta och kontrasten mot Sverige är total. I svenska skolan och från folk i allmänhet har man alltid fått höra att folkhemmet på 50 och 60-talet var fantastiskt och att vi sedan dess är på ett sluttande plan. Att nu få uppleva ett land på frammarsch är så uppfriskande att det är svårt att sätta ord på.
Anledningen till att jag skriver detta är egentligen att understryka budskapet att Sveriges situation är allt annat än normal. Sverige är verkligen allt annat än landet lagom i många avseenden. Att bostadsmarknaden är helt dysfunktionell, att staten stjäl majoriteten av din inkomst i skatt, att det sitter tiggare utanför varje affär och att feminismen är upphöjd till statsreligion är inte normalt utan ett historiskt unikum!
Mitt budskap är att för folk som är trötta på detta räcker det att korsa Östersjön så kommer du hamna i ett helt annat universum och vara omgiven av folk med en helt annan mentalitet.
Ber om ursäkt för det långa inlägget men hoppas det kan vara givande för någon vilsen själ där ute!
@ Kristian,
Det var för övrigt ett läsvärt inlägg från Fnordspotting. Han skriver ofta bra, men har noll tolerans för kritik i kommentarerna. Men han gör väl som han vill.
Jo, han är tydlig med att det inte är någon allmän debattsajt! Dalton’s lag gäller: My way or the highway.
En av mina få ”läs varje dag” liksom här på Fristad, toklandet, iotakt, ledarsidorna …
Hans du ska verkligen ha stor cred för att du håller kommentarsfältet öppet för dina läsare att debattera och ta ut sin frustration! Du är sannerligen en av få i den moderna världen som lever upp till den klassiska liberalismens ideal av öppenhet i form av fri åsiktsbildning och debattfrihet. Det är bara att lyfta på hatten och säga stort tack för din alldeles utmärkta blogg. Vill även rikta ett stort tack till alla er som aktivt deltar i kommentarsfältet. Tillsammans utgör ni en växelverkan som skapar en av Sveriges främsta bloggar!
Så egentligen, nu när ni sågat MED vad återstår?
Soffan?
Onanister mot Nato?
”Så egentligen, nu när ni sågat MED vad återstår?”
SD. Eller kanske AfS.
Men jag vill betona att jag verkligen inte bara sågade MED från början. Tvärtom var jag väldigt positiv och deltog aktivt i många debatter på deras sajt. Sågningen kom som ett resultat av detta.
SD är de enda som inte varit med och tagit tokiga, PK, känslomässiga beslut om migration. Nödbroms. Panikknapp. Håll för näsan och rösta på det minst dåliga, som man säger i Storbritannien. SD är därtill de enda man kan lita på håller fast vid samma ståndpunkt genom hela mandatperioden. Folkhemsnostalgin och statismen får man på köpet, men där ligger de nära den svenska folksjälen, så det är jag som är ”konstig”!
Sedan är SD kanske, kanske, lite mindre anfrätt av postmodernism och identitetspolitik än de flesta andra.
Kunde man rösta på person enbart så finns kloka människor kvar i S, M, C, MED.
Det var en fantastisk bild på finansministern du hittat, förresten!
Ett stort tack till Hans och de trägna kommentatorerna här!
Av gammelpartierna är ingen handlingskraft att vänta. Låsningarna förklaras mycket bra av Sara Skyttedal i dagens intressanta intervju på DGS-TV. I Sverige har det under lång tid skapats en så fullständig åsiktshegemoni att bara enstaka individer förmår bryta sig ut, men dessa få och deras omprövningar kan ändå inte vinna gehör nog i etablissemanget för att systemen ska kunna förändras.
Vi ser nu hur allt har flätats in i varandra och brandväggarna mellan de olika systemen har frätts sönder av en långvarig vänsteristisk PK-ideologisering. Symbiosen mellan medvetandeindustrin, utbildnings- och välfärdsindustrin, politikerskrået och byråkratin kontrollerar det kollektiva medvetandet, det offentliga rummet, och styr så även grupptrycken på civilsamhällets alla nivåer. Man kan likna det vid ett gigantiskt militärt och tekniskt maskineri, som även officerarna och konstruktörerna blir fångar i och inte längre kan bryta sig loss ur och börja bygga om. Ett helt nytt, parallellt reservmaskineri skulle behöva ritas, så att det kunde byggas upp snabbt och startas sedan det gamla maskineriet har skurit ihop. Men lösningar på de mest centrala, brännheta demografi-, kultur-, lojalitets-, säkerhets- och ekonomifrågorna vågar ingen auktoritativ kraft ta upp, så det gamla PK-maskineriet fortsätter att dunka och gnissla tills det kraschar. Om ingen radikal omsvängning sker och en förtroendeingivande ledargrupp träder fram, så är det nog tyvärr inte ens värt att försöka lappa och laga de värsta systemfelen.
@ Andreas Nurbo,
Tack för ett utförligt, vänligt och konstruktivt svar.
Det är modigt och friskt att ni öppnar upp för debatt och jag inser att det inte är helt lätt att hantera detta som ett politiskt parti.
Vi får väl se vad som händer, men jag kommer att följa er med spänning och sannolikt friskt kommentera era utspel om det blir relevant. Fast jag återkommer nog inte till er blogg, om det inte kommer minst en öppen ursäkt från Kai Rämö. Fast jag har inga problem med att acceptera att det kan vara skönt att slippa mig!
+1
Ja, ser fram emot mer från Andreas, det var föga ens jag kunde hitta att klaga på här.
@utlandssvensken @kristian
Detta var kul att läsa. Utifrån er positiva respons verkar det som att jag bör ta mig i kragen och börja synas mer utåt i MED sammanhang. Jag skriver ju mest strunt på Twitter i dagsläget.
Avslutningsvis vill jag bara säga att jag ser framemot mer kritik, den ger oss möjlighet att förbättra vår politik och även argumentera för varför vår politik faktiskt är bra.
Trevlig helg på er (och övriga läsare för den delen)