Gårdagens besked om en 180-graderssväng i regeringens migrationspolitik, under vånda och tårar, för oss vidare till en fundering om vad det betyder för svensk inrikespolitik nu och framöver. Vilka effekter kommer den nya rödgröna migrations- och asylpolitiken att få på övriga partiers politik på området? Och hur reagerar väljarna på att regeringen helt plötsligt söker stöd för att implementera just den politik den under lång tid tagit avstånd från?
Det står helt klart att Miljöpartiet har prioriterat makten framför idéerna. Gustav Fridolin var i går öppen med att målet för MP var att undvika en bred migrationsuppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Det går att begripa varför. En sådan uppgörelse hade i praktiken knuffat ut MP från allt inflytande över migrationspolitiken under flera år framöver. Nu sitter partiet kvar i regeringen och kan dessutom fortsätta påverka i allt från miljö- till skatte- och hbtq-politik.
Frågan är vad regeringens nya politik betyder för det politiska spelet nu när konfliktlinjerna nästan suddats ut över en dag (till och med DN är plötsligt och lustigt för en restriktiv asylpolitik). M och KD har inte längre något vapen i migrationsfrågan eftersom regeringen i praktiken har kopierat deras förslag och gjort dem till sina.
Gissningsvis kommer SD fortsätta driva en ännu mer restriktiv linje, och så länge det fortsätter komma många asylsökande kan de vinna väljarnas gehör för en sådan. Annars tror jag att den stora frågan i svensk politik under de kommande åren blir integrationspolitiken. Nästa valrörelse kommer handla om hur alla hundratusentals människor som kommit till Sverige under de senaste två åren ska komma i egen försörjning och få en bostad. Detta är de riktigt svåra frågorna som Sverige inte har lyckats lösa tidigare och som det finns ännu sämre förutsättningar att lösa nu.
Gränsen för vad som är acceptabelt uppges vara nådd för MP. Ändå tyder det mesta på att det kommer krävas fler åtgärder för att rädda Sverige undan en systemkollaps. Även en halvering av antalet asylsökande skulle innebära betydande påfrestningar på de system som redan är ansträngda till bristningsgränsen.
Nästa logiska steg är därför att gå Moderaterna till mötes om att avvisa asylsökande som kommer till Sverige via annat EU-land. Om Socialdemokraterna anser att ett sådant beslut blir nödvändigt, kommer de kanske behöva skiljas från Miljöpartiet i slutänden i alla fall. Om så sker kan man ifrågasätta varför inte Löfven drog av plåstret med en gång i stället för att göra utspel efter utspel i riktning mot M:s och SD:s politik.
Däremot tror jag att ett delsyfte med den omlagda politiken – att fler länder ska ta emot asylsökande nu när Sverige inte klarar mer – bygger på ett tankefel. Effekten kommer sannolikt att snarast bli den omvända. Bara timmar efter regeringens presskonferens noterade Norges statsminister Erna Solberg att Norge kommer att stärka gränskontrollerna. Från Danmark hörs röster om att det krävs ytterligare skärpningar även där.
Att tro att flertalet EU-länder plötsligt ska erbjuda avlastning när så inte har skett tidigare, är naivt. Men naiva svenska politiker har vi ju vid det här laget vant oss vid.
Läs även:
Fnordspotting, Johan Westerholm, Expressen
Tankefel är en krydda som sätter smak på den SvMP-gryta som kokar torrt på den svenska spisen.
Hej.
In-kom-pe-tens. Inom psykiatrin finns diverse begrepp för olika tillstånd där personen till synes med vett och vilje aktivt förnekar observerbar verklighet. Av respekt för den som är drabbad av detta utan egen förskyllan vill jag inte använda det om de som ivrat för dagens situation, men det är det närmaste man kan beskriva sjuklöverns, medias och kultursektorns agerande de senaste tjugo åren.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Det finns många påpekanden här:
1. Jag vill inte ha ledande politiker som står och säger att de har varit naiva. Vad är det för ledarskap?
2. Jag vill inte ha ledande politiker som står och gråter offentligt. Vad är det för ledarskap? Politiker skall ta ansvar och inte gråta.
Hollande var nära gråt efter attackerna i Paris första kvällen. Det går att förstå men därefter har han betett sig som en ledare.
Det räcker med att vi har riksgråtarna Federley och Johanna Jönsson i centern.
"Annars tror jag att den stora frågan i svensk politik under de kommande åren blir integrationspolitiken."
Eller repatrierings-/emigrationspolitiken. Hur får vi de som är främmande och kostnadsposter att lämna landet och hur får vi inhemska nettobetalare att stanna i landet?
Vi får väl se om de nya rutinerna blir den signalpolitik som SD länge har påstått att den skulle bli. Vilket är lite surt för regeringen i så fall. Eftersom SD då haft rätt.
Om inte den blir den signalpolitiken så kommer inte migrantströmmarna att minska påtagligt. Då hade regeringen visserligen rätt att signalpolitik inte fungerar inom detta område. Fast då blir alternativet istället moderaternas än skarpare förslag om ett i praktiken totalt asylstopp. Vilket ju måste vara än surare för regeringen. (Delar av den i alla fall).
Däremot är jag inte säker på att S kommer att drabbas av de nya åtgärderna vad gäller opinionen. Det kan bli tvärtom. Precis det här som Löfven behövde. Att trovärdigheten egentligen är helt urholkad blir nog sekundärt.
Håller med om att medias följsamhet är märklig. Påminner om EU-debatten. När väl Ingvar Carlsson hade bestämt sig för att EU var bra då svängde hela medialandskapet omedelbart och följsamt.
Det är intressant att regeringen nu säger att asylinvandringen ska ligga på miniminivå i EU. Vad är det som föranleder beslutet? Oundvikliga skattehöjningar? Att statens budget sprängs pga. asyl-/välfärdsinvandringen? Sjukskrivningstalen som står för en ansenlig summa i budgeten, och som beräknas öka? Visst kan de alltid skjuta till bostäder till flyktingar/välfärdsmigranter om de betalar asylbaronerna rätt summa (500 000 på ett år nog inte möjligt, men 100-200 tusen borde ju gå, Reinfeldt fixade det!). Är det kanske terroristhotet? Men ID-kontroller borde väl förebygga, att IS-terrorister kommer in i landet? Kan det vara någonting annat? Nuvarande och kommande utanförskapsområden, eskalerande brottslighet? 8 av 10 poliser funderar på att lämna yrket pga. dålig arbetsmiljö och lön. Kan regeringen oroa sig för att kriminaliteten skenar, och poliser byter yrke? Kan polisstyrkan kanske minska med 50 % pga. massavhopp, och staten inte locka nya poliser? Finns oron i de dåliga skolresultaten, att kommande årskullar har betydligt sämre kunskaper än vad som krävs? Vad är den utlösande faktorn. Allting har ju tidigare pekat mot att ta emot fler, Sverige är den humanitära stormakten. Jag undrar om inte Stefan, Margot och Magdalena till slut förstod, att EU inte kommer ge några asylmiljarder till Sverige, och inte heller kommer hela EU fördela flyktingar/välfärdsmigranter mellan sig. De måste väl också förstå att en flykting/välfärdsmigrant inte vill bli skickad av EU till Rumänien, Slovakien, Portugal, Spanien, Bulgarien, Lettland, Litauen Kroatien, Polen – utan de vill (och kommer göra det de kan för att ta sig) till Norge, Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Österrike, Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Belgien, Nederländerna. Men om de nu trodde att asyl-/välfärdsinvandringen skulle bli en enorm vinst om några år, så skulle de nog fullföljt haveriet. Sverige har parallellsamhällen, no-go-zoner, vilka invandrare har ockuperat. Satsa på att bryta utanförskapet, och tro inte att ni kan fösa in hundratusentals eller ens tusentals asyl-/välfärdsmigranter om några år och att utanförskapsområdena dessutom ska vara väck.
Magne
Jag förstår inte din oro över framtida integrationsproblem som återstår att lösa även fast regeringen nu låssas stänga aslyflödet. Det är bara att sända tillbaks välfärdsturisterna och eko-migranterna till sina hemländer eller grannländer. Finns ingen konvention som kräver att vi ska förse andra länders medborgare med större ekonomiska möjligheter. KISS är en bra ledningsprincip: Keep It Simple Stupid!
"Annars tror jag att den stora frågan i svensk politik under de kommande åren blir integrationspolitiken."
Jo, om det överhuvudtaget går att få stopp på inflödet av migranter till Sverige kan det bli så. Man kanske inte skall fundera på kommande strider medan den pågående ännu inte är vunnen. Men motståndarna till oss som vill behålla Sverige ungefär som det är (minus bostads-, arbetsmarknads- och skattepolitik – och lite annat) kommer att vara en ohelig allians. Mellan å ena sidan dessa eländiga idealister som möjligtvis nu insett att Sverige inte kan ta emot fler migranter, men som då ägnar sin energi åt att de som kommit innan dörren stängdes ska få det så bra som möjligt, och å andra sidan libertarianer som strävar efter att riva ned all välfärd och därmed all sammanhållning i Sverige.
Sverige en nation i fritt fall.
"M och KD har inte längre något vapen i migrationsfrågan eftersom regeringen i praktiken har kopierat deras förslag och gjort dem till sina."
Nja. Att avvisa vid gränsen då folk kommer från/genom andra EU-länder enligt Dublinkonventionen är ju ett avgörande förslag som inte implementerats av S och MP. I övrigt ger jag tyvärr mer eller mindre upp på Sverige ur liberal synvinkel. Kanske lämnar min familj landet. Men jag har åtminstone fått min fru att lyssna på radio bubb.la. Hon gillar det… 😉 Återigen Hans måste jag ge dig en stor eloge för intellektuell hederlighet. Jag och frugan beundrar dig!
Tack!
Och ni är inte ensamma om att fundera över en reträttstrategi…
@ Lars Åhlin,
"å andra sidan libertarianer som strävar efter att riva ned all välfärd och därmed all sammanhållning i Sverige."
Många svenska libertarianer har fallit in i någon form av nihilistiskt vanvett när det gäller immigrationsfrågan. Dessbättre gäller detta absolut inte för de tongivande libertarianerna internationellt, vilka ofta har väldigt nyktra synpunkter.
Läs gärna denna, om du inte redan har gjort det:
http://www.mises.se/2015/11/23/oppna-granser-och-privat-egendom/
Du kan även följa länken till originalartikeln, så hittar du en seriös debatt med många hundra kommentarer.
@ Hans,
"Och ni är inte ensamma om att fundera över en reträttstrategi…"
Överväger du att lämna landet? Om så är fallet, har du funderat kring vilket land du vill flytta till?
"Överväger du att lämna landet? Om så är fallet, har du funderat kring vilket land du vill flytta till?"
Ja, vi överväger möjligheten. Det är mycket som ska klaffa, och det är inte riktigt läge. Än. Men eftersom min fru kommer från Kina och har både sin familj där och lätt skulle kunna få det jobb hon hade tidigare, blir det naturligt att överväga det landet först.
@ Hans,
Jag har en ganska stark känsla av att stora delar av den övre medelklassen går i flytttankar. Om bara en bråkdel av dessa gör slag i saken lär kollapsen komma snabbt.
Under lång tid har det varit en väldigt omfattande white flight inom landet, men troligen är det snart omöjligt att undkomma mångkulturen i någon kommun. När det dyker upp meningsfulla mängder med unga MENA män på Lidingö, i Danderyd och Täby, osv, då lär flyttlassen börja rulla på allvar.
Bättre fly än illa fäkta… Nä vad är detta för fasoner? Att fly med svansen mellan benen?
De som tror på Sverige och att man kan påverka den förda politiken sticker inte iväg som en skållad råtta utan stannar och kämpar för det man tror på.
Det är bara fega uslingar som sviker och drar dit pepparn växer när det börjar brännas. Skärpning tack och rättning i ledet om jag får be! //tompas11
utlandssvensk,
jag hör fler och fler som säger att de skall flytta från Sverige. Även personer som är invandrare tycker att det har gått för långt nu.
Den invandringsmodell Sverige har valt med multikulti är inget jag känner mig hemma med så jag vill inte bo kvar heller.
tompas11:
Jag fattar inte: när kommer revolutionen? Jag är med på tåget, om svenskar är med på tåget. Kan svenskarna vara villiga att avskaffa multikulti, utvisa de som fått PUT och sedan medborgarskap på falska grunder de två senaste decennierna, utvisa kriminella invandrare från tredje generation och framåt, rikta om resurserna till att prioritera Sverige och svenskarna? Vi betalar skatt här, vi vill ha rätt att ta del av våra skattepengar!
Om nu inte det jag nämnt infrias, vad är då fegt med att flytta till ett land där samhällsmodellen inte bygger på det som nämnts ovan?
Magne
@ Fd moderat,
Det finns en ganska bra debatt om olika länder som man kan flytta till här:
http://mensanen.blogspot.ch/2015/06/emigrera.html
Känner mig lågmält sorgsen efter att ha läst kommentarerna till detta inlägg.
Dels för att det verkar som om flera av er läsare går i tankar att lämna den sjunkande skutan ( jag förebrår er inte – det stärker en känsla jag kan dagdrömma om själv ). Dels för att jag själv för ca 15 år sedan hade chansen till ett intressant jobb utomlands men passade då jag valde att flytta "hemåt" till den relativa glesbygd jag stammar från. Ni vet, livskvalitet i form av frisk luft och bra miljö för barnen att växa upp i. Sällan kunde jag då ana att det skulle barka dithän vi sitter idag. Jag anser att jag besitter goda omvärldsanalys-egenskaper – jag insåg att urbaniseringen knappast avtar trots IT-utvecklingen. Jag förstod att min lilla stad inte kunde få ha kvar ett sjukhus med kirurgiberedskap 24 timmar om dygnet. Att skolan inte skulle hålla särskilt hög kvalitet insåg jag också. Etc etc.
Men att våra folkvalda politiker skulle få för sig att skapa en Humanitär och Moralisk Stormakt, ja det kändes inte självklart även om ådran alltid funnits hos marxisterna/miljörörelsen. Politiker som Göran Persson, Nuder, Bildt, Lundgren m fl var tråkiga och fyrkantiga men det är inte nödvändigtvis en nackdel inom politiken.
Följde en tråd på Hanif Balis fbvägg. Bra att han ryter ifrån mot Johan Norbergs utopier. Denne verkar fortfarande mena att vi fortsatt skall öppna gränserna trots det kaos vi hamnat i. Jag köper en hel del av libertarianernas drömsamhälle. Men att som Norberg inte vilja se att vi näst intill hotas av kaos är obegripligt.
Norberg, som säkerligen kommer att göra gemensam sak med er och flytta, kunde väl börja att driva sina teser omsatt för England eller USA istället. Där tar man emot alltför få flyktingar jämfört med stormakten Sverige. Cato Institute/Norberg kan väl få debattplats i någon god engelsk-amerikansk publikation för att börja driva sina teser. Fast då kanske han inte känner sig välkommen i UK-USA när förfallet och slummen blir alltför påträngande här hemma!
Norberg bidrar säkerligen inte särskilt mycket med egna skattemedel till Stormaktens finansiering av asylpolitiken. Har inte kollat – jag kan ha fel. Men som egenföretagare ser han säkert till att optimera sin ekonomi ( i sig helt OK givetvis ). I motsats till alla andra vars skatter dras hos arbetsgivaren kan en Norberg redigera detta efter tycke och smak. Skulle även tro att han flörtar hejvilt med Centern p g a deras osannolikt välfyllda partikassa. Follow the Money.
Hans: Du verkar utgå från att all vänster tycker att den politik som förts har varit bra.
I själva verket så har vi i sverige en otrolig fokus på konsensuspolitik. Alla politiker måste tycka samma sak i vissa specifika frågor. Drogpolitiken och invandringspolitiken blandannat. Ingen vågar tycka någonting annat än vad som just nu är "inne".
Man bör alltså inte överraskas av när partier (eller media) radikalt ändrar åsikt i frågan) för i själva verket kan många inom partiet ha haft helt andra åsikter än partiet i övrigt.
@Anonym 12:32 25:e November
Är det verkligen konstigt att media svänger snabbt, när det är helt statskontrollerad media?
Att folk fortfarande inbillar sig att det finns någon principell skillnad mellan Aktuellt och kinesisk statspropaganda!
@Utlandssvensk 21:48 25:e November
Vilka är dessa svenska libertarianer? Jag kommer bara på Johan Norberg och Alexander Bard, och kanske Henrik Alexandersson. Den senare har dock låtit väldigt tveksam gällande öppna gränser de senaste åren.
Det är snarare så att media handplockar vilka libertarianer som får synas och därför är de som ska representera ideologin i svenskens sinne. Självklart plockar man då och lyfter fram de mest destruktiva personerna, för att göra sitt för att bekämpa "kontrarevolutionärerna".