Donald Trump lovade att bli sina anhängares vedergällning på den djupa staten och alla dess tillskyndare. Redan efter två månader i Vita huset har han lyckats med något helt annat: att klyva högern i en rad andra länder. Så även den svenska.

Det pågår en skilsmässa där ute. Gamla vänner säger upp bekantskapen med varandra. Folk avvännar varandra på Facebook. Vi ser ömsesidiga anklagelser om galenskap och sektbeteende mellan gamla bekanta. Det är ett skådespel som känns igen från tidigare polariserande frågor.

Euroomröstningen var en sådan vattendelare. Gamla vänner blev ovänner på riktigt. Tog avstånd. Gick skilda vägar. Detta sår läkte med åren, men tiden vid och efter euroomröstningen var ganska bisarr.

Sedan kom en ny kraft och skakade om grundvalarna i svensk politik. Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och migrationsfrågans växande kraft skapade bruten vänskap i många fall. Den som sade sig rösta på SD eller gilla deras åsikter där runt riksdagsinträdet 2010 och åren efter löpte betydande risk att drabbas av social utfrysning. Både på arbetsplatsen och i sociala sammanhang. Det uppstod till och med bråk inom familjer.

Nästa stora händelse som fick en liknande effekt var pandemin. Restriktionerna blev ett ämne för het debatt, och precis som migrationspolitiken blev vaccineringen ett laddat ämne. Även om Sverige valde att inte stänga ned samhället som många andra länder var restriktionerna som infördes och det utanförskap som skapades gentemot alla som valde att inte ta vaccinet en grogrund för konspirationsteorier och politisk kantring.

Nu är vi där igen. Trumps återkomst till Vita huset känns om möjligt ännu mer kontroversiell och polariserande än hans första valseger. Många som tidigare applåderade Trumps första mandatperiod, eller åtminstone var förväntansfulla på valnatten 2016, har vänt honom ryggen. Trump tycks också ha radikaliserats och får mer gjort. Han omger sig inte längre med personer som håller honom i tyglarna utan har i stället tillsatt lydiga ja-sägare som gör allt för att behaga sin chef.

Ser vi till flöden i sociala medier, som samlar allt från sverigedemokrater och nationalister till liberaler och konservativa partiaktiva, framträder klyvningen av den svenska högern tydligt och kompakt. Men zoomar vi ut en aning och ser till fördelningen av rödakepsare och Trumpkritiker är den förstnämnda gruppen väldigt liten. Högljudd, ja, men inte särskilt stor.

Många som nu förklarar krig mot andra inom högern, eller vänstern, kommer hitta nya sammanhang att bråka i. Förmodligen i en evig spiral. Vi ska således inte överdriva denna skilsmässa. Men den är onekligen intressant att beskåda, och det enda vi kan vara säkra på är att det inom överskådlig tid kommer uppstå nya händelser som får gamla vänner och bekanta att gå skilda vägar. Och det kommer kännas lika nödvändigt då som nu.