Farhågorna var många när en av vår tids mest omdebatterade lagändringar, den så kallade samtyckeslagen, skulle klubbas. Advokatsamfundet och Lagrådet varnade för urgröpt rättssäkerhet, enskilda juridiskt kunniga flaggade för risken för omvänd bevisbörda och vissa debattörer larmade om en kommande generation män som inte kommer våga ta initiativ längre. Nu vet vi lite mer om hur det gick. Och ja, det blev ungefär som kritikerna befarade.

Brå har sammanställt en rapport som går igenom effekterna av lagen från 2018. Brå gjorde en utvärdering redan 2020 och fann då att det fanns en uppenbar gränsdragningsproblematik. De menar fortfarande att begreppet ”oaktsamhet” är väldigt otydligt. Faktum är att Sverige är unikt här. Inget annat land med en samtyckeslagstiftning har det rekvisitet i lagen. Här ska alltså personen förväntas inse att det föreligger en risk för att den andra personen inte vill.

Ett förmodligen ganska typiskt fall som Expressen granskat är det med två 18-åringar som hånglar på krogen och där ”Sebastian” för in två fingrar efter, som han beskriver det, ha frågat tre gånger om det är OK. ”Elsa” minns inte att hon sagt ja eller om frågan ens kommit, men uttrycker att det inte spelar någon roll eftersom ”man inte gör sånt offentligt”. Killen dömdes för våldtäkt till tre års fängelse och skadestånd på 215 000 kronor. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer i stället för ”oaktsam våldtäkt”, sänker straffet till fyra månader och skadeståndet till 165 000 kronor. Men då har ”Sebastians” liv redan spårat ur med droger och inläggning på psyket som en konsekvens av att livet rasat samman.

Brå konstaterar att en tredjedel av alla anmälda våldtäkter inte innehåller våld eller drogade/sovande offer över huvud taget utan handlar om så kallade ofrivillighetsfall. I hälften av alla fall var målsäganden under 20 år.

Både antalet åtal och antalet fällande domar för våldtäkt ökade kraftigt när samtyckeslagen infördes. De nivåerna har nu stabiliserats. Däremot syns en betydande ökning av andelen åtal som leder till en fällande dom för den nya typen av våldtäkt, där målsäganden inte deltagit frivilligt men där det samtidigt inte förkommit våld, hot eller utsatt situation. Sådana domar har ökat från 54 procent år 2019 till 78 procent 2023. Det visar att åklagare och domare under åren som gått blivit mer eniga om hur de nya lagreglerna ska tolkas.

Det som är kanske mest oroväckande är att fall med enbart muntlig bevisning i högre grad leder till en fällande dom i dag än innan samtyckeslagen trädde i kraft. Vi ser en ökning från 16 procent till 28 procent. Nu läggs större fokus på utsagor om upplevd frivillighet. Det rör sig primärt om unga och sexuellt oerfarna personer, inte sällan onyktra som i fallet ovan, som har svårt att kommunicera tydligt med varandra i en upphetsad situation. Eller helt enkelt inte minns vad som sagts. Det är alltså kommunikationsproblem som leder till tre års fängelse, slår advokat Bengt Ivarsson fast.

Detta är skrämmande. Vi talar om väldigt unga personer i sena tonåren som riskerar att få sina liv förstörda för något som hände på en fest eller krogen. Självfallet måste samhället markera tydligt mot sexuellt våld och tvång, det är inte tu tal om annat. Men här kräver samhället en eftertänksamhet och ett noggrant ansvarstagande som få 18-åringar förmodligen är mogna att möta upp. Särskilt inte i fyllan och villan. Saker händer, det blir lite fel, det blir missförstånd.

Vidgandet av begreppet våldtäkt har fått Brå att ifrågasätta huruvida straffen för de fall som i dag går under begreppet i fråga verkligen ligger i linje med det allmänna rättsmedvetandet. Därmed tangerar de advokat Ivarssons kritik ovan. Är ett minimistraff på tre års fängelse verkligen proportionerligt?

Av samtyckesdomarna 2023 rörde 28 procent ”oaktsam våldtäkt” och samtliga av dessa domar var fällande. I dessa fall var det också mycket vanligare att den tilltalade fälldes på enbart muntlig bevisning.

I en granskning som Expressen gjorde framkommer att tre av fyra advokater upplever att rättssäkerheten försämrats i och med samtyckeslagen. Men det är inte bara advokaterna som är kritiska. Även nämndemän uttrycker oro. En vänsterpartistisk nämndeman som på grund av sin partitillhörighet vill vara anonym för Expressen hävdar: ”Det är svårt för den tilltalade att komma till tals när allt som krävs för att bli fälld kan vara att tjejen ringer en kompis och säger att hon blivit våldtagen och visar på lite dåligt mående efteråt. I våldtäktsmål krävs det inte lika stark bevisning som i andra mål.”

Nämndemannen uttrycker att de förväntas tro på kvinnans berättelse. Andra nämndemän bekräftar denna bild, och vissa har valt att hoppa av för att slippa bidra till vad de uppfattar som rättsosäkra domar i sexualbrottmål. Ingen vill bli utpekad som den som ifrågasatte en kvinnas berättelse om ett övergrepp.

Aktivisterna fick som de ville. Sverige fick både en samtyckeslag och ett oaktsamhetsrekvisit, och domstolarna försöker fortfarande lära sig hur de ska tänka och döma i de här fallen. Kritiken som kommer inifrån domstolarna är så känslig att ingen vågar framträda med namn. Det är inte svårt att föreställa sig hur många ”Sebastian” som finns där ute. Unga killar som inte förstår vad som har hänt ens när de grips av polis och sedan döms. Killar som knappt vågar ta ett sexuellt initiativ efteråt.

För vissa feminister är dessa lagskärpningar ett slags berättigad hämnd för alla tider av utsatthet som kvinnor upplevt. För andra är det ett sätt att ”jämna ut spelplanen” och kanske också vinkla den till kvinnans fördel (något som många killar och män länge upplevt varit fallet).

Konsekvensen vi riskerar att få är emellertid en generation män som är ännu mer förvirrad än de tidigare. En generation som läser att kvinnor gillar starka män med självförtroende som tar för sig men som samtidigt förväntas försäkra sig om att varje steg i en sexuell interaktion godkänns av kvinnan i förväg. Annars väntar tre års fängelse för våldtäkt. Vi har nog ännu inte förstått de långsiktiga konsekvenserna av den här sortens lagstiftning för relationen mellan män och kvinnor.