Trender kommer och går. Människan är ett flockdjur, men det som en inbillad majoritet följer kommer snart att kastas över axeln likt en tom läskburk. Nu har turen kommit till inkluderings- och mångfaldsindustrin.

Det blev oväntat stora rubriker när det nyligen kom uppgifter via ett läckt internt mejl att Microsoft lägger ned ett av sina DEI-team (DEI = diversity, equity, inclusion). Skälet? Enligt mejlet är inkluderings- och mångfaldsarbetet ”no longer business critical or smart as they were in 2020”. Det som gällde för fyra år sedan gäller alltså inte längre.

Microsoft har annars varit en allt starkare propagandist för inkludering de senaste åren, men verkar nu ha kommit till insikt om att det inte ger något. Det är dock lite oklart om detta endast rör ett av flera DEI-team (ordagrant talas det om ”ett av” teamen) eller hela verksamheten då Microsoft officiellt inte har yttrat sig i frågan.

Microsoft är i vilket fall inte ensamma. Många stora bolag går samma väg. Till och med CNN lägger ned sitt ”race and equality team”. Woke är helt enkelt ingen stark selling point längre. Mycket har hänt sedan mordet på George Floyd, som startade en närmast sekteristisk wokevåg över västvärlden. Plötsligt skulle alla som sysslade med bollsport knäböja inför varje match. Makthavare avkrävdes ett ställningstagande mot något som över huvud taget inte hade med dem att göra.

I Sverige fick vi den famösa scenen när en kvinnlig svensk polis gråtande gick ned på knä tillsammans med bråkstakar och sträckte en knuten hand i vädret i ett slags rättsväsendets offentliga kapitulation för buset. Kommenderingschefen kallade det att ”vara kreativ” i en upptrissad situation. Må så vara. Huruvida samma poliskvinna hade sträckt upp armen i en annan hälsning för att lugna ned situationen i en högerextrem marsch är dock oklart.

Är det något vi lärt oss av historien är det att pendeln alltid slår tillbaka. Inget varar för evigt, särskilt inte papperstunna analyser som blir till sanningar till följd av konflikträdsla och mänskligt flockbeteende. Woke är därför en historisk parentes, och en ny Trumpadministration kommer endast påskynda dess oundvikliga fall. Eftersom Sverige tenderar att importera allt från USA, på gott och ont, kommer detta även påverka debatt och policybeslut här hemma.

Problemet är att denna ideologi har infekterat stora delar av den offentliga förvaltningen vilket inkluderar allt från rättsväsende till myndigheter, kommuner och regioner. Det är troligt att många satsningar på inkludering och mångfald kommer dö ut av sig själva när det upplevda behovet av dem minskar, ty inget är gratis även om det alltid är roligt att använda andras pengar.

Det finns en stor paradox i hela inkluderings- och mångfaldsideologin. Den driver tesen att alla ska få plats i samhället, vilket är sympatiskt på alla sätt. Men den gör detta genom att lyfta betydelsen av hudfärg, religion och kön i stället för att göra oss mer färgblinda och toleranta. Detta är inte vägen till ett bättre samhälle utan tvärtom till ett mer konfliktfyllt sådant. Svarta får lära sig att de är diskriminerade, vita att de är förövare eller potentiella sådana. Så reduceras vårt människovärde till färgen på vår hud.

Vi måste komma ihåg att även om pendeln nu tycks svänga tillbaka är ideologin i sig inte död. Dess aktivister är kvar på ledande positioner. Vi har långt kvar till ett samhälle där kvaliteter och meriter, inte hudfärg, politisk åskådning och kön, avgör om vi får en position eller ej.

Det är bara fyra år sedan.