Joe Biden valde inte att ställa in sin presidentkandidatur. Han tvingades till det av sina egna. Nu när det oundvikliga beslutet är fattat och allt tyder på att Donald Trumps motståndare heter Kamala Harris, kan vi se fram emot ett något mer dramatiskt amerikanskt presidentval. Det blir dessutom ett val mellan två världsåskådningar.

Det blir woke-vänster mot Amuurica-höger. Vilket kan resultera i en tämligen skoj valrörelse för alla som gillar politiskt underhållningsvåld. Men det kan också urarta i en tröttsam personangreppstsunami, vilket vi redan sett tendenser till.

Det har sällan varit så tydligt vad som står på spel för USA och hela världen, oavsett vilken sida av den politiska spelplanen man befinner sig på. Det är inte bara Ukrainas framtid som står på spel här, utan också vilken ideologisk väg som landet som brukar kallas den fria världens ledare väljer.

Mest spännande just nu är faktiskt vem som blir Harris parhäst. Inte för att vicepresidentposten är särskilt intressant i sig utan för att den personen kan sätta mycket av sina framtida karriär på spel. En bitter förlust mot Trump under Kamala Harris kan mycket väl vara slutet för personens framtida presidentambitioner.

På frågan om Harris kan hota Trump är svaret mest sannolikt nej. Harris har ett respektabelt CV innan hon blev politiker, men hon är en fladdrig pladderkvarn och lär få svårt att locka mitten- och arbetarväljare. Det lär bli mer spännande om än Trumps motståndare varit Biden, men att hon skulle lyckas vinna vågmästarstaterna känns inte sannolikt just nu. Å andra sidan har detta valår visat att vad som helst kan hända…