Någon centimeter. Så nära var den före detta och förmodligen blivande presidenten Donald Trump från att mördas under ett valmöte i Pennsylvania natten mot söndag svensk tid. Mordförsöket reser frågor om hur pass säker en presidentkandidat i USA verkligen är. Skytten kunde uppenbarligen hitta ett obevakat tak i närheten och skjuta flera skott innan han oskadliggjordes.

Det är svårt att se hur detta inte kommer gynna Trump i den kommande valrörelsen. Kanske var detta det som undanröjde de sista tvivlen om huruvida Trump kommer återvända till Vita huset eller ej.

Joe Biden fördömde dådet i tydliga ordalag. Men frågor måste ändå ställas om vilka krafter som hård och oresonlig retorik kan sätta i rörelse. Vilka galningar som kan känna sig manade att agera. Efter mordet på Ing-Marie Wieselgren i Almedalen 2022, då det i efterhand blev känt att Annie Lööf varit en måltavla för den rättspsykiatridömde mördaren, kom diskussionen att handla om just detta. Ansvaret för mordet var lika mycket Sverigedemokraternas och dess svans då de hånat och betett sig illa mot Lööf under lång tid, sades det.

Enligt samma logik borde Trumps motståndare bära ett särskilt ansvar för dådet i Pennsylvania. Om man liknar någon vid Hitler och utmålar personen som ett hot mot demokratin, kanske hela världen, ger man då inte potentiella gärningsmän just den uppmaning de behöver? En inte alltför vild gissning är att det inte riktigt kommer låta så i medströmsmedierna.

Ingen annan än mördaren Thomas Matthew Crooks bär ansvaret för dådet i mina ögon. Men det blir intressant att se hur diskussionen artar sig nu efteråt, i synnerhet när vi får veta mer om gärningsmannen. Kommer Bidenadministrationen anklagas för en sorts medhjälp till mordförsök av Trumps anhängare? Vilka kommer ta avstånd från brottet och vilka kommer vara tysta? Och hur påverkas valrörelsen?