Redan på onsdagskvällen fick SVT uppgifter om vad som var på gång. Dagen efter skulle regeringen presentera en skattesänkning för pensionärerna, fick vi veta. Och så blev det.
Med stolthet i rösten presenterade Stefan Löfven att regeringen sänker skatten för 1,4 miljoner pensionärer. Det sker, hör och häpna, lagom till valåret 2018. Efter att ha gett blanka tusan i landets fattigaste pensionärer i tre år ska Socialdemokraterna och Miljöpartiet bli pensionärernas såta vänner just när det vaknas riksdagsval.
Finansministern proklamerade, nästan med darrande stämma kan man föreställa sig: ”Det är våra äldre som har byggt upp det Sverige vi är så stolta över. Då vill vi att de ska ha en ekonomiskt trygg ålderdom och förbättra sin vardag.”
De har inte ens mage att skämmas. Som vanligt när det gäller den här regeringen går tonläge och politik över huvud taget inte ihop. Skattesänkningen handlar som mest om 195 kr per månad. Detta är, om vi ska tro finansministern, vad det betyder att ha en ”trygg ålderdom”.
Att sänka skatten för pensionärerna är förstås inte fel – det är utmärkt att äldre med de lägsta inkomsterna får några hundralappar mer att röra sig med varje månad. Men att utmåla detta som en givmild gåva från staten som ska trygga ålderdomen är på gränsen till patetiskt.
Presentation innehöll fler floskler: ”Vi har arbetat väldigt hårt från dag ett för att få ordning på de offentliga finanserna”, sade Löfven och tillade att ”nu har vi ett nytt läge i svensk ekonomi”. Nu finns det kort sagt pengar att sänka skatten med 2,1 miljarder kr. Detta säger statsministern samtidigt som hans regering i detta ”nya läge” lägger 35 gånger mer på posten ”migration och integration”. Ibland finns det pengar. Ibland inte. Det beror helt på utgiften.
Fattigpensionärerna har länge varit en styvmoderligt behandlad väljargrupp. Socialdemokraterna har månne tagit deras röster för givna. Det fungerar inte längre, därav gårdagens köttben. Löfven förstärkte denna bild när han sade att han trodde att många pensionärer skulle bli ”väldigt glada”.
Vad ska då pensionärerna göra med sina extra slantar? Några nya extravaganta vanor blir det knappast tal om. Magdalena Anderssons förslag var att ”kanske äta kött lite oftare”. Miljöpartisten Per Bolund svalde hårt.
”Skattesänkningen handlar som mest om 195 kr per månad”
Att jämföra med andra kostnader som mäts i tusental och dygn.Det är faktiskt helt surrealistiskt att det finns väljare som köper sosseriet.
I gengäld höjs skatten för oss utlandssvenska pensionärer med 25% den 1/1-2018.
Tack för det regeringen och tack för att vi inte får ett vitten tillbaka för den skatt vi tvingas betala! Något annat ska man givetvis inte förvänta sig, för alla sk. ”nysvenskar” och anhöriginvandrade, som med öppna famar hälsas välkomna, måste ju få en större del av kakan – närmare bestämt 73 miljarder kronor förra året.
Nu blir det till att börja att fundera i banor att återvända Sverige för att få ekonomin att gå ihop.
” I gengäld höjs skatten för oss utlandssvenska pensionärer med 25% den 1/1-2018.”
Om jag har förstått saken rätt, gäller detta endast den statliga pensionen. Men det är nog på G att de inför samma regler för tjänstepensioner.
ALLA resurser behövs för att ta hand om berikarna…..
Det är den raka SINK-skatten som ska höjas från 20% till 25%, så ökningen gäller därmed både för pensionsinkomster och tjänstepension.
@ steffo-th,
Det pågår just en debatt om de svenskar som har flyttat till Portugal. Som jag förstår saken, är grunden till denna debatt just att man INTE betalar SINK på tjänstepensionen, utan att denna beskattas i landet man flyttar till. I fallet Portugal är skatten noll.
Från SvD;
”Nu tar finansminister Magdalena Andersson nästa steg i processen för att stoppa möjligheten för svenska pensionärer att ta ut hela sin privata tjänstepension skattefritt genom att flytta till Portugal. Detta är möjligt i dag genom skatteavtal som Sverige har med Portugal i dag, men som regeringen önskar förändra”
https://www.svd.se/omforhandling-med-portugal-ska-stoppa-skattefrihet
”Skattesänkningen handlar som mest om 195 kr per månad.”
För att få lite perspektiv, kan man nämna att 20 CHF är en ganska normal timlön för gymnasieungdomar som jobbar extra i Schweiz. Detta motsvarar ungefär 180 kronor. Men en del tjänar 25, vilket är 225 SEK.
Och idag tog han tillbaka allt o lite till.(om du har en bensindriven bil)
Tja, helt meningslöst.
Den här regeringen kommer chockhöja fordonsskatten på vanliga bilar.
En så j-a urusel regim och en lika urusel s k opposition.
Anekdot: Då mådde jag illa. Då – det var när Magdalena Andersson med rodnande kinder och lysande blick stod och käftade med en vänligt överlägsen Anders Borg i de obligatoriska ”Aktuellt-debatterna”. Kändes precis som det var – ett löjligt spel. Men inte kunde jag ana då hur förfärligt det verkligen skulle bli.
Magdalena Andersson är precis lika pinsam som sin chef Löfven, vars TV-framträdande Anybody förtjänstfullt transkriberat på sin blogg. Och Löfven bekymrar sig om Sverigebilden. Vad inbillar han sig att han kan hemlighålla för omvärlden?
Bet av en tand. Kostar flera tusentals kronor. Hjälpte en fattigpensionär att betala restskatt på många fler tusentals kronor. Vi gamla får hjälpa varandra så gott det går. Den redan uppätna skattesänkningen förslog inte långt. Höll inte ens ett dygn verkar det som.
Ska man känna glädje eller avundsjuka över all den ekonomiska välvilja som väller över dem som under falska förespeglingar tagit sig hit och som jag också är med om att försörja.
Skäms Magdalena Andersson och Skäms Stefan Löfven – i mina ögon är ni värda allt förakt man kan uppbringa.
Håller med den gamla damen som i en TV-intervju tyckte att ni borde lagt pengarna på sjukvården i stället. mvh
1990 var befolkningen 8.5 miljoner. Totalt var då 4.5 miljoner arbetande.
2016 är befolkningen 10 miljoner och 4.7 miljoner arbetar.
http://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/befolkningsutveckling/
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Privat-och-offentlig-sysselsattning/
Vidare är sannolikt en stor del av ökningen i sysselsättningen de senaste åren direkt relaterad till migrationen. Från 2012 till 2016 ökade antalet sysselsatta med 200 tusen. Denna period var första gången på mycket länge där vi såg stark tillväxt i den offentliga sektorn och ungefär hälften av de nya jobben uppkom där.
Det är nog en rimlig gissning att i princip hela tillväxten i den offentliga sektorn från 2012 har varit ett direkt resultat av migrationen. Fler lärare, socialsekreterare, osv. Socionomer har blivit en av de mest eftertraktade grupperna i landet och kommunerna slåss om dem.
För den privata sektorn bör migrationen också ha gett påtagliga effekter. En stor del av de ”ensamkommande” bor på privata inrättningar och personaltätheten där ligger kring en anställd per ”barn”. Så redan där kan det vara frågan om kring 40 tusen nya jobb. Sen har vi övriga förläggningar och det byggande som är direkt relaterat till migranterna. Vidare tillkommer en del jobb inom t.ex detaljhandeln samt självklart fler väktare.
En del privata jobb går förlorade nu när många asylanläggningar stängs ner, men samtidigt fortsätter inflödet till kommunerna. På kort sikt är det därför en rimlig gissning att sysselsättningen fortsätter att öka i offentlig sektor men planar ut eller faller svagt i privat sektor, samtidigt som befolkningen växer kraftigt.
Någon som tror att detta är hållbart? Någon som tror att det finns några pengar till pensioner om 10 år?
skickades hem skriver AB.
Inser snabbt att det tyvärr inte handlade om Löfven..
Nu skall det införas en mansskatt på bilar. Småbilar som få män kan komma in i skall få lägre skatt medan normalstora bilar skall få skattehöjning. Detta är en straffskatt för de som blivit födda som män. Regeringen kallar det för en satsning på miljön. Jag tror att det är en tillämpning av regeringens feministiska profil som går ut på att förtrycka män.
Radikalfeminister har ett enda intresse i livet – sin egen person. För att främja detta intresse kan man göra och säga vad som helst, vilket också närhistorien bekräftar.