Sverige blir tryggare, brukar det heta. I det nya debattprogrammet Aschberg Direkt, ett program i den klassiska kategorin ”den som skriker högst vinner”, påpekades att Sverige i dag minsann är tryggare än för 600 år sedan.

Det är sällan vi har 600-årsperspektiv i samhällsdebatten, jämförelser brukar med fördel göras med mer relevanta epoker och inte med Gustav Vasas rike. Möjligen är det bara framtidsministern som kan svara på exakt vad som hände då.

Trots den påstådda tryggheten i det socialdemokratiska riket känner många i dag otrygghet. Brottsligheten tar framför allt nya former. Gruppvåldtäkter, hedersrelaterat våld, gänguppgörelser på öppen gata, bilstölder vid rödljus. Sverige har förändrats på senare tid, vad Magnus Betnér än säger.

Eftersom polisen inte har kapacitet att hantera vardagsbrottsligheten längre, borde fler titta på den här mannen. Clint Emerson arbetade för Navy Seals och har skrivit en bok med tips om hur man bäst klarar sig ur olika hotfulla situationer med livet i behåll. Nedan visar han några av dem.