Kom till Sverige, begå brott och hävda sedan att du är minderårig så händer ingenting. Så kan man sammanfatta dagens situation där marockanska gatuungdomar och ensamkommande asylsökande går fria från allt från misshandel, stöld, rån och våldtäkt.

Den svenska antipatin mot ålderstester får nu reella konsekvenser. För brottsoffer som får se gärningsmännen dansa ut ur häktet eller i bästa fall rättssalen med inga eller väldigt låga påföljder. För alla medborgare som riskerar att bli gärningsmännens nästa offer. Och för alla människors förtroende för hela rättsväsendet.

Frustrationen hos polisen är uppenbar. Polisen i landets tre största städer lägger allt större resurser på att gripa gatuungdomarna för att sedan tvingas släppa dem direkt igen. En göteborgspolis berättar:

Sedan är det åldrarna; jag kan stå med en 30-åring framför mig och på papperet står det 14 år. Det blir som att de är straffimmuna. De står och garvar åt oss när vi griper dem, de skiter totalt i oss eftersom de vet att ingenting händer.

En ung kvinna gruppvåldtogs och misshandlades av ett antal gatuungdomar i somras. Två av dem dömdes till sex respektive nio månaders ungdomsvård för det grova brottet. Straffet blev så lågt eftersom deras ålder är okänd, och uppger de att de är under 18 är det vad rätten går på. I Sverige genomför vi som bekant inte ålderstester. De är ”inhumana”.

Den rättsliga påföljden är illa nog. Men nästan värre än detta hån till straff är vetskapen om att gärningsmännen snart kommer vara ute på gatan igen. Sverige kan nämligen inte skicka hem dem, sägs det. Detsamma gäller för övrigt den man som mördade en mamma och hennes son på Ikea. Efter avtjänat straff kommer han sannolikt få stanna i Sverige eftersom han i sitt hemland riskerar ”omänsklig behandling”.

En kvinna knivskars i ansiktet av en man när hon inte ville ha sex med honom. Han uppgav sig vara 16 år varför Södertörns tingsrätt dömde till sluten ungdomsvård, i praktiken ett frikännande. Dessutom ogillade domstolen kravet på utvisning. Åklagaren presenterade nya bevis på mannens identitet med hjälp av Interpol i Algeriet och fick fram att mannen var 23 år gammal. Nu kunde han häktas och en ny rättegång ta vid. Frågan är varför det är åklagarens uppgift att bevisa den tilltalades ålder. Rimligen borde ett ålderstest ha kunnat visa om mannen var 16 år eller sju år äldre.

Hela situationen är alarmerande och fruktansvärt allvarlig. Den är även en påminnelse om att den här leken att behandla vuxna som barn måste upphöra. Den har pågått länge nog nu, och nu har vi nått ett läge när medborgarnas förtroende för hela rättssamhället börjar krackelera.

Vanligt folk betalar dagligen priset för politikernas flathet. Detta måste få ett slut. 

Tidigare bloggat:
Flathetens rike

Läs även:
Ivar Arpi