Gårdagen bjöd på ett slags passiv dramatik när regeringen via Morgan Johansson på ännu en pressträff konstaterade att Sveriges gräns är nådd vad gäller asylmottagande men att regeringen inte ämnar lägga om sin asyl- och migrationspolitik.

Resultatet blir smått bisarrt. Regeringen säger öppet att den hoppas att många asylsökande vänder vid gränsen, men den har inte för avsikt att hindra någon att komma hit eller medelst de verktyg den förfogar över – såsom föreslå lagstiftning – agera handlingskraftigt.

Jag biter mig fast i påståendet att ingen hade kunnat förutse denna situation då ökningen varit så dramatisk de senaste sex veckorna. Det är helt enkelt inte korrekt. Migrationsverket skrev i sin prognos den 4 november 2014 att en ”förhöjd asylprognos kräver samhällsplanering” och tog höjd för så många som 105 000 asylsökande till Sverige under 2015. Alltså nästan exakt det antal som nu har kommit till Sverige den dagen Morgan Johansson kallade till presskonferens för att konstatera att vi inte längre kan garantera tak över huvudet.

Signalerna fanns där för den som var intresserad. Redan för ett år sedan hade alltså regeringen och riksdagen informationen om att 2015 kunde komma att bli riktigt, riktigt besvärligt. Redan för ett år sedan hade regeringen kunnat kalla till samtal och föreslå åtgärder för att bemöta detta. Ingenting gjordes. Så sent som i maj 2015 kallade Stefan Löfven situationen för ”en liten ansträngning”.

För Migrationsverkets räkning har läget varit ansträngt i tre års tid, då myndigheten fick slut på egna boendeplatser och tvingats köpa upp dyra och ofta mindre bra asylboenden i privat regi. Den kris vi ser nu är inte plötslig på något sätt, och det var verkets Mikael Ribbenvik tydlig med när han fick frågan i går.

Någon samhällsplanering från regeringens och riksdagens sida blev det alltså aldrig tal om. Många av landets större medier har hjälpt till att förminska frågan och peka finger åt alla som velat föra en seriös diskussion. I november i fjol skrev Aftonbladets ledarredaktion att ”högern är besatt av flyktingpolitik”, och så sent som i morse satt samma ledarskribent i Sveriges Radio och anklagade Ivar Arpi för att ”svartmåla” situationen.

Problemet har varit att regering och riksdag under lång tid slagit dövörat till. De har låtit naiv politisk retorik styra och haft föreställningar om att öppna svenska hjärtan är detsamma som svenska boendeplatser. Nu är boendeplatserna slut.

Vi har därmed fått en mycket märklig situation där regeringen har kapitulerat och lagt hela ansvaret för sin migrationspolitik på Migrationsverket och polisen. Redan i dag kommer många människor över gränsen utan att söka asyl. Vart de tar vägen eller vilka de är vet ingen. Utöver detta tänker sig alltså regeringen att även människor som söker asyl ska släppas vind för våg.

Detta kan vara början på en tid av överbelamrade centralstationer med sovande asylsökande i tusental och kanske en ny sorts migrantläger runt om i landet. Det blir intressant att se hur polisen agerar då. Något politiskt stöd har den knappast att vänta.

Läs även:
Fnordspotting, Den sjätte mannen