Allt fler unga bor kvar hemma hos sina föräldrar allt längre. Det är i dag inte ovanligt med 25-åringar som ännu inte flyttat ut. En av fyra i gruppen 20-27 år bor fortfarande med mamma och pappa enligt Hyresgästföreningen.

Vad beror detta på? Bostadsbrist, säger Hyresgästföreningen. Detta tycks styrkt av att drygt hälften  av landets 290 kommuner säger sig ha brist på bostäder för unga. Bostäder för unga? Är det en egen lägenhet som alla dessa ”mambos” går och väntar på är det inte så förvånande att så många inte kommer vidare.

Visst råder det brist på studentlägenheter. Men vem har sagt att man måste få en egen lägenhet direkt när man lämnar hemmet man vuxit upp i. Ty att lämna det är en del i att bli vuxen och självständig.

Det finns skäl att misstänka att ovanstående statistiska uppgifter inte bara handlar om bostadsbrist utan i hög grad om ungas inställning och förväntningar. Många unga i dag har helt andra krav än vad tidigare generationer hade. De vill ha en egen lägenhet. De tar inte vilken skit som helst. Och de önskar helst att någon annan fixar den åt dem.

Hur ska man göra för att uppnå detta? Man bor hemma tills man har tillräckligt lång kötid för att få den där lägenheten man verkligen vill ha. Eller så ber man föräldrarna om insatsen till en bostadsrätt. Men om man vill flytta hemifrån till varje pris finns det ofta alternativ i form av inneboenderum. Många hyr särskilt ut till studenter och unga. Min gissning är dock att det inte är tillräckligt bra för vissa.

Eller så får man helt enkelt göra som Håkan Juholt och bli ”kulbo”.