”Det senaste tillskottet av myndighetsuppgifter som utarrenderats till affärsdrivande bolag är den statliga bilprovningen. Bilprovningen är en klockren myndighetsuppgift. Bilprovningen får inte misstänkas ha något annat intresse än att hålla trafik- och miljöfarliga bilar från våra vägar. Hos en affärsdrivande bilprovning däremot kan jag lätt föreställa mig en rad konkurrerande intressen, exempelvis intresset att locka till sig så många kunder som möjligt, förslagsvis med erbjudanden om bättre och snabbare och rentav billigare bilprovning, vilket inte nödvändigtvis är ett myndighetsintresse. Myndighetsintresset i bilprovningen kräver likformighet och likabehandling, inte konkurrens och valfrihet.”
Socialisten Göran Rosenberg går till angrepp mot det han betraktar som en privatiseringsvåg i Sverige. Hans öststatssocialistiska inställning att bilprovning av nödvändighet måste bedrivas i ett statligt monopol för att säkerhet och kvalitet ska kunna garanteras får mig att undra hur Rosenberg ser på övrig affärsverksamhet i det moderna Sverige.
Visst är det viktigt med en bra bilprovning. Men är det inte lika viktigt med kvalitetssäkrade verkstäder? Det är ju trots allt till dem vi lämnar bilen om det är något fel på den. Bilprovningen besöker vi bara en gång per år. Vill då inte Rosenberg förstatliga landets alla verkstäder för att säkerställa att kvaliteten inte tummas på till följd av ”en rad konkurrerande intressen”. En privatägd verkstad vill ju gå med vinst. Vad säger Rosenberg om landets skolor och dagis? Barnen är ju som bekant det viktigaste vi har. För att inte tala om matbutikerna! Hur kan vi egentligen tillåta att privata näringsidkare säljer mat till oss i syfte att göra vinst på något så livsnödvändigt som föda?
Exemplen kan göras otaliga. När jag kom hem efter att ha köpt lösgodis i en kiosk häromveckan fann jag till min förskräckelse att godiset var alldeles hårt. Det skulle aldrig ha inträffat i ett statligt godismonopol där det saknas vinstintresse.
Det är underhållande att följa den nostalgiska vänsterns kval över ett samhälle som förändrats och blivit något helt annat än vad den socialistiska utopin lovade. Det roliga är att de alltid har fel men inget lär. Ingen förutom ett halvdussin inom sektvänstern vill i dag återreglera televisionen och förbjuda allt TV-utbud frånsett en eller två statliga kanaler. Ingen ifrågasätter i dag beslutet att låta föräldrar välja skola åt sina barn. Och jag gissar att motståndet mot avregleringen av apoteksmarknaden redan har börjat avta. Men vänstern var emot allt detta (och mycket mer) när besluten fattades. Alltid med argumentet att marknaden måste hållas borta från sådant som är viktigt. Att politiken måste ta ansvaret och garantera medborgarna den trygghet som marknaden aldrig kan lova. Dit hör även Bilprovningen i Göran Rosenbergs värld. Redan om några år kommer de flesta att tycka att han är en stolle. Vissa av oss tycker det redan nu.
Jag läste också den krönikan och måste erkänna att jag tyckte han har en poäng. Det han fokuserar på är just myndighetsbeslutet, inte utförandet av någon offentligt finansierad tjänst.
Så jämförelsen med bilverkstaden är inte relevant, eller matbutiken för den delen. Det är snarare livsmedelsinspektörerna som ska jämföras med.
Jag har svårt att se att myndighetsbeslut, som påverkar mig, ska kunna läggas ut på entreprenad, där det finns en inbyggd konflikt mellan ett "korrekt" och ett "inkorrekt" beslut. Typ betyg i friskolor, som han tar som exempel, där skolan för att locka till sig elever måste ge högre betyg än eleverna egetnligen förtjänat. Det är en lysande grogrund för olika typer av mutor.
Jag säger inte heller att det är en enkel fråga, men du halmgubbar Göran osedvanligt mycket. Läs krönikan igen, och tolka inte vad du tycker att han skriver, utan läs vad det faktiskt står. 🙂
Markus: åker du hiss? Rulltrappa? Går förbi ett bygge där flera mobilkranar lyfter plank och brädor ovanför ditt huvud? Åker du passagerarfärja?
Samtliga dessa utrustningar är – mer eller mindre – besiktigade och godkända av dessa hemska privata företag, exempelvis Inspecta och DNV. När det gäller myndighetsutövandet så är Bilprovning i stort sätt undantaget snarare än regeln när det gäller kontroller och besiktningar.
Om det förekommer mutor eller inte beror inte på om verksamheten är offentlig eller privat, denna beror på giriga människor i verksamheten.
Det som är en bra grogrund till mutor och oegentligheter är monopol (eller monopolliknande verksamheter) – Systembolaget, kommunskandalen i Göteborg t.ex…
Så läs Hans inlägg igen och tolka inte vad du tycker att han skriver, utan läs vad det faktiskt står 😉 (ursäkta kopierandet av ditt inlägg, jag kunde bara inte låta bli…)
Det är underhållande att följa den nostalgiska vänsterns kval över ett samhälle som förändrats
Det är alltid lika underhållande att se hur extremhögern utan att blinka accpeterar och uppmuntrar att marknaden ges möjlighet att utvidga registringen och övervakningen av befolkningen SAMTIDIGT som man tror att det räcker att kläsig i "liberalt" och gnälla över Eu och Sossar för att få trovärdighet som frihetliga.
Er liberalism handlar ine om något annat än att byta ansikte på storebror.
Det roliga är att de alltid har fel men inget lär.
——————-
Det roliga är att dina politiker ersätter socialism med korporativism och att ni älskar det.
Ingen ifrågasätter i dag beslutet att låta föräldrar välja skola åt sina barn.
—————-
Fel.Det är många som ifrågasätter det.
Jag ifrågasätter att sekthögern nu när man har makten inted längre driver kravet att marknaden bevisar att den utan tillförsel av skattepengar kan leverera det som svenska extremhögern påstår att marknaden gör bättre än stat och kommun som en konsekvens av FRI OREGLERAD marknad och att samma sekthöger JUBLAR över att marknaden skedmatas med pengar som garanterar företags verksamhet.
Det ni jublar över stavas "korporativism" och är ett förstadie till fascism.
Micke du verkar lite okunnig om klassiska liberalers inställning till dagens borgerlighet och till klassisk liberalism i övrigt också. Känner inte någon som är nöjd med vad Alliansen presterat på den liberala skalan.
Vad gäller övervakning och registrering är det frihetliga personer som Hans och libertarianer som Henrik Alexandersson m fl som i debatten varit mest högljudda mot "övervakningsstaten". Riktiga liberaler kritiserar också korporativism som inte har något med fria marknader att göra. Vilka är det som jublar över detta?
Jag ska ge dig rätt i att Alliansens liberalism handlar om att byta ansikte på storebror, för tyvärr kallar sig ju flera av allianspartierna liberala trots att det är ytterligt svårt att skönja de liberala dragen. Det som förenar vänstern och de konservativa är ju tron på en stark och auktoritär stat. Just detta är kärnan i kritiken från riktiga liberaler…