Sonys PlayStation 3 har problem. Detta tekniska vidunder skulle slå världen med häpnad och enligt PlayStations ”pappa” Ken Kutaragi få människor att vilja arbeta extra för att kunna ha råd med en. Så har det inte blivit. På den kanske viktigaste marknaden, den amerikanska, säljer PlayStation 3 hälften så bra som Xbox 360, en fjärdedel så bra som Wii och faktiskt sämre än gamlingen PlayStation 2. Vecka efter vecka. I Japan har Wii ett förödande försprång, vi snackar förhållandet 8:1. Hur kunde det gå så här? Man brukar säga att högmod går före fall, men Sony hade anledning att vara kaxiga inför releasen av PlayStation 3. De hade dominerat den stationära spelvärlden i över tio år. De hade skapat ett varumärke som inte bara slagit Sega i spillror och fått Microsoft att spendera miljarder dollar för att få vara med och tävla – PlayStation hade blivit synonymt med TV-spel. Försäljning under augusti i USA: 1. Wii – 403 600
2. Nintendo DS – 383 300
3. Xbox 360 – 276 600
4. PlayStation 2 – 202 000
5. PlayStation Portable – 151 200
6. PlayStation 3 – 130 600 När PlayStation 2 lanserades fanns inga spel som visade vad maskinen kunde prestera, men maskinen sålde ändå rekordsnabbt. Anledningen var den inbyggda DVD-spelaren. Framför allt japanerna köpte PlayStation 2 för att titta på film, vilket illustreras av att den faktiskt marknadsfördes tillsammans med nya storfilmer. I Sverige sålde den också slut, trots det höga priset på 4 500 kronor och trots att konkurrenten Dreamcast var hälften så dyr och hade onlinetjänst och mångdubbelt fler spel. DVD-formatet blev etablerat till stor del tack vare PlayStation 2. Det är inte svårt att förstå varför Sony antog att samma strategi skulle fungera även denna gång med en inbyggd Blu-ray-spelare. Ny avancerad teknik och ett nytt filmformat skulle få folk att överse med den höga prislappen – 6000 kr här i Sverige. Hittills har det inte fungerat. Även om Xbox 360 inte säljer så bra som den borde givet det breda spelutbudet, har den ett klart övertag på Sonys konsol. Men Sonys problem är större än så. Det är nämligen Nintendos Wii som säljer överlägset bäst. En konsol som ibland har jämförts med den första Xbox prestandamässigt, som inte erbjuder HD-grafik och än mindre någon filmuppspelning. Kort sagt: motpolen till Sonys produkt. Sony kan prata om intuitiv handkontroll och Singstar hur mycket de vill, PlayStation 3 kommer aldrig att bli sedd som en lättillgänglig partykonsol och detta på grund av att det heller aldrig var meningen.
HD-filmformaten HD DVD och Blu-ray har inte slagit igenom i Sverige ännu och är inte heller nära att göra det. I USA går det snabbare, men det är ingen rusning efter PlayStation 3 som Blu-ray-spelare. PS3-ägarna köper dessutom mycket färre filmer än vad ägarna till en vanlig Blu-ray-spelare gör, vilket innebär att PS3 inte lockar som filmspelare på samma sätt som PS2 en gång gjorde. I takt med att både HD DVD- och Blu-ray-spelarna blir billigare på grund av konkurrensen dem emellan, förlorar Sony även prisargumentet. Det går att köpa en HD DVD-spelare för några tusenlappar i dag och snart kommer WalMart att erbjuda spelare för under 200 dollar. Det ser ut att bli en mycket tung julhelg för Sony. De stora spelen dröjer till nästa år samtidigt som Microsoft ser fram emot att släppa Halo 3 nästa vecka, med flest förbokningar i historien, och Nintendo får sina första topptitlar i Super Mario Galaxy och Metroid Prime 3: Corruption innan tomten knackar på dörren. Att sätta emot har Sony en överprissatt produkt utan toppspel. När Xbox floppade i försäljningen efter releasen i Europa 2002, sänkte Microsoft priset rakt av med 1500 kr. En radikal åtgärd som gav effekt. Alla som köpt maskinen för 5000 kr fick kompensation. Sony behöver inse stundens allvar och göra något liknande om de inte vill störtdyka från marknadsdominant till jumbo. Wii bryter ett mönster i spelbranschen. Fram till nu har teknik och prestanda varit vägledande i valet av spelkonsol. På den gamla goda tiden handlade det om vilken av Nintendos och Segas konsoler som var ”snabbast”. När PlayStation och Saturn gick i klinch med varandra försökte Sega övertyga oss med att Saturn faktiskt hade två processorer och därmed bättre prestanda. Sony spred medvetet allehanda myter om vad PlayStation 2 skulle vara kapabel till. Många kan vi i dag bara skratta åt, men de bidrog till att öka intresset för produkten. Microsoft sålde Xbox mycket genom att designa den som kraftfull och burdus. I dag domineras den bärbara marknaden av den prestandamässigt svagare maskinen (Nintendo DS) och den stationära av en maskin som slåss i prestandans flugvikt (Wii). Vad det säger om framtiden är svårt att säga. Men det betyder definitivt att Sony har anledning att fylla badrumsskåpet med värktabletter just nu.
Senaste kommentarer